-
Αρχική > Απόψεις > Έσβησαν φώτα και φωνές στην Οδό Μητροπόλεως (φωτογραφίες )

Έσβησαν φώτα και φωνές στην Οδό Μητροπόλεως (φωτογραφίες )

Δρόμος φάντασμα θυμίζει πλέον  η Οδός Μητροπόλεως

 

 

 

Ξαφνικά ησυχία, οι δρόμοι άδειασαν ,οι φωνές σταμάτησαν ,τα μαγαζιά έκλεισαν…..η εικόνα άλλαξε από μόνη της καθώς κάνοντας την βόλτα μας στην πόλη της Καστοριάς φτάσαμε μέχρι την οδό Μητροπόλεως. Ένας δρόμος, μια ολόκληρη περιοχή μέχρι την πλατεία Ομόνοιας που πριν λίγες ημέρες έσφυζε από ζωή σήμερα είναι άδεια.

Για εγκατάλειψη μιλούν πολλοί γεγονός που οδηγεί σταδιακά στην πλήρη ερήμωση. Μέχρι τότε όμως κάτοικοι της περιοχής, μαγαζάτορες ,ακόμα και τα μέλη του συλλόγου ΟΜΟΝΟΙΑ δείχνουν να αντιστέκονται. Αρνούνται να φύγουν ,ακολουθώντας το παράδειγμα των περισσότερων και επιθυμούν να δώσουν λίγο παραπάνω ζωή στη γειτονιά τους που αργοπεθαίνει.  Στην εποχή μας όμως κάνεις δεν θέλει να το παίξει ήρωας. Δεν αποκλείεται όσοι έχουν απομείνει στην οδό Μητροπόλεως κάποια στιγμή να την εγκαταλείψουν αφήνοντας έτσι μια περιοχή να αποτελέσει απλά μια ονομασία στο χάρτη. Κάποιοι καταστηματάρχες μας είπαν μένουμε εδώ γιατί μας στηρίζει ο κόσμος της γειτονιάς. Εδώ γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε τονίζουν από την πλευρά τους και τα μέλη του συλλόγου ΟΜΟΝΟΙΑ ,συμπληρώνοντας οτι  ΄θα κάνουν ο’τι είναι δυνατό προκειμένου να εξωραϊστεί η περιοχή και να μεταμορφωθεί σε πόλο έλξης τόσο για τους τουρίστες όσο και για τους ντόπιους κατοίκους. Ακόμα και για τους φοιτητές η οδός Μητροπόλεως παραμένει αδιάφορη. Αν και υπάρχουν φθηνά ενοίκια η έλλειψη σύνδεσης, μέσω κτέλ, του ΤΕΙ με την Ομόνοια δημιουργεί τεραστία προβλήματα στην καθημερινή μετακίνηση τους.

Μοναδικές ημέρες που η οδός Μητροπόλεως θύμιζε κάτι από τα παλιά ήταν  μόνο κατά την διάρκεια του εορταστικού τριημέρου των ραγκουτσαριών,΄΄ η πόλη πήρε  τα πάνω της και τα καταλύματα γεμίσαν  από κόσμο ,καθώς είναι μια παράδοση που δεν έχει ξεπεραστεί στο πέρασμα του χρόνου .Μετά το καστοριανό καρναβάλι, από τα δικαστήρια μέχρι την πλατεία Ομονοίας, τα φώτα θα σβήσουν ,οι φωνές και τα τραγούδια θα σταματήσουν και την θέση τους θα περούν και πάλι οι κλειστές βιτρίνες και τα ξενοίκιαστα διαμερίσματα δείχνοντας έτσι την δική τους απογοητευτική εικόνα για περιοχή που διαθέτει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να μπορέσει κάποια στιγμή να αναγεννηθεί από τις στάχτες της.

 

Ελένη Μελά

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks