-
Αρχική > Τοπικά νέα > Αποκαρδιωτική η εικόνα  του δήμου Καστοριάς ( Του Δώραθέτη ρεπορτάζ )

Αποκαρδιωτική η εικόνα  του δήμου Καστοριάς ( Του Δώραθέτη ρεπορτάζ )

Αρνητική εικόνα για τους κατοίκους και τους επισκέπτες

Εγκλωβισμένη σε μια πολύ δύσκολη πραγματικότητα, την οποία βιώνουν οι Δημότες και οι κάτοικοι του Δήμου  Καστοριάς βρίσκεται  η Δημοτική Αρχή του Δήμου Καστοριάς .

Κόντρα στις κατά καιρούς εξαγγελίες του κ Ανέστη Αγγελή αλλά και τους πανηγυρικούς  αυτό-διθυράμβους αρκετών αντιδημάρχων διαμέσου των προσωπικών τους σελίδων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,  η εικόνα της Καστοριάς , σχεδόν στο σύνολό της είναι αποκαρδιωτική, τόσο σε κεντρικά σημεία όσο και στα στενά και μικρο-γειτονιές της πόλης.

 

Εκτός λοιπόν από κάποιες παρεμβάσεις καθαριότητας πλακόστρωτων και αλλαγής ελαχίστων πλακών σε πεζοδρόμια, με κοινό χαρακτηριστικό, όπως σχολιάζετε ακόμα και από δημοτικούς συμβούλους της ομάδας Αγγελή, την γεωγραφική γειτνίαση με τον τόπο κατοικίας ή συγγενών του αρμοδίου αντιδημάρχου, καμία ουσιαστική παρέμβαση δεν έλαβε χώρα στην πόλη της Καστοριάς, μιας και λόγος για παρεμβάσεις σε άλλα δημοτικά και κοινοτικά διαμερίσματα δεν γίνεται καν λόγος.   Εκτός από τα σπασμένα πεζοδρόμια όμως, που κρύβουν επικίνδυνες παγίδες για τους πεζούς, έρχεται να προστεθεί και η αντιαισθητική εικόνα με τις αφίσες εκδηλώσεων, την δυσοσμία που αναδύεται από πολλούς κάδους, αλλά και τα κάθε είδους συνθήματα σε τοίχους, παγκάκια, συχνά και σε μνημεία! Για τα τελευταία βέβαια μεγάλη ευθύνη φέρουν και οι πολίτες, που ανεξέλεγκτα και χωρίς σεβασμό πολλές φορές ρυπαίνουν την πόλη. Αυτή την αρνητική εικόνα σχολιάζουν και οι «Ενεργοί Πολίτες», δίνοντας έμφαση στα κατεστραμμένα πεζοδρόμια. Γράφουν σχετικά: «Παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις της Δημοτικής Αρχής η πόλη έχει αφεθεί σε πολλές περιοχές της να ζει σε προηγούμενες δεκαετίες- και δεν το λέμε μόνο εμείς. Επισκέπτες που βρίσκονται για διάφορους λόγους εδώ μόλις βγουν από τους πεζόδρομους (που τους ανακαλύψαμε τελευταίοι, εν έτοι 2018) ή τον παραλίμνιο πεζόδρομο  ένα μικρό σοκ το παθαίνουν.

Έχουν καταντήσει «πίστες ανωμάλου οδοστρώματος»

Η ανικανότητα διαχείρισης των σκουπιδιών με τρόπο αποτελεσματικό είναι φανερή, καθώς αυτά μένουν για μέρες ή και εβδομάδες χύμα σε πεζοδρόμια και τα οδοστρώματα. Οι άπλυτοι κάδοι και ο περιβάλλων χώρος γύρω τους που αναδύει  δυσοσμία,  οι λάθος θέσεις, η ανισομερής κατανομή τους σε σχέση με τις ανάγκες, δίνουν μια τριτοκοσμική εικόνα. Από την άλλη, μεγάλοι και πολυσύχναστοι δρόμοι έχουν καταντήσει «πίστες ανωμάλου οδοστρώματος», αφού η άσφαλτος είναι σχεδόν άγνωστη λέξη, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι δρόμοι αφέθηκαν σκαμμένοι, όπως και πολλά πεζοδρόμια. Τα δικαιώματα των πεζών καταπατώνται αδιάλειπτα, καθώς είτε δεν θα χωράνε στα από 40τίας πεζοδρόμια ή θα αναγκάζονται να ελίσσονται ανάμεσα στα αυτοκίνητα για να περάσουν. Δεν μιλάμε τώρα για ΑμεΑ ή ειδικές κατηγορίες πεζών (μάνες με καροτσάκια κτλ.). Αλήθεια, ποιο είναι το όραμα της Δημοτικής  Αρχής για την πόλη; Υπάρχει; Αν πάντως κρίνουμε από το πενιχρό μέχρι στιγμής αποτέλεσμα, αυτό αποδεικνύεται ιδιαίτερα θολό…». Η προϊστορία και το παρελθόν δεν αφήνει πολλές ελπίδες αισιοδοξίας, καθώς πέραν των άλλων, η σημερινή Δημοτική Αρχή παρουσιάζει ήδη εμφανή σημάδια δυσλειτουργίας και αναποτελεσματικότητας και δείχνει να βαδίζει με «αυτόματο πιλότο» μέχρις ότου εξαντληθεί η θητεία της.

 

Εμφανής η αναποτελεσματικότητα

 

Αυτό που αναρωτιέται κανείς με όλη αυτή την αρνητική κατάσταση είναι πως αν ακόμα και στο αστικό κέντρο του Δήμου μας, όπου υποτίθεται έχουν «στρατηγικά» επιλέξει να επικεντρωθούν οι περισσότεροι αντιδήμαρχοι, υπάρχει τόση άσχημη εικόνα, πώς θα είναι τα πράγματα στην περιφέρεια του Δήμου, όπου τα περισσότερα διαμερίσματα έχουν αφεθεί κυριολεκτικά στην μοίρα τους και συνεπακόλουθα έχουν δημιουργήσει τεράστια κύματα δυσανασχέτησης .  Τόσο οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων, όσο και οι πολίτες αισθάνονται ήδη δεύτερης κατηγορίας και δεν είναι λίγες οι φορές που ξεσπούν σε διαμαρτυρίες κάθε είδους, χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται κάποια αχτίδα αισιοδοξίας για το μέλλον. Το μόνο σίγουρο είναι πώς η αδυναμία διαχείρισης των ζητημάτων και η ανυπαρξία της ελάχιστης έστω συνεννόησης και συντονισμού μεταξύ αντιδημάρχων χειροτερεύει την κατάσταση και δεν προσφέρει ούτε καν μια ελπίδα στον τόπο μας. Ο καιρός όμως περνάει και, όπως σχολιάζουν οι περισσότεροι πολίτες, ο καθένας θα πάρει την απάντηση που του αρμόζει στην κάλπη πλέον….

 

Αφήστε μια απάντηση

Top
Enable Notifications OK No thanks