-
Αρχική > Ελλάδα > Πρώτο Θέμα και Μαρέβα Μητσοτάκη με χρηματοδότη την ίδια οffshore

Πρώτο Θέμα και Μαρέβα Μητσοτάκη με χρηματοδότη την ίδια οffshore

Κοινοί χρηματοδότες και offshore φαίνεται πως συνδέουν τις εταιρείες της Μαρέβας Μητσοτάκη, συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη, με το “Πρώτο Θέμα”, αποκαλύπτοντας πως οι σχέσεις της εφημερίδας και του προέδρου της ΝΔ δεν περιορίζονται μόνο στις πολιτικές και προσωπικές συμπάθειες, οι οποίες εξάλλου είναι έκδηλες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα Documento, η offshore εταιρεία Velvet Success (SA) εμφανίζεται να χρηματοδοτεί τόσο τις επιχειρήσεις της Μαρέβας Μητσοτάκη όσο και την εν λόγω εφημερίδα σε περιόδους μάλιστα που βρισκόταν σε άσχημη οικονομική κατάσταση. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα τα δάνεια του Πρώτου Θέματος ανέρχονται σε 42 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία μάλιστα δόθηκαν με πρωτοφανή τρόπο και προβληματίζουν σήμερα τις τράπεζες αν και κατά πόσο είναι σε θέση να τα καλύψει.

Και ενώ η εφημερίδα βρισκόταν σε δύσκολη οικονομική κατάσταση εμφανίζεται ξαφνικά ως χρηματοδότης ο συνέταιρος της Μαρέβας Μητσοτάκη για να συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικόυ κεφαλαίου του “Ομίλου Αναστασιάδη”. Πρόκειται για τη μυστηριώδη εταιρεία από τον Παναμά. Στις 14 Μαρτίου του 2018 ο “Όμιλος Αναστασιάδη” κατέθεσε στην Τράπεζα Πειραιώς αίτημα για να παραταθεί το πιστοδοτικό όριο των εταιρειών που εκδίδουν το “Πρώτο Θέμα” έως τις 30 Μαΐου 2018. Συνολικά ο όμιλος είχε εκείνη την περίοδο δάνεια ύψους 33 εκατομμυρίων ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς και την ενημερώνει ότι πρόκειται να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία είχε αποφασιστεί από τους μετόχους του Πρώτου Θέματος τον Ιανουάριο του 2018 και είναι συνολικού ύψους 7,2 εκατ. ευρώ. Στα μέσα Μαρτίου ποσό6,9 εκατ. ευρώ έχει κατατεθεί στον λογαριασμό του “Πρώτου Θέματος”, αποτελώντας εκτός των άλλων και εγγύηση για τα δάνεια, και υπολείπεται ποσό 290.000 ευρώ.

Οι χρηματοδότες που συμμετέχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, όπως γράφει το Documento, είναι η εταιρεία Global Tree AE (5 εκατ. ευρώ), η οποία με βάση τα στοιχεία της τράπεζας είναι συμφερόντων του Διονύση Παναγιωτάκη και ο συνεκδότης του Πρώτου Θέματος Τάσος Καραμήτσος (1,8 εκατ. ευρώ). Σημειώνεται πως ο Δ. Παναγιωτάκης είναι σύζυγος της πρώην βουλευτή και υφυπουργού του ΠΑΣΟΚ Ελένης Κούρκουλα, προσωπικός φίλος του Ευάγγελου Βενιζέλου και από τους ιδιοκτήτες του καναλιού Action24.

Όμως τα 1,8 εκατ. ευρώ, το ποσό που κατέθεσε δηλαδή ο Τάσος Καραμήτσος, βάσει των στοιχείων, φαίνεται πως έχει κατατεθεί αρχικά στον λογαριασμό του συνεκδότη του Πρώτου Θέματος από την Ελβετία και συγκεκριμένα από την τράπεζα της UBS. Τροφοδότης λογαριασμός όμως δεν είναι κάποιος προσωπικός λογαριασμό του Τ. Καραμήτσου αλλά ο λογαριασμός της εταιρείας Velvet Success SA. Είναι η ίδια μυστηριώδη offshore εταιρεία που συμμετείχε με 800.000 ευρώ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρεία Zeus + Dione της Μαρέβας Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη. Η ίδια εταιρεία, την ίδια περίπου περίοδο, “επενδύει” και στο Πρώτο Θέμα, τροφοδοτώντας τον λογαριασμό του Τ. Καραμήτσου με 1,8 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Τράπεζα Πειραιώς, τις οποίες επικαλείται το Documento, το συγκεκριμένο ποσό εμφανίζεται ως δάνεια από την εν λόγω offshore προς τον εκδότη.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως η Velvet Success ήταν η δεύτερη offshore με την οποία σχετίζεται η Μαρέβα Μητσοτάκη και ο ιδιοκτήτης της είναι άγνωστος. Η σύζυγος του προέδρου της ΝΔ ήταν κάτοχος μια offshore, της Eternia, η οποία εμφανίζεται στα Paradise Papers (τη λίστα με τις ύποπτες offshore εταιρείες) και την οποία ουδέποτε δήλωσε στο πόθεν έσχες της. Η Μαρέβα Μητσοτάκη κατέχει επίσης την εταιρεία Zeus + Dione. Στις 16 Ιουνίου σε γενική συνέλευση των μετόχων αποφασίζεται, ύστερα από πρόταση της ίδιας της Μαρέβας Μητσοτάκη, να πραγματοποιηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Εκεί εμφανίζεται και πάλι η Velvet Success, η οποία έδωσε 799.918 ευρώ, ενώ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου συμμετέχει και Γεωργία Ευσεβίου, σύζυγος του προέδρου της ΚΑΕ Άρης Νίκου Λάσκαρη, η οποία ελέγχεται από τις αρχές για διακίνηση μαύρου χρήματος.

Velvet Success SA, μια “τυπική” offshore

Η Velvet Success, όπως γράφει το Documento, είναι μια τυπική offshore του Παναμά, μια εταιρεία φάντασμα που είναι αδύνατο να βρεθεί οποιοδήποτε πληροφορία για την ιδιοκτησία της και το σκοπό ίδρυσής της. Ιδρύθηκε στις 13 Ιουλίου του 2007 και παραμένει μέχρι και σήμερα “ενεργή”, όπως άλλωστε αποδεικνύεται από τις αυξήσεις μετοχικόυ κεφαλαίου στο “Πρώτο Θέμα” και την εταιρεία της Μαρέβας Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη. Ωστόσο δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για την παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα της εν λόγω offshore. Αυτό αποδεικνύει πως αποτελεί και κλασική περίπτωση offshore μεταφοράς χρημάτων, μια προσφιλή πρακτική για τη δημιουργία offshore εταιρειών, που δημιουργούνται ως όχημα για την εξυπηρέτηση άλλου είδους συμφερόντων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα πρόσωπα που συμμετέχουν στη διοίκηση της εταιρείας. Συγκεκριμένα πρόκειται για έξι άτομα που στο σύνολό τους είναι από τον Παναμά. Καθένα από αυτά είναι μέλος σε δεκάδες ή και εκατοντάδες άλλες offshore. Το στοιχείο αυτό αποτελεί μια ακόμη πολύ σημαντική παράμετρο σχετικά με το καθεστώς που διέπει την εταιρεία, καθώς είναι πάγια τακτική τέτοιου είδους offshore τα πρόσωπα που λειτουργούν ως βιτρίνα. Πρόκειται για ανθρώπους που στην πλειονότητά τους είναι δικηγόροι, οι οποίοι έχουν ανάγει σε επάγγελμα τη συμμετοχή τους σε offshore τις οποίες φαίνονται να διοικούν. Όμως ποτέ δεν εμφανίζονται πληροφορίες για τον πραγματικό ιδρυτή τους και τον πραγματικό λόγο σύστασή τους. Στην Velvet Success SA ο Ρομπέρτο Αντόνιο Γκουτιέρες εμφανίζεται ως πρόεδρος και διευθυντής της. Ταυτόχρονα όμως με την ιδιότητα του προέδρου, του διευθυντή ή ακόμη και του μέλους συμμετέχει σε περίπου 1.000 offshore.

Αφήστε μια απάντηση

Top
Enable Notifications OK No thanks