-
Αρχική > Διεθνή > Γιλντιρίμ: Κατεβάσαμε ελληνική σημαία από την βραχονησίδα Ανθρωποφάς

Γιλντιρίμ: Κατεβάσαμε ελληνική σημαία από την βραχονησίδα Ανθρωποφάς

 Μεταξύ των οποίων και η βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι τούρκοι άνδρες της τουρκικής ακτοφυλακής κατέβασαν ελληνική σημαία από την βραχονησίδα Ανθρωποφάς στο Αιγαίο. Ο Τούρκος πρωθυπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων έκανε λόγο για “κρίση σημαίας” στο Αιγαίο.

Αναλυτικά, ο Γιλντιρίμ δήλωσε:

“Υπάρχουν βραχονησίδες που δεν έχουν νόημα να ανήκουν. Βλέπουμε ότι υπάρχουν πρωτοβουλίες παρόμοιες με εκείνες των υφάλων του Καρντάκ (εννοεί τα Ίμια)” σχολίασε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος σε πρωτοβουλία κατοίκων των Φούρνων να ανεβάσουν την ελληνική σημαία σε μια σειρά από βραχονησίδες, μεταξύ των οποίων και η βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς.

“Επιχείρησαν να βάλουν την ελληνική σημαία στη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς. Οι ομάδες της Ακτοφυλακής παρενέβησαν και έχουν αφαιρέσει τη σημαία” σημείωσε και συνέχισε με συστάσεις προς την Ελλάδα.

“Συστήνουμε στην Ελλάδα να παραμείνει μακριά από τις προκλήσεις και τις εντάσεις στα πλαίσια της καλής γειτονίας. Η Ελλάδα θα πρέπει να λειτουργεί σύμφωνα με το νόμο και δηλώνουμε πως δεν συμβιβαστούμε όταν αυτό αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας” συνέχισε ο Μπιναλίο Γιλντιρίμ.

Συστήνουμε στην Ελλαδα να μείνει μακρια απο προβοκάτσιες και τις προκλήσεις στο πλαίσιο της καλής γειτονίας. Απαντάμε σε καθε ενεργεια κ θέώ να το ξέρει αυτό η Ελλάδα. Η ακτοφυλακή έκανε την αναγκαία επέμβαση και κατέβασε από εκεί τη σημαία.”

Την Παρασκευή μια ομάδα τριών κατοίκων από τους Φούρνους, επιβιβάστηκαν σε ταχύπλοο και ύψωσαν ελληνικές σημαίες στις γύρω βραχονησιδες, οι οποίες φέρονται να συμπεριλαμβάνονται στις “γκρίζες ζώνες” που αμφισβητεί ο Άγκυρα στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα, στερέωσαν τη γαλανόλευκη και στο νησάκι “Μικρός Ανθρωποφάς”, από όπου όπως όλα δείχνουν κατέβηκε λίγο αργότερα, με επιχείρηση του τουρκικού λιμενικού.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει το περιστατικό στην βραχονισήδα σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργού Επικρατείας, Δημήτρη Τζανακόπουλου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Τόνισε πως υπάρχει επικοινωνία μεταξύ διπλωματικών αξιωματούχων.

«Με βάση την τελευταία ενημέρωση που έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός από το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΝ δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Παράλληλα, τόνισε πως ο κύριος Γιλντιρίμ είναι προκλητικός. Δεν δεχόμαστε γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. Τόνισε πως θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός σε όσα λέει. Η Τουρκία πρέπει να πάρει αποφάσεις για αποκλιμάκωση.

Κυκλοφόρησε μάλιστα στα τουρκικά ΜΜΕ η παρακάτω φωτογραφία, η οποία υποστηρίζουν ότι απεικονίζει την ύψωση της σημαίας, χωρίς όμως να επιβεβαιώνεται η γνησιότητά της.

ALERT ΑΙΓΑΙΟ

Top
Enable Notifications OK No thanks