-
Αρχική > Τοπικά νέα > Σε κλίμα συγκίνησης η χειροτονία του Επισκόπου Θεσπιών Συμεών Βολιώτη (φωτορεπορτάζ – βίντεο)

Σε κλίμα συγκίνησης η χειροτονία του Επισκόπου Θεσπιών Συμεών Βολιώτη (φωτορεπορτάζ – βίντεο)

Με έναν «ύμνο» προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, στον «Ευεργέτη μου, στον δικό μου άνθρωπο, στον άγγελό μου» όπως χαρακτηριστικά τον αποκάλεσε, εισήλθε στις τάξεις των ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως επίσκοπος Θεσπιών ο πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Συμεών.

 

Με έναν «ύμνο» προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, στον «Ευεργέτη μου, στον δικό μου άνθρωπο, στον άγγελό μου» όπως χαρακτηριστικά τον αποκάλεσε, εισήλθε στις τάξεις των ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως επίσκοπος Θεσπιών ο πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Συμεών.

Ανδρέας Λουδάρος  

Φωτογραφίες: Γιώργος Φερδής/ORTHODOXA.INFO

Με μια εξαιρετικά φορτισμένη συναισθηματικά ομιλία το μεγαλύτερο μέρος της οποίας αφορούσε στις ευεργεσίες του Αρχιεπισκόπου προς το πρόσωπο του, ο νέος επίσκοπος είπε «Ανοίγω την καρδιά μου, εν μέσω Εκκλησίας, για να καταθέσω εντός της Θείας Ευχαριστίας την δική μου ανθρώπινη και ταπεινή ευχαριστία», μιλόντας για τη σχέση του με τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος λέγοντας του χαρακτηριστικά «Κατακτήσατε την καρδιά μου, γιατί με συμπονέσατε, με πήρατε στην αγκαλιά Σας, με αγαπήσατε, με εμπιστευθήκατε σκανδαλιστικά, διακινδυνεύσατε για μένα, με ανεχτήκατε και με αναδείξατε προνομιακά…».

Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του χειροτονούμενου σε μια άγνωστη στιγμή του παρελθόντος την οποία περιέγραψε ιδιαίτερα γλαφυρά και με φωνή τρεμάμενη από συγκίνηση αναφερόμενος στην θεϊκή παρέμβαση λέγοντας πως «πάνω από όλα Τον ευγνωμονώ (σ.σ τον Θεό), που μία παγωμένη νύχτα του Φεβρουαρίου, ημέρα της Αγίας Φιλοθέης, της δικής μας κυράς των Αθηνών, δεν με άφησε να με κατασπαράξουν λύκοι και τσομπανόσκυλα, καταλαβαίνετε εσείς τι εννοώ και σε τι αναφέρομαι, αλλά με άρπαξε στην κυριολεξία, «αρπαγή Θεού» το είχατε χαρακτηρίσει Εσείς τότε, και με έφερε εδώ, στην οδό της Αγίας Φιλοθέης, σε Εσάς, στον Πατέρα μου, στον Ευεργέτη μου, στον δικό μου άνθρωπο, στον άγγελό μου».

Για να συμληρώσει «Ευγνωμονώ τον Θεό για όλα αυτά που ζω κοντά Σας, Μακαριώτατε, από εκείνη την ημέρα. Θυμάστε, ήλθα κοντά Σας με λιωμένα από την ταλαιπωρία ράσα, και σήμερα θα μου φορέσετε τον αρχιερατικό σάκκο. Είναι να μην μεθώ από αυτήν την αγάπη;».

Ο νέος επίσκοπος αναφέρθηκε στην οικογένεια του δίνοντας έμφαση στις ρίζες της στην «ελληνικοτάτη Μακεδονία» και στον πρόγονο του Μακεδονομάχο καπετάν Αστέριο Βολιώτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

Απευθυνόμενος προς τον πρωτοσύγκελλό του, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στον πνευματικό δεσμό που τους ενώνει, μνημονεύοντας τον μακαριστό μητροπολίτη Καστοριάς Γρηγόριο Παπουτσόπουλο.

‘Όταν έμαθα ότι ένα πνευματικό τέκνο του μακαριστού Γρηγόριου θέλησε να εργαστεί κοντά μου, το θεώρησα «δώρο θεού» είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος ο οποίος αναφέρθηκε στις ικανότητες του νέου επισκόπου και στο έργο που έχει επιτελέσει την τελευταία πενταετία στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, χαρκτηρίζοντάς τον «άξιο εμπιστοσύνης» και «άξιο οιακοστρόφο».

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας αναφέρθηκε στα «πολλά και μεγάλα προβλήματα» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των πεντακοσίων και πλέων ιερέων που υπηρετούν σε αυτή. «Ο χρόνος λίγος και οι ανάγκες πολλές» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Ιερώνυμος έδωσε συμβουλή στον νέο επίσκοπο πως αν θέλει να γίνει θα πρέπει να γίνει διάκονος όλων. Καλώντας τον μέχρι τα βαθιά του γεράματα να έχει αυτό το σύνθημα «υπηρέτης όλων, με αγάπη, θυσία και αυτοθυσία».

Δείτε όλο το φωτορεπορτάζ του Γιώργου Φερδή στο ORTHODOXA.INFO

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks