-
Αρχική > Πολιτισμός > ελπχ ΟΡΜΟΣ  :Την σημαία του πολιτισμού  ανυψώνει (φωτογραφίες)

ελπχ ΟΡΜΟΣ  :Την σημαία του πολιτισμού  ανυψώνει (φωτογραφίες)

διοργανώνοντας στις 5-6 Μαΐου το 2ο Συμπόσιο Λαογραφίας & Παραδοσιακού Χορού

θεοδώρα Κωτσοπούλου

 

Ανεβάζοντας πολύ ψηλά τον πήχη των πολιτιστικών εκδηλώσεων στον τόπο μας, το ελπχ ΟΡΜΟΣ προχωράει στην καθιέρωση ενός νέου θεσμού διοργανώνοντας για 2η συνεχόμενη χρονιά το ‘’Συμπόσιο Λαογραφίας και Παραδοσιακού Χορού’’!

Θα αναδεχθεί η μουσικοχορευτική παράδοση

Το 2ο Συμπόσιο Λαογραφίας & Παραδοσιακού Χορού θα πραγματοποιηθεί στην Καστοριά, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς (απέναντι από αφετηρία Αστικών Λεωφορείων, Μ. Αλεξάνδρου 13) και είναι ανοιχτό για όλους όσους ενδιαφέρονται και αγαπούν την παραδοσιακή μουσική και χορό της Ελλάδος μας, ανεξάρτητα από το εύρος της εμπειρίας ή της ηλικίας τους.

 

Στις 5-6 Μαΐου 2018 λοιπόν, το ελπχ ΟΡΜΟΣ θα φέρει κοντά μας καταξιωμένους εισηγητές για μια σειρά από εξειδικευμένες παρουσιάσεις, σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, της μουσικοχορευτικής παράδοσης της χώρας μας.

Επίσης, στα πλαίσια του Συμποσίου, το βράδυ του Σαββάτου 5 Μαΐου, έχει οργανωθεί μεγάλο παραδοσιακό γλέντι στην αίθουσα του HOTEL TSAMIS, παρέα με την μουσική κάλυψη των ΧΑΛΚΙΝΩΝ ΗΧΟΧΡΩΜΑΤΩΝ και μια σειρά από επιπλέον μουσικούς για χορούς και τραγούδια από όλη την Ελλάδα!

Πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα

Πιο συγκεκριμένα, οι εργασίες του 2ου Συμποσίου θα ξεκινήσουν νωρίς το Σάββατο, 5 Μαΐου 2018, όπου μετά από τις εγγραφές και τον πρωινό καφέ καλωσορίσματος,  ο  κ. Βαγγέλης Καρότσης θα παρουσιάσει χορούς κα τραγούδια από τις δυο ιδιαίτερες πατρίδες του, την Άνδρο και την Νότια Εύβοια, με την πρώτη να αποτελεί και το αντικείμενο της διδακτορικής του διατριβής. Στην συνέχεια, ο κ. Αποστόλης Σκρέκας, καθηγητής ΣΕΦΑΑ στην ειδικότητα του παραδοσιακού χορού, θα επιχειρήσει μια μεθοδολογική προσέγγιση των χορών της Ανατολικής Ρωμυλίας.

Μετά από ένα διάλλειμα το μεσημέρι, οι εργασίες του Συμποσίου θα συνεχιστούν στις  4μμ με ένα περισσότερο τοπικό και βιωματικό χαρακτήρα. Ο Γιάννης Κωνσταντίνου θα παρουσιάσει τις παραδοσιακές λειτουργίες και την λαϊκή αυθεντικότητα των χορών και των μουσικών της Φλώρινας, ενώ  οκ Μιχάλης  Μπινιάκος θα παρουσιάσει, με την βοήθεια βιωματικών χορευτών, χορούς και τραγούδια, σε μια συγκριτική προσέγγιση, της Αστικής και Ορεινής Καστοριάς.

Οι εργασίες της πρώτης ημέρας θα ολοκληρωθούν με το παραδοσιακό γλέντι στην αίθουσα του ξενοδοχείου TSAMIS, και κατόπιν θα συνεχιστούν το πρωί της Κυριακής, όπου πέρα από τις ανάλογες εισηγήσεις έχουν προγραμματιστεί και μια σειρά από επισκέψεις στα μουσεία της Καστοριάς γύρω από την πλατεία του Ντολτσού.

Να  ενταχθεί η Καστοριά στον χάρτη των εξειδικευμένων σεμιναρίων παραδοσιακού χορού και λαογραφίας της χώρας μας..

Σε αποκλειστικές δηλώσεις του προέδρου και ενός εκ των χοροδιδασκάλων του ελπχ ΟΡΜΟΣ κ.  Μιχάλη, Μπινιάκου ο οποίος θα είναι και ένας εκ των εισηγητών του Συμποσίου, διαφαίνεται η προσπάθεια που γίνεται από τον σύλλογο για να ενταχθεί η Καστοριά στον χάρτη των εξειδικευμένων σεμιναρίων παραδοσιακού χορού και λαογραφίας της χώρας μας. Μια κίνηση που μπορεί να επιφέρει τεράστια οφέλη, τόσο σε όρους γνώσεων και εμπειριών για όσους ενδιαφέρονται στην Καστοριά, αλλά και σε όρους επισκεψιμότητας και προβολής του τόπου μας σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό και πολυάριθμο κοινό.

 

 

Να πάρει διασυλλογικό χαρακτήρα

 

Επίσης ο κ. Μπινιάκος τόνισε πως το Συμπόσιο φιλοδοξεί να καταστεί ένας πετυχημένος θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα της Καστοριάς με πανελλήνια απήχηση και για αυτό κάλεσε τα μέλη των υπολοίπων συλλόγων του νομού να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια, προσδίδοντας ένα υπέρ και διασυλλογικό χαρακτήρα.

Τέλος σημείωσε, πως με την διοργάνωση αυτή η τοπική παράδοση της Καστοριάς και της Μακεδονίας γίνεται αντιληπτή σαν δρόμος, σαν ένα γεφύρι  που θα βοηθήσει να αντιληφθούμε και να καταλάβουμε καλύτερα την οικουμενικότητα του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού!

Η ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ εύχεται καλή επιτυχία στην διοργάνωση του 2ου Συμποσίου Λαογραφίας και Παραδοσιακού Χορού, μιας εκδήλωσης που οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε με την συμμετοχή μας.

 

Θεοδώρα Κωτσοπούλου
 

Top
Enable Notifications OK No thanks