-
Αρχική > Απόψεις > Ο μικρός Νικόλας που μας ξύπνησε από την λήθη!

Ο μικρός Νικόλας που μας ξύπνησε από την λήθη!

Πριν από λίγες ημέρες αναχώρησε ο μικρός Νικόλας και η οικογένειά του για το εξειδικευμένο κέντρο του εξωτερικού

θεοδώρα Κωτσοπούλου

 

για μια σειρά εξετάσεων που κρίνονται ζωτικής σημασίας από τους Έλληνες θεράποντες ιατρούς.

Μαζί του ταξίδεψαν οι προσευχές, η δύναμη και η αλληλεγγύη ολόκληρου του νομού Καστοριάς, και όχι μόνο. Η οικογενειακή δύσκολη στιγμή για τον μικρό μας φίλο από το Μαυροχώρι, παρά την αγωνία και τις ανησυχίες όλων μας για την υγεία του, προσέφερε μια αισιόδοξη νότα για την πορεία της τοπικής μας κοινωνίας.

Μετά από πολύ καιρό, και ενώ έχει προηγηθεί σειρά κρισίμων ζητημάτων που καθορίζουν την ζωή και το μέλλον όλων μας χωρίς, ή έστω στη καλύτερη περίπτωση μια μουδιασμένη, αντίδραση από την τοπική κοινωνία μας, ήρθε η ιστορία του μικρού Νικόλα να ανατάξει τα αντανακλαστικά και το ενδιαφέρον μας.

Από την στιγμή της πρώτης κινητοποίησης και ανακοίνωσης μέχρι και σήμερα, σύλλογοι, θεσμοί, φορείς και μεμονωμένοι πολίτες ενώθηκαν γύρω από μια κοινή προσπάθεια και συνετάχθησαν προς την υλοποίηση ενός κοινού σκοπού.

Πολύ λίγοι από όλους εμάς γνωρίζουμε τον μικρό Νικόλα. Όλοι μας όμως ενωθήκαμε, όσο ο καθένας μπορούσε και του επιτρεπόταν από τις δύσκολες στιγμές που διαβιούμε, δραστηριοποιηθήκαμε, ενδιαφερθήκαμε, συνδράμαμε! Και αυτό είναι σίγουρα κάτι παρήγορο και γεμίζει με αισιοδοξία και θετική ενέργεια τον μικρό μας αγωνιστή, ιδιαίτερα σε μια περίοδο έντονης καταχνιάς στην περιοχή μας.

Από την άλλη, δεν έλειψαν και τα παρατράγουδα. Καταρχήν, η ανάγκη και μόνο να καταφύγουμε στην συλλογική και ατομική πρωτοβουλία αντί της κάλυψης και αντιμετώπισης τέτοιων αναγκών από το οργανωμένο κράτος και τις υπηρεσίας υγείας φανερώνει το τέλμα και την αποτυχία μας σαν κοινωνία και κρατική οργάνωση.

Επίσης, σε όλα τα στάδια της κινητοποίησης αποκαλύφθηκαν ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Αφενός υπάρχει μια κινητικότητα σε φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, συλλόγους και σωματεία κάθε φύσης, αφετέρου όμως υπάρχει αρκετή καχυποψία προς αυτούς από την μια, αλλά και αποδεδειγμένη αδυναμία σωστής οργάνωσης και συντονισμού τους από την άλλη.

Έτσι λοιπόν ζήσαμε ένα σήριαλ επαναλαμβανόμενων δελτίων τύπου από τους πρωτεργάτες συλλόγους της πρωτοβουλίας αυτής με σκοπό κάθε φορά να αντιμετωπίσουν φαινόμενα παραπληροφόρησης και να διαφωτίσουν σημεία παρεξήγησης. Ακόμα και ιδιώτες βρέθηκαν σε δεινή θέση να υπερασπίζονται τον αλτρουιστικό χαρακτήρα των κινήσεων τους και να αποτάσσονται τις όποιες υπόνοιες για διαφημιστική προβολή.

Σίγουρα όμως, πέρα από τα όποια μελανά σημεία θα μπορούσε κανείς να εντοπίσει στις πρωτοβουλίες των αλληλέγγυων ατόμων και σωματείων της Καστοριάς, η περιπέτεια του μικρού Νικόλα κατάφερε όχι απλά να ευαισθητοποιήσει και να συγκινήσει,  αλλά να κινητοποιήσει και να συσπειρώσει τα ενεργά κύτταρα της περιοχής μας. Αποτέλεσμα όλων αυτών, τόσο για τον μικρό μας αγωνιστή όσο και για την ταλαίπωρη τοπική μας κοινωνία είναι η ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ και η ΕΛΠΙΔΑ ότι κάτι καλύτερο μπορεί και μας αξίζει να το ζήσουμε.

Να σαι καλά Νικόλα και να γυρίσεις σύντομα κοντά μας

Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Top
Enable Notifications OK No thanks