-
Αρχική > Πολιτισμός > Μουσεία Καστοριάς –Πόλος έλξης μόνο για τουρίστες  (Αρμονίας φωτογραφίες )

Μουσεία Καστοριάς –Πόλος έλξης μόνο για τουρίστες  (Αρμονίας φωτογραφίες )

‘Ενα αρχοντικό ,ένα μουσείο ,μια ολόκληρη ιστορία σε μικρογραφία. Αυτό συναντά κανείς εάν επισκευθεί

Ελένη Μελά

φωτογραφίες kastoria 365.gr

‘ τους νέο-ανακαινισμένους χώρους του μουσείου των Αδελφών Εμμανουήλ στην Καστοριά. Τις εργασίες για τη συντήρηση του ανέλαβαν αφιλοκερδώς μέλη του συλλόγου ΑΡΜΟΝΙΑ ,θέλοντας έτσι να διασώσουν ένα κομμάτι από την ιστορία της πόλης μας και να το αφήσουν ως κληρονομιά στις επόμενες γενιές.

Τα θησαυροφυλάκια  του παρελθόντες

 

Ο πρόεδρος του συλλόγου Μιχάλης Ζήλας μιλά σήμερα για ”δικαίωση των προσπαθειών τους”, αφού όπως υποστήριξε ”η επισκεψιμότητα στο συγκεκριμένο μουσείο ,από το καλοκαίρι που μας πέρασε μέχρι σήμερα ,έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Μοναδικό μέλημα μας από εδώ και πέρα είναι η αναγνωρισιμότητα,γιατί δυστυχώς πολλοί δεν το γνωρίζουν,ενώ μεγαλύτερο ενδιαφέρον δείχνουν οι ξένοι επισκέπτες, οι οποίοι πραγματοποιούν τα Σαββατοκύριακα εκδρομές στην Καστοριά”.

 Ο κος Ζήλας δεν παρέλειψε ωστόσο να υπογραμμίσει και την σπουδαιότητα του μουσείου ΄΄μια που εκτός από ενδυματολογικό διαθέτει και δυο μοναδικούς χώρους.Οπως είναι το κρυφό δωμάτιο που χρησίμευε ως κρυψώνα την περίοδο του πολέμου και στο τρίτο όροφο όπου βρίσκονται τα γύψινα διακοσμητικά στοιχεία τα οποία δημιουργούν στον επισκέπτη την αίσθηση ότι βρίσκεται σε ναό”. Παρήγορο είναι επίσης το ενδιαφέρον που δείχνουν αρκετά συχνά για το μουσείο ,τα σχολεία της περιοχής. Στον προγραμματισμό πολλών από αυτών εντάσσεται ήδη μία επίσκεψη στο αρχοντικό των Αδελφών Εμμανουήλ στην πλατεία Ντολτσό.

 Για την περαιτέρω προβολή του μουσείου ο σύλλογος ΑΡΜΟΝΙΑ από πέρυσι ξεκίνησε εκδηλώσεις στον αύλειο χώρο του ,ενώ προσκαλεί και άλλους συλλόγους να διοργανώσουν εκεί τις δικές τους δράσεις. Στον σύλλογο ΑΡΜΟΝΙΑ ανήκει και το λαογραφικό μουσείο του Νεράντζη Αιβάζη το οποίο αναπαριστά τη ζωή και το νοικοκυριό των παλιών Καστοριανών.

Και αυτό το μουσείο ο σύλλογος προσπαθεί να αναδείξει για να ευαισθητοποιήσει περισσότερο κόσμο να το επισκεφτεί και να μιλήσει έπειτα γι΄αυτό ,πετυχαίνοντας έτσι διαφήμιση πολύ καλύτερη και από έναν απλό τουριστικό οδηγό που πολλοί τον βλέπουν ,αλλά λίγοι τον ακολουθούν.

 

Top
Enable Notifications OK No thanks