-
Αρχική > Δ. Μακεδονία > Δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ πραγματοποιείται σήμερα

Δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ πραγματοποιείται σήμερα

Η έκτη κατά σειρά (πρώτη για το 2018) δημοπρασία λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ πραγματοποιείται σήμερα, με υψηλότερες από τις αρχικά προγραμματισμένες ποσότητες καθώς το 2017 δεν επιτεύχθηκε ο μνημονιακός στόχος για τη μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ.


Ο στόχος που έπρεπε να επιτευχθεί το 2017 προέβλεπε τη μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ στο 75,24 %, στην πραγματικότητα όμως το μερίδιο της ΔΕΗ έκλεισε την περασμένη χρονιά στο 85,34%. Έτσι η δημοπρατούμενη ποσότητα ενέργειας για όλο το 2018 που είχε καθοριστεί αρχικά σε 1117 μεγαβατώρες ανά ώρα, αυξήθηκε με χθεσινή απόφαση της ΡΑΕ κατά 594 Mwh/h (συνολικά 1711) προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά. Τελικός στόχος είναι η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κάτω από το 50% ως το 2020.

Στη σημερινή δημοπρασία θα διατεθούν 400 μεγαβατώρες ανά ώρα και θα ακολουθήσουν άλλες δύο με την ίδια ποσότητα, τον Απρίλιο και τον Ιούλιο και μία τέταρτη τον Οκτώβριο για 511 Mwh/h. Αναμένεται να συμμετάσχουν όλοι οι «παίκτες» της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στους οποίους έχουν προστεθεί και οι εταιρίες φυσικού αερίου Αττικής και Θεσσαλονίκης, που δραστηριοποιούνται πλέον πανελλαδικά διαθέτοντας και «πακέτα» ρεύματος και αερίου. Εν τω μεταξύ έχουν ληφθεί μέτρα για να διασφαλιστεί ότι η δημοπρατούμενη ενέργεια θα εγχέεται στην εσωτερική αγορά και δεν θα εξάγεται (όπως παρατηρήθηκε στο παρελθόν).

Με ενδιαφέρον αναμένεται η διαμόρφωση των τιμών οι οποίες στην προηγούμενη δημοπρασία (Οκτώβριος 2017) ξεπέρασαν και τα 45 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ στις προηγούμενες κινήθηκαν στο επίπεδο των 40 ευρώ.

http://www.zougla.gr/money

Αφήστε μια απάντηση

Top
Enable Notifications OK No thanks