-
Αρχική > Ελλάδα > 5 σημάδια που αποκαλύπτουν ότι τα πνευμόνια σας κινδυνεύουν

5 σημάδια που αποκαλύπτουν ότι τα πνευμόνια σας κινδυνεύουν

5 σημάδια που αποκαλύπτουν ότι τα πνευμόνια σας κινδυνεύουν.

Συχνά θεωρούμε την υγεία των πνευμόνων μας –όπως και άλλες πτυχές της υγείας μας– δεδομένη, χωρίς να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα ώστε να τη διαφυλάξουμε τώρα και στο μέλλον.

Οι πνεύμονες, το «κέντρο ελέγχου» της αναπνοής, εξασφαλίζουν ότι κάθε κύτταρο του σώματος λαμβάνει οξυγόνο και παράλληλα φιλτράρουν τον αέρα ώστε να αποτρέψουν την είσοδο άχρηστων ουσιών και μικροβίων στον οργανισμό.

Το ανθρώπινο σώμα διαθέτει ειδικά σχεδιασμένους αμυντικούς μηχανισμούς που προστατεύουν τους πνεύμονες, ωστόσο αυτοί δεν επαρκούν για να εξαλειφθεί εντελώς ο κίνδυνος των διαφόρων παθήσεων που προσβάλλουν τους πνεύμονες.

Λοιμώξεις, φλεγμονές ή και σοβαρότερες επιπλοκές, όπως η ανάπτυξη ενός καρκινικού όγκου, μπορεί να πλήξουν τους πνεύμονες, προκαλώντας ένα ή και περισσότερα από τα συμπτώματα που θα δείτε στην παρακάτω gallery.

1. Πρήξιμο, πόνος και ευαισθησία στο ένα πόδι: Το σύμπτωμα είναι φαινομενικά άσχετο με την υγεία των πνευμόνων, είναι ωστόσο χαρακτηριστικό της λεγόμενης εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης, δηλαδή της ύπαρξης θρόμβου στο πόδι. Ο θρόμβος αυτός μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποσπαστεί και να μετακινηθεί στον πνεύμονα, προκαλώντας πνευμονική εμβολή. Η πνευμονική εμβολή έχει σαν αποτέλεσμα τη διακοπή της φυσιολογικής αιμάτωσης των πνευμόνων.

2. Δύσπνοια: Οι πιθανότητες σοβαρής λοίμωξης των πνευμόνων (πνευμονία ή βρογχίτιδα) αυξάνονται σημαντικά μετά από μια ίωση, κυρίως σε άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας ή αυξημένα επίπεδα στρες.

Η σοβαρή δύσπνοια είναι ένα κλασικό σύμπτωμα που εκδηλώνεται στην περίπτωση αυτή και πρέπει να αξιολογείται από γιατρό.

3. Κούραση μετά από ήπια σωματική δραστηριότητα: Μήπως απλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα ή η χρήση σκάλας, μοιάζουν ξαφνικά πιο δύσκολες απ’ ό,τι συνήθως; Ιδίως όταν αυτή η δυσκολία συνδυάζεται με χρόνιο βήχα ή διαταραχές της αναπνοής, τα συμπτώματα ενδεχομένως υποδεικνύουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Η ΧΑΠ είναι μια σοβαρή αναπνευστική πάθηση και αποτελεί την τρίτη κυριότερη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ.

4. Αναπνευστικός συριγμός: Πρόκειται για έναν ήχο που μοιάζει με σφύριγμα και που συνοδεύεται συνήθως από αδυναμία βαθιάς εισπνοής. Ο αναπνευστικός συριγμός μπορεί να οφείλεται στη ΧΑΠ, στην αναιμία ή και στο άσθμα ενηλίκων, το οποίο συνήθως είναι πιο σοβαρό από το άσθμα που εκδηλώνεται στην παιδική ηλικία.

5. Αιμόπτυση: Είναι σίγουρα ένα πολύ ανησυχητικό σύμπτωμα, γι’ αυτό και δεν πρέπει ποτέ να παραβλέπεται. Ασχέτως της απόχρωσης του αίματος (μπορεί να είναι από ανοιχτό κόκκινο έως σκούρο καφέ), η αιμόπτυση είναι τυπικό σύμπτωμα του καρκίνου των πνευμόνων. Πιο αθώες αιτίες που την προκαλούν είναι ο τραυματισμός κάποιου μυός της κοιλιακής χώρας, η χρόνια βρογχίτιδα και το εμφύσημα.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr  ,  Reader’s Digest

Αφήστε μια απάντηση

Top
Enable Notifications OK No thanks