-
Αρχική > Ελλάδα > Ο Τσίπρας κήρυξε την έναρξη του προεκλογικού αγώνα!

Ο Τσίπρας κήρυξε την έναρξη του προεκλογικού αγώνα!

Ο Αλέξης Τσίπρας προφανώς και δεν επιθυμούσε ο Γιάννης Μπουτάρης να πέσει θύμα δολοφονικής επίθεσης

τα  γεγονότα, ωστόσο, του περασμένου Σαββάτου, σε συνδυασμό με τις ραγδαίες εξελίξεις στο Μακεδονικό, έδωσαν την αφορμή στον πρωθυπουργό να ανεβεί στη Θεσσαλονίκη και στην ουσία να κηρύξει την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, ακόμα κι αν υποθέσουμε πως οι βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της τετραετίας!

Κι αυτό γιατί με το δημόσιο φλερτ προς τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και την προαναγγελία, ουσιαστικώς, της επίλυσης του Μακεδονικού, του δόθηκε η ευκαιρία να απευθύνει το πρώτο τόσο ανοιχτό δημόσιο κάλεσμα για τη σύμπτυξη προοδευτικού μετώπου σε βάρος της “νεοφιλελεύθερης κι ακροδεξιάς” ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Άδωνι Γεωργιάδη και του Μάκη Βορίδη.

Σε σχέση με το Μακεδονικό, οι πληροφορίες μας συγκλίνουν στο ότι το μόνο που απομένει δεν είναι άλλο από τη “βάφτιση” του βόρειου γείτονα, με το “Gorna Makedonija” να έχει το προβάδισμα.

Ο κ. Τσίπρας παραδέχεται και στους στενούς του συνεργάτες ότι η επίλυση του ζητήματος με σύνθετη ονομασία θα έχει πολιτικό κόστος, με παγιωμένο το δημοσκοπικό εύρημα της αντίθεσης της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού σε οποιαδήποτε ονομασία που θα περιέχει το “Μακεδονία”, ωστόσο εκτιμά πως θα είναι πρόσκαιρο και πως τα οφέλη από την επίλυση ενός εθνικού θέματος για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες δεν θα πιστωθεί μόνο στη βαθύτερη υστεροφημία του, αλλά θα έχει κι άμεσο θετικό εκλογικό αντίκτυπο.

Στοχευμένες φοροελαφρύνσεις

Σε σχέση, εξάλλου, με τη μεταμνημονιακή εποπτεία και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι και το 2023, στην κυβέρνηση αφήνουν να εννοηθεί πως όταν βγούμε από το πρόγραμμα τον Αύγουστο πολλά θα αναθεωρηθούν στην πράξη.

Σημειώνουν, μάλιστα, με νόημα πως από το Σεπτέμβριο κριτής μας θα είναι οι αγορές, το οποίο σημαίνει ότι αν μπορούμε να δανειζόμαστε απρόσκοπτα και με χαμηλά επιτόκια, τότε οι Θεσμοί δεν θα μπορούν να έχουν ουσιαστικό λόγο στις εσωτερικές μας αποφάσεις, γεγονός που θα οδηγήσει και σε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

φώτο https://www.newsbeast.gr/politiki/

Top
Enable Notifications OK No thanks