-
Αρχική > Διεθνή > Ο άστεγος που καθόρισε την έκβαση του Β` Παγκοσμίου Πολέμου

Ο άστεγος που καθόρισε την έκβαση του Β` Παγκοσμίου Πολέμου

Μια ιστορία εξαπάτησης που έφεραν σε πέρας οι Βρετανοί κατά την διάρκεια του Β’ παγκοσμίου Πολέμου, συγκροτεί ίσως την πιο παράξενη ιστορία εκείνης της περιόδου. Το πτώμα ενός αστέγου, βοήθησε τους συμμάχους να καταλάβουν την Σικελία και να αντιστρέψουν την πορεία του πολέμου. Η πιο γνωστή φράση για αυτή την επιχείρηση, που αργότερα έγινε και ταινία είναι «Ο άνθρωπος που δεν υπήρξε ποτέ»…

Όπως αναφερόταν και στην ταινία του 1956, ήταν η πιο επιτυχημένη εξαπάτηση του αντιπάλου στην ιστορία των πολεμικών συγκρούσεων. Η επιχείρηση πήρε το όνομα «Επιχείρηση κιμάς» και είχε ως σκοπό να πείσει τους Γερμανούς και συγκεκριμένα την διοίκηση της Βέρμαχτ, πώς οι σύμμαχοι σκόπευαν να αποβιβαστούν στην Σαρδηνία και στην νότια Ελλάδα, αντί για την Σικελία που ήταν ο πραγματικός τους τόπος απόβασης.

Ένας άστεγος με όνομα Glyndwr Michael που γεννήθηκε το 1909 στην Ουαλία, έμελλε να παίξει μεγάλο ρόλο σε αυτή την επιχείρηση. Χωρίς να το ξέρει. Ο πατέρας του είχε αυτοκτονήσει το 1924 και η μητέρα του πέθανε το 1940. Άστεγος, χωρίς φίλους και άφραγκός, περιπλανιόταν στους δρόμους του Λονδίνου. Το 1943, βρέθηκε ημιθανής σε μια αποθήκη έχοντας καταπιεί ποντικοφάρμακο. Πέθανε δυο ημέρες αργότερα.

Δεν βρέθηκε κανένας συγγενής του να τον αναζητήσει. Οπότε ήταν ο τέλειος υποψήφιος για την επιχείρηση. Το πτώμα πέρασε στα χέρια του βρετανικού στρατού (με την προϋπόθεση ότι η αληθινή του ταυτότητα δεν θα αποκαλυπτόταν ποτέ) και στις 30 Απριλίου του 1943, ντυμένο με στρατιωτική στολή αφέθηκε στην θάλασσα ώστε τα ρεύματα να το ξεβράσουν στην ισπανική πόλη Ουέλβα. Είχε μετατραπεί πλέον στον ταγματάρχη Γουίλιαμ Μάρτιν, επίσης από την Ουαλία, που μετέφερε παραπλανητικά έγγραφα για την βρετανική κατασκοπεία.

Οι ισπανικές αρχές βρήκαν το πτώμα και τα έγγραφα. Η υπόθεση αναφέρθηκε στο τοπικό κλιμάκιο της γερμανικής αντικατασκοπείας. Το σχέδιο είχε στηθεί καλά. Μέχρι και οι Times του Λονδίνου έγραψαν το όνομα του Μάρτιν στα ονόματα πεσόντων, την ώρα που υπηρετούσαν την πατρίδα. Οι Γερμανοί με λίγη δυσκολία κατάφεραν να πάρουν τα έγγραφα στα χέρια τους και να τα φωτογραφίσουν, επιστρέφοντας τα αυθεντικά στους Βρετανούς. Η πληροφορία ταξίδεψε και έφτασε μέχρι της 12 Μαΐου στα αυτιά και του ίδιου του Χίτλερ. Ο Τσώρτσιλ όταν διαπίστωσε πως ο φάκελος έχει ανοιχτεί, έστειλε ένα τηλεγράφημα στο οποίο έγραφε «ο κιμάς φαγώθηκε ολόκληρος».

Σαν αποτέλεσμα, η επιτυχία της «Επιχείρησης κιμάς» επέτρεψε στους Βρετανούς να εξαπατήσουν τους Ναζί. Ο Χίτλερ έδωσε διαταγή να αυξηθούν οι δυνάμεις του στην Σαρδηνία και στην Πελοπόννησο. Οι ετοιμασίες των συμμάχων γίνονταν πλέον φανερά. Αλλά οι κατάσκοποι δεν ήξεραν το μέρος της επιχείρησης. Στις 9 Ιουλίου του 1943, οι Βρετανοί αποβιβάστηκαν στην Σικελία και έφεραν σε πέρας με επιτυχία την «Επιχείρηση Χάσκι» καταλαμβάνοντας το νησί και ουσιαστικά, έγιναν η αφορμή για την πτώση του Μουσολίνι δυο εβδομάδες αργότερα. Ο άστεγος άντρας από το Λονδίνο είχε βοηθήσει άθελά του ώστε να αλλάξει την πορεία του πολέμου υπέρ της πατρίδας του και των συμμάχων της.

Πηγή: www.e-radio.gr

Top
Enable Notifications OK No thanks