Είστε εδώ:
Αρχική > Διεθνή > Σερβία: Κλείνουν τους δρόμους για τις τιμές των καυσίμων

Σερβία: Κλείνουν τους δρόμους για τις τιμές των καυσίμων

Oι τιμές των καυσίμων δεν… τραβούν την ανηφόρα μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Σερβία.

Οι Σέρβοι, ωστόσο, διάλεξαν έναν πρωτότυπο τρόπο για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους, καθώς καθημερινά, σε συγκεκριμένη ώρα, μπλοκάρουν την κυκλοφορία, σβήνοντας τη μηχανή του αυτοκινήτου τους και σταματώντας στη μέση του δρόμου, όπου και αν βρίσκονται!

Ο συγκεκριμένος τρόπος αντίδρασης οργανώθηκε την περασμένη Παρασκευή (8/5) μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και είχε μεγάλη ανταπόκριση στο Βελιγράδι και άλλες πόλεις, ενώ από από την Κυριακή (10/5) εφαρμόζεται και σε περιφερειακές οδικές αρτηρίες που συνδέουν την πρωτεύουσα με το εσωτερικό της χώρας.

Η ώρα που θα πραγματοποιηθεί ο αποκλεισμός των δρόμων ανακοινώνεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τη Δευτέρα, λόγου χάρη, πραγματοποιήθηκε στις 7:00 το πρωί, ώρα κυκλοφοριακής αιχμής, και διήρκησε μία ώρα.

Οι τιμές των καυσίμων στη Σερβία

Οι τιμή των καυσίμων στη Σερβία αυξήθηκε κατά 3% μέσα σε ένα μήνα. Έτσι, η αμόλυβδη 95 οκτανίων κοστίζει πλέον 155,9 δηνάρια (1,33 ευρώ) το λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης 165 δηνάρια (1,41 ευρώ).

Όπως εκτιμούν αναλυτές, η αύξηση αυτή οφείλεται εν μέρει στην άνοδο της διεθνούς τιμής, αλλά κυρίως στην αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης που αποτελεί δέσμευση της Σερβίας προς το ΔΝΤ για να συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα.

Αντιδρά ο Σέρβος πρόεδρος

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, καταδίκασε τον αποκλεισμό των δρόμων, λέγοντας ότι «δεν πρόκειται για αυθόρμητη αντίδραση πολιτών αλλά για οργανωμένη προσπάθεια από την αντιπολίτευση και κάποιους μεγιστάνες που θέλουν να έρθουν στην εξουσία χωρίς εκλογές».

Ο υπουργός Άμυνας, Αλεξάνταρ Βούλιν, μίλησε για σενάριο Ουκρανίας με στόχο να προκληθεί χάος στη χώρα και να ανατραπεί βίαια η νόμιμη εξουσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  https://www.google.com  ΦΩΤΟ

Αφήστε μια απάντηση

Top