-
Αρχική > Απόψεις > ΝΔ Καστοριάς: εσωστρέφεια και αυτοκαταστροφή προς όφελος ποιανού? (ΤουΔώρα θέτη )

ΝΔ Καστοριάς: εσωστρέφεια και αυτοκαταστροφή προς όφελος ποιανού? (ΤουΔώρα θέτη )

Τις τελευταίες εβδομάδες, όλο και πιο πολλοί ΝεοΔημοκράτες στην Καστοριά αισθάνονται απέχθεια και προβληματισμό

Τις τελευταίες εβδομάδες, όλο και πιο πολλοί ΝεοΔημοκράτες στην Καστοριά αισθάνονται απέχθεια και προβληματισμό για τα όσα γίνονται στο εσωτερικό της παράταξης τους. Αφορμή και αιτία ταυτόχρονα για αυτή την προβληματική κατάσταση αποτέλεσαν οι εσωτερικές εκλογές του κόμματος με σκοπό την ανάδειξη τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ και των υπολοίπων εσωκομματικών στελεχών. Την ίδια στιγμή λοιπόν που στην υπόλοιπη Ελλάδα όλα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν τους αντιπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, στην Καστοριά, στο ένα από τα δυο παραδοσιακά κάστρα της παράταξης, οι εκλογές αναβάλλονται λόγω “έλλειψης υποψηφίων” ! Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο σοβαρή και ο σκεπτικισμός περισσότερο έντονος αν σκεφτεί κανείς ότι το κόμμα της ΝΔ βρίσκεται σε τροχιά  ανάκαμψης. Θεωρούν μάλιστα  ότι στις ερχόμενες εκλογές θα είναι  νικητές .

Υπό το πρίσμα αυτό, ήταν αναμενόμενο να υπάρξουν αντιδράσεις και μάλιστα προς πολλές κατευθύνσεις. Πρώτος μπήκε στον χορό των δηλώσεων ο Κίμων Μιταλίδης, στέλεχος με μακρά εμπειρία και θητεία σε κομματικές θέσεις και γραφεία. Με ανάρτηση του σε κοινωνική σελίδα δικτύωσης, ο κ. Μιταλίδης αφού καυτηριάζει το γεγονός της ακύρωσης, μόλις μια ημέρα πριν, των εσωκομματικών εκδηλώσεων στην Καστοριά, θέτει αρκετά ερωτήματα κυρίως για τον τρόπο αντίδρασης και χειρισμού του θέματος από την τοπική ΝΟΔΕ. Πιο συγκεκριμένα, διερωτάται, ενώ ταυτόχρονα υπαινίσσεται ίσως και κάποια ευθύνη των τοπικών οργάνων, για τους λόγους της αργοπορημένης ενημέρωσης περί ακύρωσης των εκλογών, για την μη ανακοίνωση των ονομάτων των υποψηφίων και για την αιτία μη στησίματος κάλπης, ακόμα και με έναν υποψήφιο. Τέλος, αφού εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για την παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος όντας σε τροχιά εξουσίας , διατυπώνει την άποψη του ότι τις εκλογές αυτές “δεν το λες γιορτή της Νέας Δημοκρατίας και σίγουρα ούτε της Δημοκρατίας”,  αφήνοντας σαφές αιχμές για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του κόμματος στην Καστοριά.

Στο ίδιο μήκος κύματος,  και με αρκετές προσωπικές προεκτάσεις επιπλέον όμως, κυμαίνεται και το δελτίο τύπου του πρώην Βουλευτή Καστοριάς, κ. Τζηκαλάγια Ζήση. Μετά από μια σύντομη ιστορική αναδρομή για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και τον ενεργό ρόλο του κ. Καραμανλή αλλά και την ελπίδα που φέρνει ο νέος πρόεδρος κ. Μητσοτάκης, αποτυπώνει την αντίθεση που υπάρχει μεταξύ των εσωκομματικών εκλογών – γιορτή στην υπόλοιπη Ελλάδα και την αποτυχία στην Καστοριά. Αφού συνδέει την αποτυχία αυτή με την απουσία του ΔΣ της ΟΝΝΕΔ σε δικές του εκδηλώσεις-συζητήσεις θέτει και αυτός μια σειρά από αμείλικτα ερωτήματα με σαφή υπονοούμενα αλλά διακριτικό τρόπο, τόσο κατά της τοπικής οργάνωσης όσο και κατά της νυν βουλευτή. Τέλος, αφού συγχαίρει τα νέα μέλη των τοπικών οργανώσεων, δεν ξεχνάει να υπενθυμίσει ότι αυτός ήταν από τους ελάχιστους που στήριξαν τον κ. Μητσοτάκη  στις εκλογές για αρχηγό του κόμματος.

Σίγουρα δύσκολα θα πει κανείς ότι οι αιτιάσεις των δυο ανδρών δεν αναδεικνύουν υπαρκτά προβλήματα και ισχυρούς σκεπτικισμούς για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της τοπικής ΝΟΔΕ. Από την άλλη πλευρά βέβαια και στις δυο ανακοινώσεις λείπουν οι αντιπροτάσεις, αλλά και οι πρωτοβουλίες προς ανατροπή της δυσμενούς αυτής κατάστασης. Κοινός τόπος των δυο ανδρών και ανακοινώσεων τους είναι οι έμμεσες κατηγορίες ανάλογα με την προϊστορία βέβαια του καθενός: αυτός που είχε εμπλοκή με την διοίκηση του κόμματος κατά της ΝΟΔΕ και ο άλλος που είχε βουλευτική θητεία κατά της βουλευτή. Και εδώ ακριβώς κρύβεται πιθανότατα η αιτία απαξίωσης όχι μόνο του κομματικού θεσμού αλλά και της ταυτότητας, της ιδιότητας μέλους του ΝεοΔημοκράτη σήμερα. Αυτή η συνεχιζόμενη εσωστρέφεια, σε συνδυασμό με την ένταση και το  εύρος του ανταγωνισμού μεταξύ ηγετικών στελεχών και υποψηφίων (ή εν δυνάμει υποψηφίων) έχει καταντήσει την  Νέα Δημοκρατία να απειλείται ακόμα και με νέα συρρίκνωση στην Καστοριά στις επερχόμενες εκλογές, την ώρα που πιθανότατα θα δείξει και πανελλαδική πρωτιά για το κόμμα.

Το ερώτημα λοιπόν τις φταίει θα πρέπει να απαντηθεί από όλους και φυσικά να προταθούν και τρόποι αντιμετώπισης. Στο ερώτημα όμως τις ωφελεί όλοι καταλαβαίνουν πως συγκεκριμένα άτομα ευνοούνται από αυτή την κατάσταση αφού κάνει πιο εύκολη την επανεκλογή τους.  Το οξύμωρο όμως είναι ότι ενώ οι δυο ανακοινώσεις το στηλιτεύουν και το υπαινίσσονται ξεκάθαρα ότι όλα αυτά λειτουργούν σε όφελος του νυν προέδρου της ΝΟΔΕ και της νυν βουλευτή του νομού, με την κίνηση των καταγγελιών χωρίς αντιπρόταση, φαίνεται πως τελικά εξυπηρετούν αυτό που οι ίδιοι καταγγέλλουνε. Με άλλα λόγια, η ΝΔ φαίνεται να ακολουθεί τα μονοπάτια του ΠΑΣΟΚ στο θέμα τοπική οργάνωση και βουλευτή, με τα γνωστά φυσικά αποτελέσματα…. ας προσέξουν!

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks