-
Αρχική > Απόψεις > Η γούνα είναι πλέον εκτός μόδας; (Του ΔώραΘέτη )

Η γούνα είναι πλέον εκτός μόδας; (Του ΔώραΘέτη )

Τον δικό τους Γολγοθά βιώνουν εδώ και αρκετό καιρό οι γουνοποιοί της περιοχής μας  καθώς συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η διεθνής κρίση στον κλάδο της γουνοποιίας . Οι γουνοποιοί της Δυτικής Μακεδονίας μετρούν τις πληγές που άφησε στο πέρασμα της η Ρωσο-ουκρανική σύρραξη, καθώς οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί ήταν οι κύριοι αγοραστές του προϊόντος, ενώ ευελπιστούν στο άνοιγμα νέων  αγορών.

O κλάδος της γουνοποιίας ζει τα  τελευταία χρόνια τις χειρότερες ημέρες της ιστορίας του. Το 90% των παραγωγών γούνας διατηρούν κλειστές τις μονάδες τους, καθώς υπάρχoυν πολλές και μεγάλες ποσότητες έτοιμων εμπορευμάτων που δεν μπορούν να πουληθούν. Στην κυριολεξία βρίσκεται στο απόσπασμα ένας κλάδος που ανήκει στους πιο συναλλαγματοφόρους της ελληνικής οικονομίας, όπως και στους πιο έντονα εξαγωγικούς. Παρότι η ζήτηση για το προϊόν της γούνας είναι κυκλική και οι Έλληνες γουνοποιοί έχουν συνηθίσει τις περιόδους χαμηλής ζήτησης, το πλήγμα στον κλάδο σήμερα είναι τεράστιο και προέρχεται από την οικονομική κρίση στην οποία «βυθίζεται» η Ρωσία.

Εκείνο ωστόσο που πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι γουνοποιοί της περιοχής ς μας οι οποίοι είναι χωρισμένοι σε δυο στρατόπεδα ότι τους ενώνουν πολλά  και όλοι μαζί ενωμένοι να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο για την περιοχή μας, για την επιχείρησή σας για την ίδια την κοινωνία μας, που βιώνει δύσκολες καταστάσεις. Αφήστε επιτέλους την υστεροφημία σας και κοιτάξτε το τώρα.

Πέρα όμως από αυτό ένα νέο  πλήγμα έρχεται να επιδεινώσει τον πολύπαθο γουνοποιητικό κλάδο,  αυτή τη φορά έρχεται  από

Την Νορβηγία .Το σχέδιο της νορβηγικής κυβέρνησης για τη σταδιακή κατάργηση των εκτροφείων αλεπούς και μινκ έως το 2025 καταθορύβησε τους παραγωγούς και κατενθουσίασε τους ακτιβιστές των δικαιωμάτων των ζώων, μια ένδειξη ότι η γούνα είναι πλέον εκτός μόδας, ακόμη και σε μια χώρα που κάποτε ήταν η πρώτη παραγωγός γούνας αλεπούς παγκοσμίως. Η κατάργηση της γούνας  Στην Νορβηγία έχει προβληματίσει τους Έλληνες γουνοποιούς η οποίοι τα τελευταία χρόνια ψάχνουν διεξόδους για να ξεφύγουν από την κρίση που βιώνει ο πολύπαθος αυτός κλάδος .

Top
Enable Notifications OK No thanks