-
Αρχική > Απόψεις > Χριστουγεννιάτικες γιορτές σημαίνουν να δίνουμε και όχι μόνο να παίρνουμε

Χριστουγεννιάτικες γιορτές σημαίνουν να δίνουμε και όχι μόνο να παίρνουμε

 

 

 Εάν κάποιος μπορούσε να προβλέψει το μέλλον κανείς δεν θα περίμενε να γιορτάσει τα Χριστούγεννα μία ακόμη χρονιά μέσα στην αβεβαιότητα και την οικονομική δυσπραγία. Όμως επειδή κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό να συμβεί κάθε χρόνο οι άνθρωποι γιορτάζουν και ελπίζουν μαζί με τα Χριστούγεννα και τη νέα χρονιά να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο.

Για την Καστοριά πάντως υποτονική αναμένεται να είναι και φέτος η εορταστική κίνηση. Μετά την φωταγώγηση των δύο μεγάλων Χριστουγεννιάτικων δέντρων και πέρα από μερικά λαμπάκια στους δρόμους ο καθένας μόνος του θα πρέπει να προσπαθήσει να μπεί στο εορταστικό κλίμα .    Όσοι δεν καταφέρουν να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι θα αρκεστούν σε μιά περιήγηση στην πόλη και στις στολισμένες βιτρίνες. Σε ότι αφορά τις αγορές οι καταναλωτές θα περιοριστούν και πάλι μόνο στα απολύτως απαραίτητα για το γιορτινό τραπέζι και τα δώρα προς τους οικείους τους.

Η οικονομική κρίση άλλωστε τα τελευταία χρόνια έχει φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά. Όλοι μαζί γονείς, παππούδες και γιαγιάδες κάνουν Χριστούγεννα χωρίς υπερβολικές σπατάλες και ανούσιες πολυτέλειες.

Άλλοι πάλι τις ημέρες αυτές γίνονται εθελοντές και βοηθούν διακριτικά συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη. Όχι γιατί εκείνοι έχουν περισσότερα ,αλλά γιατί πλέον γνωρίζουν καλά πως είναι να μην έχεις,να μην μπορείς να ανταποκριθείς στις ανάγκες της καθημερινότητας και να ζήσεις τελικά τη ζωή όπως την έχεις ονειρευτεί.   Η κρίση δεν προέκυψε ξαφνικά σήμερα ,αλλά ούτε και θα φύγει αύριο. Από τα λίγα αποθέματα που ακόμη διαθέτουμε ως άνθρωποι ,είτε είναι χρήματα,είτε ψυχική δύναμη,είτε κουράγιο,μπορούμε ακόμη να προσφέρουμε στους άλλους. Άλλωστε Χριστουγεννιάτικες γιορτές σημαίνουν να δίνουμε και όχι μόνο να παίρνουμε. Μόνο τότε ίσως όλοι μας κάπου στο βάθος του μυαλού μας αισθανθούμε λίγο ”πλούσιοι” και ξαναευχηθούμε φέτος ”Χρόνια πολλά και του χρόνου με υγεία”.

Ελένη Μελά

Top
Enable Notifications OK No thanks