-
Αρχική > Απόψεις > Πότε ένας πρωθυπουργός αποφασίζει εκλογές

Πότε ένας πρωθυπουργός αποφασίζει εκλογές

Φίλη δημοσιογράφος με ρώτησε χθες στον αέρα της τηλεοπτικής εκπομπής της

 

Του Δημήτρη Βασιλειάδη
Πολιτικού αναλυτή

, αν ήμουν σύμβουλος του πρωθυπουργού πότε θα του πρότεινα να κάνει εκλογές.

Η απάντηση μου είχε ως εξής: Εκλογές στην Ελλάδα κάνει κάποιος όταν θέλει να αιφνιδιάσει, όταν θα πιάσει τον αντίπαλο του στον ύπνο, ακόμα και αν ο αντίπαλος του τη δεδομένη χρονική στιγμή έχει δημοσκοπικό προβάδισμα.

Πότε λοιπόν είναι η κατάλληλη στιγμή για εκλογές; Η άποψη μου είναι χθες. Κάθε μέρα που περνάει είναι χειρότερη από την προηγούμενη για την σημερινή κυβέρνηση. Το παραμύθι για εκλογές τον Οκτώβριο του ΄19 δεν το τρώει κανείς, ούτε φυσικά οι δικοί της. Το πιθανότερο είναι Ιανουάριος – Φεβρουάριος του ΄19 και αυτό γιατί δεν θα προλάβει να έρθει το εκκαθαριστικό στους συνταξιούχους που θα τους λέει ότι η σύνταξη τους κόπηκε κι άλλο και γιατί ίσως τέλη Δεκεμβρίου προλάβει να μοιράσει χαρτζιλίκια (13 «σύνταξη») από το υπερπλεόνασμα. Οι συνταξιούχοι είναι γνωστό ότι αποτελούν πλέον το πιο ευμετάβλητο κομμάτι του εκλογικού σώματος.

Και πάλι όμως αυτό δεν θα… σώσει την Κυβέρνηση. Αν θέλει να αιφνιδιάσει και να πιάσει τον βασικό της αντίπαλο (ΝΔ) στον ύπνο, τότε θα πρέπει να προκηρύξει άμεσα εκλογές. Θα δώσει την υπόσχεση ότι είναι ένα βήμα πριν την έξοδο από τα μνημόνια (είναι καλύτερα να υπόσχεσαι από το να υλοποιείς), δεν θα ρισκάρει να δουν οι συνταξιούχοι τις μειώσεις, θα υποσχεθεί «κοινωνικό» μέρισμα, δεν θα ρισκάρει μια επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία (εκλογές με δυο Έλληνες φυλακισμένους επ’ αόριστον δεν είναι ό,τι καλύτερο) και πάνω από όλα θα βρει την ΝΔ, παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα, εντελώς απροετοίμαστη!

Στη ΝΔ κάνουν σαν να μην θέλουν εκλογές…

Ναι καλά διαβάσατε. Οι περισσότεροι μέσα στην ΝΔ κάνουν σαν να μην θέλουν εκλογές, πιστεύοντας πως πρέπει να αφήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ την «καυτή πατάτα» για λίγο ακόμα. Με την λογική αυτή παραμένουν μη μάχιμοι και απροετοίμαστοι. Η αδράνεια αυτή δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ την ευκαιρία για εκλογές. Αιφνιδιασμός είναι η καλύτερη τακτική και τον αντίπαλο στον ύπνο…

Στη ΝΔ δεν πιστεύουν το σενάριο για εκλογές τον Οκτώβριο του ΄19 και δεν δίνουν πιθανότητα για Ιανουάριο – Φεβρουάριο του ΄19, περίοδο που προσωπικά θεωρώ την πιο πιθανή. «Παίζουν» το σενάριο για εκλογές τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο του ΄18, πιστεύοντας ότι υπάρχει κυβέρνηση (και μάλιστα η σημερινή κυβέρνηση) που θα τους κάνει τη χάρη να προκηρύξει εκλογές όποτε θέλει η αντιπολίτευση. Και μόνο για τον λόγο αυτό, εκλογές τον ερχόμενο Οκτώβριο αποκλείονται!

s://www.google.com/search?q φωτο

https://politik.gr

Top
Enable Notifications OK No thanks