-
Αρχική > Απόψεις > Καστοριά :Αναζητείται σωσίβιο σωτηρίας!(Άρθο της Κωνσταντίνας Τογκαρίδου )

Καστοριά :Αναζητείται σωσίβιο σωτηρίας!(Άρθο της Κωνσταντίνας Τογκαρίδου )

Στο Νομό Καστοριάς ο αριθμός των επιχειρήσεων συρρικνώθηκε κατά ,

Ο ασφυκτικός κλοιός της οικονομικής κρίσης ταρακούνησε συθέμελα το πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό και αξιακό περιβάλλον της χώρας μας. Κατ’επκταση και της  περιοχή μας.

Νέα φαινόμενα αναδύονται που κανείς στην προ κρίσης εποχή μπορούσε να φανταστεί επί παραδείγματι της μετεγκατάστασης των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Οι αριθμοί αμείλικτοι! Στην Ελλάδα της κρίσης πάνω από 300.000 επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο, ενδεικτικά στο Νομό Καστοριάς ο αριθμός των επιχειρήσεων συρρικνώθηκε κατά 2.000 την περίοδο της κρίσης. Υπερφορολόγηση, υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, μείωση καταναλωτικής ζήτησης, έλλειψη ρευστότητας, «capital controls» οι βασικές αιτίες της επιχειρηματικής συρρίκνωσης. Διέξοδος;

Η μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων στις όμορες χώρες λόγω ευνοϊκού κυρίως οικονομικού περιβάλλοντος με αποτέλεσμα η Ελλάδα να αιμορραγεί ποικιλοτρόπως: χάνοντας έσοδα από τη φορολογία, μειώνοντας τα έσοδα της στα ασφαλιστικά ταμεία, χάνοντας θέσεις εργασίας.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι δημιουργείται αναντικατάστατο ρήγμα στον παραγωγικό ιστό της χώρας καθώς η μεταφορά τεχνογνωσίας στις χώρες εγκατάστασης δημιουργεί τεράστιο κενό στην χώρα μας με μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Η Ελλάδα για ακόμη μία φορά «διώχνει τα παιδιά» της, στην προκειμένη περίπτωση τις επιχειρήσεις της. Η άμεση στήριξη της επιχειρηματικότητας απαιτείται ως η μόνη διέξοδο για την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας, απαιτείται το «σωσίβιο» σωτηρίας να δοθεί εκ των «έσω», αν δεν επιθυμούμε να βουλιάξουμε όλοι μαζί.

Οι επιχειρήσεις μπορούν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πορεία της χώρας προς το ξέφωτο, το μόνο άλλωστε που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου είναι η ύπαρξη πολιτικής βούλησης!

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks