-
Αρχική > Πολιτισμός > Μικροί  Εξερευνητές: Ενδιαφέρουσα  επιστημονική ημερίδα Ελεύθερος Χρόνος γονέων και παιδιών: «Είναι (αν)υπαρκτός»;

Μικροί  Εξερευνητές: Ενδιαφέρουσα  επιστημονική ημερίδα Ελεύθερος Χρόνος γονέων και παιδιών: «Είναι (αν)υπαρκτός»;

Για δεύτερη  συνεχή χρονιά οι “Μικροί Εξερευνητές” διοργάνωσαν χθες το απόγευμα την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς Ενδιαφέρουσα,

επιστημονική ημερίδα  με θέμα Εξερευνητικά μονοπάτια 2 Ελεύθερος Χρόνος γονέων και παιδιών: «Είναι (αν)υπαρκτός»;

Εισηγητές της επιστημονικής ημερίδας ήταν οι συμπολίτες μας  ο κ. Χρήστος Μουρατίδης, Κοινωνιολόγος MSc με θέμα ο ελεύθερος χρόνος υπό το πρίσμα της κοινωνιολογίας η  Δρ. Αλεξανδρα Κόλκα , Κοινωνική Ψυχολόγος με θέμα Διαχείριση ελεύθερου χρόνου: Η ποινικοποίηση της βαρεμάρας ο κ.  Άγγελος Πατσιάς , Δάσκαλος-Το σχολείο της Φύσης Μαθαίνοντας μέσα από το ελεύθερο παιχνίδι και η κ.  Νικολέτα Χαρούμενου, Νηπιαγωγός Med- Εκπαιδευτήριο Μικροί Εξερευνητές «Ο ελεύθερος χρόνος των μεγάλων εξερευνητών» (τα αποτελέσματα μιας έρευνας εντός του σχολείου).

Από του ομιλητές τονίστηκε η  σημασία του ελεύθερου χρόνου των γονέων και κυρίως των παιδιών και πως μέσα από το ελεύθερο και το δημιουργικό και αδέσμευτο παιχνίδι των παιδιών αναπτύσσονται δεξιότητες.

Επίσης οι παραπάνω επιστήμονες ανέλυσαν και ανέπτυξαν με τις τεκμηριωμένες γνώσεις τους όλες τις πτυχές των θεμάτων ενώ οι παρευρισκόμενοι  που ομολογουμένως κατέκλυσαν την αίθουσα άκουσαν με προσοχή τις ενδιαφέρουσες ομιλίες.

Τα εύσημα έδωσε  στους ‘’Μικρούς Εξερευνητές΄΄ για τις πολύ ενδιαφέρουσες ημερίδες που διοργανώνουν ο Κοινωνιολόγος MSc. Κ. Χρήστος Μουρατίδης, ενώ κάνοντας λόγο για το θέμα της  θέμα της ημερίδας που ήταν ον ελεύθερος χρόνος τόνισε, «πως  ο χρόνος αυτός στις μέρες μας τείνει να μετατραπεί σε κυρίαρχο χρόνο, κάτι που ήδη συμβαίνει με μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Όσο λοιπόν μειώνεται ο χρόνος της εργασίας τόσο αυξάνεται ο ελεύθερος χρόνος. Η ποσοτική αυτή όμως μεταβολή επιφέρει και ποιοτικές συνέπειες. Καθώς ο χρόνος που κυριαρχεί, τείνει να αλλάξει, το βάρος μεταφέρεται στις εκτός εργασίας δραστηριότητες δημιουργώντας νέες αξίες και ανάγκες».

Το πρόβληµα κατέληξε ο Μουρατίδης  στις σύγχρονες τεχνολογικές κοινωνίες είναι η ίδια η διαχείριση του χρόνου και η ανεύρεση µια νέας ισορροπίας ανάµεσα στους κοινωνικούς χρόνους της επαγγελματικής εργασίας, της οικογένειας και του ελεύθερου χρόνου.

Top
Enable Notifications OK No thanks