-
Αρχική > Διεθνή > Δυο υπέροχα κoριτσάκια με αναπηρία, βρέθηκαν από το ορφανοτροφείο στα Καλλιστεία όπου στέφθηκαν βασίλισσες!

Δυο υπέροχα κoριτσάκια με αναπηρία, βρέθηκαν από το ορφανοτροφείο στα Καλλιστεία όπου στέφθηκαν βασίλισσες!

Για τα Καλλιστεία έχει ο καθένας τη δική του γνώμη, άλλοι αρνητική και άλλοι θετική. Είναι όντως μια επίδειξη ομορφιάς που προκαλεί ανταγωνισμό, σβήνει την ευγενή άμυλα, εκμεταλλεύεται το γυναικείο φύλο; Είναι ένας τρόπος ανάδειξης του κάλλους, ένα φαντασμαγορικό θέαμα που βοηθά νεαρές γυναίκες να αναδειχθούν στο καλλιτεχνικό στερέωμα; Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση φαντάζομαι.

Όχι όμως για τα 2 μικρά κοριτσάκια που ο θεσμός των Καλλιστείων, τους τόνισε την αυτοπεποίθηση και με το παραπάνω. Για αυτό άλλωστε συμμετείχαν όχι σε έναν ή δυο, αλλά σε 40 διαγωνισμούς ομορφιάς! Ο λόγος για την 9χρονη Άβα(Ava) και την 4χρονη Τζέσα(Jessa) που και οι δυο είχαν σοβαρό πρόβλημα αυτοπεποίθησης γιατί μεγάλωσαν σε ορφανοτροφείο. Επιπλέον πάσχουν από διαφορετικές μορφές αναπηρίας.

Η Άβα γεννήθηκε με αχονδροπλασία, την πιο κοινή μορφή νανισμού. Μεγάλωσε σε ένα πολύ φτωχό ορφανοτροφείο στη Βουλγαρία μέχρι που υιοθετήθηκε όταν ήταν 3μιση χρονών. Πάλευε με τις σκέψεις αν είναι άξια για οτιδήποτε, με πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση, απόρροια της ζωής στο ορφανοτροφείο.

Η Τζέσα γεννήθηκε με μυελομηνιγγοκήλη δισχιδής ράχη, την σοβαρότερη μορφή της δισχιδής ράχης. Οι επιπλοκές εκτείνονται συνήθως σε σοβαρές σωματικές και πνευματικές αναπηρίες, μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα στην κατανόηση της γλώσσας και της γραφής. Είναι εντελώς παράλυτη στα πόδια και για ένα μεγάλο μέρος της ζωής της δεν μιλούσε καθόλου…μέχρι που ξεκίνησε να συμμετάσχει στους διαγωνισμούς.

Και οι δυο στάθηκαν τυχερές όταν ο Τζέισον και η Ζαγκλίν (Jason & Jacqueline Whipple) αποφάσισαν να τις υιοθετήσουν, αδιαφορώντας για τα προβλήματα υγείας και τις αναπηρίες που αντιμετώπιζαν οι μικρές. Για διάφορους λόγους και κυρίως λόγω του τραυματισμού του Τζέισον δεν μπορούσαν να αποκτήσουν παιδιά με φυσιολογικό τρόπο. Ήθελαν όμως να δημιουργήσουν μια οικογένεια. Έτσι ξεκίνησαν να ψάχνουν για υιοθεσία. Έχουν 4 παιδιά, τον Κόρμπιν(Corbin) και την Άβα που είναι 9 χρονών, την Τζέσα και τον Μπράντι(Brady) που είναι 4 χρόνων.

Πως ξεκίνησε η ιδέα για τα Καλλιστεία.

Όταν η Ζαγκλίν ήταν στο ενδιάμεσο της διαδικασίας να φέρει την Άβα στο σπίτι τους(ήταν η μονή υιοθεσία που έγινε από το εξωτερικό) ο μόνος τρόπος για να μπορεί να νιώθει συνδεδεμένη μαζί της ήταν να αγοράζει πράγματα ώστε να τα έχει όταν έρθει στο σπίτι. “Ξεκίνησα να σκέφτομαι για τα ρούχα των καλλιστείων και ο άντρας μου έλεγε: δεν θα βάλεις τα παιδιά μας στο διαγωνισμό, δε θα το κάνεις”.

“ Θα είμαι ειλικρινής λέει ο Τζέισον, όταν μου πρωτοείπε ότι ήθελε να συμμετάσχουν τα κορίτσια σε διαγωνισμούς, δεν συμφωνούσα. Είχα δει όλα αυτά τα σόου και είχα ακούσει όλες τις εφιαλτικές και τρομακτικές ιστορίες και δεν το ήθελα αυτό για τα κορίτσια μου. Ήθελα όμως η Ζαγκλίν να είναι χαρούμενη και τα κορίτσια να είναι χαρούμενα και είπα εντάξει, ένας διαγωνισμός. Τώρα ούτε που μπορώ να μετρήσω σε πόσους διαγωνισμούς έχουν πάρει μέρος”.

Πως βοήθησαν οι διαγωνισμοί τα κορίτσια;

Ανάμεσα σε όλη τη διαδικασία από διαγωνισμό σε διαγωνισμό, η Τζέσα που δεν μιλούσε μέχρι τότε παρόλο που είχε τη βοήθεια λογοθεραπευτή, ξεκίνησε να μιλάει σε κόσμο, να λέει λέξεις. Τώρα μιλάει παντού, ο κόσμος την αγαπά και συζητάει μαζί της , άλλαξε η οπτική του εαυτού της. Βγήκε από το καβούκι της, εκφράζεται περισσότερο και καλύτερα.

Η Άβα από την πλευρά της βοηθήθηκε με την αυτοπεποίθηση της, είναι διαφορετική. Το γεγονός ότι οι διαγωνισμοί είναι για όλα τα παιδιά και όχι μόνο για όσα έχουν κάποια αναπηρία, της τόνισε τη σιγουριά μέσα της. Έκανε φίλες παρά τον ανταγωνισμό, αναγνωρίζοντας την διαφορετικότητα της και διαγωνιζόμενη με τους καλύτερους των καλύτερων. “Δεν νομίζω ότι οι αναπηρίες μου επηρεάζουν το διαγωνισμό δηλώνει η 9χρονη με το χαμόγελο της νίκης”.

Λίγα λόγια για τις αναπηρίες των δυο κοριτσιών

Η δισχιδής ράχη(spina bifida), που κατά κυριολεξία σημαίνει ‘ράχη με σχισμή’, εμφανίζεται με διάφορες μορφές και βαθμούς σοβαρότητας, και χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης, του νωτιαίου μυελού και/ή των μηνίγγων, δηλαδή των προστατευτικών καλυμμάτων του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Αποτελεί την πιο συνηθισμένη ανωμαλία του νευρικού σωλήνα και η συχνότητά της υπολογίζεται περίπου σε 8 νεογέννητα ανά 10.000 γεννήσεις.

Παραμένει μυστήριο η ακριβής αιτία της δισχιδούς ράχης. Κανείς δεν γνωρίζει τι διακόπτει την πλήρη σύγκλειση του νευρικού σωλήνα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση αυτής της δυσπλασίας. Οι ειδικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η αιτία είναι πολυπαραγοντική: διάφοροι κληρονομικοί, διατροφικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες, φαίνεται ότι διαδραματίζουν κάποιο ρόλο. Διάφορες ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι, ανεπαρκής λήψη του φυλλικού οξέος-μιας κοινής βιταμίνης Β-στη διατροφή της μητέρας, αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες για την πρόκληση της δισχιδούς ράχης, καθώς και άλλων δυσπλασιών του νευρικού σωλήνα. Όλες οι βιταμίνες που λαμβάνουν οι έγκυοι, περιέχουν φυλλικό οξύ, μαζί με τις υπόλοιπες βιταμίνες.

Η αχονδροπλασία είναι μια κληρονομική κατάσταση, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα το χαμηλό ανάστημα του ατόμου (παλαιότερη ονομασία, νανισμός). Είναι η συχνότερη αιτία χαμηλού αναστήματος, με δυσανάλογα βραχέα άκρα. Το μέσον ύψος ενός ενήλικου ατόμου με αχονδροπλασία, είναι 1,31 εκατοστά για τους άνδρες και 1,24 εκατοστά για τις γυναίκες.

Αν και ο όρος αχονδροπλασία εννοιολογικά σημαίνει «χωρίς σχηματισμό χόνδρων», το πρόβλημα στην αχονδροπλασία δεν έγκειται στο σχηματισμό χόνδρων αλλά στη μετατροπή των χόνδρων σε οστό, ιδιαίτερα στα μακρά οστά.

Η αχονδροπλασία είναι μία από τις παλαιότερες γνωστές συγγενείς ανωμαλίες κατά την γέννηση (birth defects). Η συχνότητα της αχονδροπλασίας, υπολογίζεται ότι κυμαίνεται από 1 (μία) στις 10.000 γεννήσεις στην Λατινική Αμερική, έως περίπου 12 (δώδεκα) στις 77.000 γεννήσεις στη Δανία. Ο μέσος όρος παγκοσμίως, υπολογίζεται σε 1 (μία) ανά 25.000 γεννήσεις.

Δείτε τη συναρπαστική ιστορία των 2 κοριτσιών εδώ στο newsitamea.gr

Μετάφραση – Σύνταξη: Βογιατζής Ηλίας

Πηγή: diaplasis.euygeiaonline.gr

Top
Enable Notifications OK No thanks