-
Αρχική > Ελλάδα > Γιατί είναι σημαντικό να βάζουμε όρια στα παιδιά

Γιατί είναι σημαντικό να βάζουμε όρια στα παιδιά

Μιλάμε συνέχεια για τα όρια στις σχέσεις μας με τα παιδιά.

“Να βάζουμε όρια”, “ξεπέρασε τα όρια”, “δεν υπάρχουν όρια”, είναι φράσεις που ακούμε σχεδόν καθημερινά να περιγράφουν τη συμπεριφορά των παιδιών και τη σχέση τους με τους μεγάλους.

Τελικά, είναι τόσο σημαντική αυτή η διαδικασία της οριοθέτησης; Και αν ναι, γιατί;

Όρια = Οργάνωση

Τα όρια μέσα στην οικογένεια λειτουργούν όπως και οι νόμοι μέσα στην κοινωνία. Προδιαγράφουν κανόνες συμπεριφοράς και βοηθούν τα μέλη της να έχουν μια καλύτερη, ομαλότερη και πιο αποδεκτή προσαρμογή.

Χωρίς κανόνες-νόμους-όρια, ο καθένας θα έκανε ό,τι ήθελε, θα επικρατούσε ο νόμος του πιο ισχυρού και η κοινωνία θα μετατρεπόταν σε ζούγκλα. Τα όρια λοιπόν, στηρίζονται στην ιδέα της ισότητας και της δικαιοσύνης, γι’αυτό είναι μια προηγμένη μορφή κοινωνικής και οικογενειακής οργάνωσης.

Όρια = Ασφάλεια

Ακόμα κι αν δεν είναι αρεστά στα παιδιά, τα όρια προσφέρουν ασφάλεια.

Γιατί είναι σημαντικό να βάζουμε όρια στα παιδιά

Υπό την έννοια ενός σταθερού περιβάλλοντος όπου η παρουσία του γονιού δεν αμφισβητείται, ο μπαμπάς και η μαμά μπορεί να φωνάζουν, να απαγορεύουν και να βάζουν όρια, την ίδια στιγμή όμως, ακριβώς αυτό σημαίνει ότι είναι παρόντες, είναι σταθεροί και ασχολούνται με το παιδί.

Όρια δεν σημαίνουν απαραίτητα τιμωρία

Όρια είναι ο κανόνας που προϋπάρχει, γι’αυτό είναι σημαντικό κάθε φορά να ξεκαθαρίζεται στα παιδιά τι ισχύει και τι όχι, από πριν.

Για παράδειγμα, αν θα πάμε μια βόλτα στην παραλία την άνοιξη, όταν ο καιρός δεν έχει ζεστάνει ακόμα καλά, πριν ξεκινήσουμε το ταξίδι εξηγούμε στα παιδιά ότι “θα πάμε στη θάλασσα αλλά δεν θα βουτήξουμε γιατί τότε να το ξέρετε, θα φύγουμε”.

Πρέπει να σημειωθεί, φυσικά, ότι με δεδομένο ότι τα όρια πρέπει να τηρούνται όπως εξηγείται παραπάνω, δεν πρέπει να φοβάται κανείς να είναι αυστηρός στην τήρησή τους. Αρκεί κάθε γονιός να φροντίσει να είναι δίκαιος στη θέσπισή τους και να βεβαιωθεί ότι είναι για το καλό τον παιδιών του.

Μια σχέση αγάπης όπως αυτή μεταξύ γονιού και παιδιού, αντέχει τις μικρές απογοητεύσεις (που επιφέρουν κάποτε τα όρια) και έχει ως αντίβαρο την ασφάλεια και την σταθερότητα που προσφέρουν οι καθαροί κανόνες (και η τήρησή τους).

Πηγή: www.pathfinder.gr

Top
Enable Notifications OK No thanks