-
Αρχική > Τοπικά νέα > Ξεκινάει για τους  βιοκαλλιεργητές για πρώτη φορά στην περιοχής μας το επιδοτούμενο πρόγραμμα Κομφούζιο.

Ξεκινάει για τους  βιοκαλλιεργητές για πρώτη φορά στην περιοχής μας το επιδοτούμενο πρόγραμμα Κομφούζιο.

Μέσα στο μήνα Μάιο αναμένεται να δημοσιευθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων η προκήρυξη,

Δώρα Κωτσοπούλου

για την ένταξη των βιοκαλλιεργητών στο επιδοτούμενο πρόγραμμα Κομφούζιο το οποίο αφορά την καταπολέμηση της καρπόκαψας.

Το Κομφούζιο είναι μια πρωτοποριακή μέθοδος φυτοπροστασίας των καλλιεργειών χωρίς ψεκασμούς. Στόχος της δράσης είναι να υποκατασταθεί σταδιακά η χημική καταπολέμηση των μικρολεπιδοπτέρων-στόχων, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη βελτίωση της ποιότητας των υδατικών πόρων και στην ανάκαμψη της βιοποικιλότητας στους οπωρώνες στους οποίους θα εφαρμοστεί η μέθοδος. Η δράση συνεισφέρει στην προτεραιότητα 4 του ΠΑΑ 2014-2020, «αποκατάσταση, διατήρηση και ενίσχυση των οικοσυστημάτων που συνδέονται με τη γεωργία και τη δασοπονία». Μέσω της μεθόδου της σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων με τη χρήση φερομονών (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ), παρεμποδίζεται η σύζευξη των παρακάτω ακμαίων (εντόμων): • καρπόκαψα (Grapholitha molesta), ανάρσια (Anarsia lineatella), φυλλοδέτη (Adoxophyes orana), εντομολογικών εχθρών – στόχων των επιλέξιμων καλλιεργειών της δράσης ροδακινιά, νεκταρινιά και βερικοκιά, • καρπόκαψα της μηλιάς .

Μέθοδος οικολογική και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον

Στην περιοχή μας όπως δήλωσε ο Δ/ντης της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας κ. Παναγιώτης Πετρίδης εμφανίζεται  δύο έως τρείς μήνες το χρόνο και μας ταλαιπωρεί ιδιαίτερα και αυτό συνεπάγεται ταχτικούς ψεκασμούς.«Πρόκειται για  μέθοδος οικολογική και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον με φάρμακα και είναι πολύ σημαντικό αυτό το γεγονός .Θα πρέπει να υιοθετηθεί  όσο το δυνατόν και  να εφαρμοστεί από περισσότερους καλλιεργητές. Γι αυτό κάνουμε την ανακοίνωση για να τονίσουμε τη σπουδαιότητα της μεθόδου, είναι μια μέθοδος που έχει αποτελέσματα και έχει ανακοινωθεί η προδημοσίευση της , ωστόσο όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν με δική τους ευθύνη, να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με γεωπόνο και με κάποιο επιχειρησιακό κέντρο για την διαδικασία  εγγραφής στο πενταετές  αυτό πρόγραμμα».

Η χρηματοδότηση έρχεται από το Υπουργείο ανάλογα με τις εκτάσεις

Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε ετήσια βάση και ανά εκτάριο ενταγμένης στη δράση γεωργικής έκτασης με επιλέξιμη καλλιέργεια, προκειμένου να αποζημιώνει τους δικαιούχους για την απώλεια εισοδήματος (διαφυγόν εισόδημα), τις πρόσθετες δαπάνες και το κόστος συναλλαγής που συνεπάγεται η τήρηση των δεσμεύσεων της δράσης. 4 Ζ. Ύψος ενίσχυσης.

Το ύψος ενίσχυσης ορίζεται:  στα 387 € ανά εκτάριο (Ha) ετησίως για τα πρώτα δύο (2) έτη εφαρμογής και στα 454 € ανά εκτάριο ετησίως για τα τελευταία τρία (3) έτη εφαρμογής, για τις καλλιέργειες της ροδακινιάς, της νεκταρινιάς και της βερικοκιάς,  στα 542 € ανά εκτάριο (Ha) ετησίως για τα πρώτα τρία (3) έτη εφαρμογής και στα 627 ανά εκτάριο ετησίως για τα τελευταία δύο (2) έτη εφαρμογής, για τις καλλιέργειες της μηλιάς, της αχλαδιάς και της κυδωνιάς. Στα παραπάνω ποσά συμπεριλαμβάνεται το κόστος συναλλαγής (αμοιβή επιβλέποντα Γεωπόνου) που ανέρχεται σε 14 € ανά εκτάριο ετησίως. Η. Εκτιμώμενος προϋπολογισμός πρόσκλησης

Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης αναμένεται να κυμανθεί περίπου στα 20 εκατομμύρια €. Όσοι υποψήφιοι πληρούν τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις και επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση στήριξης στο πλαίσιο της 2ης Πρόσκλησης της δράσης 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)», μπορούν με δική τους ευθύνη να ξεκινήσουν την εφαρμογή των δεσμεύσεων της δράσης . 

«Σε άλλες περιοχές που η μέθοδος χρησιμοποιείται ήδη εδώ και μερικά χρόνια, τα αποτελέσματα είναι καλά και η χρηματοδότηση έρχεται από το Υπουργείο ανάλογα με τις εκτάσεις τους, τις οποίες θα πρέπει κάποιος να δηλώσει στο όριο το φετινό για να ενταχθεί. Κάθε χρόνο θα πρέπει να υποβάλλει το αναπτυξιακό σχέδιο και θα προχωρά η διαδικασία της αποζημίωσης», κατέληξε ο κ Πετρίδης .

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Top
Enable Notifications OK No thanks