-
Αρχική > Απόψεις > Απειλείται η Μακεδονία μας και εμείς σφυρίζουμε αδιάφορα (Του ΔώραΘέτη )

Απειλείται η Μακεδονία μας και εμείς σφυρίζουμε αδιάφορα (Του ΔώραΘέτη )

 

Και ξαφνικά προέκυψε θέμα και όλοι ασχολούνται στην χώρα μας με το φλέγον ζήτημα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων, σε μια στιγμή που ίσως θα έπρεπε να ασχολούμαστε με διάφορα άλλα εξίσου, και ίσως πιο σημαντικά, ζητήματα.

Το γεγονός της ξαφνικής και επείγουσας ενασχόλησης με το θέμα της ονομασίας των γειτόνων μας εξηγείται ως επί το πλείστον με δυο βασικά επιχειρήματα: αυτό του εξωτερικού παράγοντα που θέλουν τις ΗΠΑ κυρίως να πιέζουν για επίλυση και ένταξη στο ΝΑΤΟ, και αυτό του εσωτερικού που θέλουν την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ να επιθυμεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα δυσβάσταχτα μέτρα του νέου έτους, αλλά και το στοίχημα της πολιτικής τους επιβίωσης μέσα από πρωτοβουλίες εντυπωσιασμού, όπως πχ την νέα πρόταση Καμμένου για το δημοψήφισμα .

Πέρα από τις διπλωματικές στρατηγικές και κινήσεις σε εθνικό επίπεδο, ενδιαφέρον έχει η αντίδραση, όταν υπάρχει, διαφόρων θεσμών και προσωπικοτήτων σε τοπικό επίπεδο. Το κύριο χαρακτηριστικό των τοπικών μας αρχόντων, σε οποιαδήποτε βαθμίδα και αν ανήκουν, είναι αναμφισβήτητα η απουσία τους από τα όσα διαδραματίζονται και μας αφορούν φυσικά άμεσα, ακόμα και σε σχέση με τους υπόλοιπους Έλληνες.

Ξεκινώντας από τις βουλευτίνες μας, δεν έχουμε δει ακόμα καμία αντίδραση σε οποιοδήποτε επίπεδο, αφενός γιατί η κ. Τελιγιορίδου νιώθει μάλλον εγκλωβισμένη στις επιλογές του κόμματος της και αφετέρου γιατί η κ. Αντωνίου βρίσκεται παγιδευμένη στην απουσία ξεκάθαρης στάσης του δικού της κόμματος επί των κυβερνητικών πρωτοβουλιών.

Σε περιφερειακό επίπεδο, ξεχωρίζει μονάχα η δήλωση εναντίωσης και «ελεγχόμενης οργής» του κ. Σωτήρη Αδαμόπουλου στο Facebook (!),  στο ενδεχόμενο χρήσης του όρου Μακεδονία. Οι υπόλοιποι και αρκετά συχνά λαλίστατοι περί παντός επιστητού, αντιπεριφερειάρχες και περιφερειακοί σύμβουλοι, κρατούν σιγή ιχθύος φοβούμενοι μάλλον μην εκτεθούν σε μερίδες πιθανών ψηφοφόρων  ή προϊσταμένων τους στην Περιφέρεια. Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως οι περισσότεροι ανήκουν στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και σχεδιάζουν μάλιστα συνεργασία μαζί του στις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Όσον αφορά τον Δήμο Καστοριάς και Νεστορίου σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που έλαβε χώρα την Δευτέρα το μεσημέρι αποφάσισαν την έκδοση ψηφίσματος των  Δήμων  για την ονομασία του κράτους των Σκοπίων.

Στο κάλεσμα που απηύθυνε ο δήμος Καστοριάς προς τους δημοτικούς συμβούλους  έγραφε ότι η συνεδρίαση κρίνεται κατεπείγουσα, διότι οι ανησυχίες του Ελληνισμού, κατά το στάδιο των διαπραγματεύσεων, που αφορούν στην αναγγελθείσα οριστική λύση της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων, καθιστούν επιτακτική και άμεση την έκφραση της λαϊκής βούλησης, που θα ισχυροποιήσει την Ελληνική Κυβέρνηση στη λήψη της σωστής απόφασης σ΄αυτό το μείζον εθνικό θέμα.

Ψήφισμα επίσης εμφανίζεται και από την  ΠΕΔ, του συλλογικού φορέα των δήμων δηλαδή, χωρίς να έχει υπάρξει κάποια απόφαση των τοπικών Δημοτικών Συμβουλίων! Τα νερά έρχεται να ταράξει, τουλάχιστον πρόσκαιρα, το αίτημα σύγκλισης εκτάκτου ΔΣ για το θέμα αυτό, από την ομάδα των 6, με έναν περίεργο τρόπο και πάλι μιας και ζητάνε να συζητηθεί ένα θέμα για το οποίο ο δήμος έχει εκφραστεί μέσω της ΠΕΔ, χωρίς βέβαια ξαναθυμίζουμε κάποια σχετική απόφαση.

Μέσα σε αυτό το νεφελώδες, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, τοπίο προστίθεται κατά καιρούς και από διαφόρους, διάφορες απόψεις και προτάσεις, κυρίως μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για τον τρόπο επίλυσης του θέματος. Αναζητώντας όλοι ρόλο νονού, διπλωμάτη διαπραγματευτή και ιστορικού μπαίνουν στον πειρασμό να προτείνουν την καλύτερη λύση για το ζήτημα, την δική τους φυσικά αποσπώντας τα σχετικά θετικά και αρνητικά σχόλια από τους υπολοίπους. Όπως και να έχει, τα ερωτηματικά παραμένουν πολλά στην κεντρική σκηνή, και το τοπίο γίνεται ακόμα δυσκολότερο να κατανοηθεί από την απουσία των τοπικών μας αρχόντων, έστω σε μια πρωτοβουλία ενημέρωσης και διαλόγου. Δυστυχώς . . .

Top
Enable Notifications OK No thanks