-
Αρχική > Απόψεις > Γκρεμίζεται η ιστορία και η παράδοση μας :Καταρέει ο πολιτισμός μας(φωτογραφίες )

Γκρεμίζεται η ιστορία και η παράδοση μας :Καταρέει ο πολιτισμός μας(φωτογραφίες )

Εμείς δεν έχουμε θάλασσες και αμμουδιές, έχουμε όμως αρχοντικά και βυζαντινές εκκλησίες και αυτά πρέπει να δείχνουμε στους τουρίστες»

 

Θεοδώρα Κωτσοπούλου

 

Η Καστοριά θεωρείται μια από τις πιο όμορφες, παραδοσιακές και μαγευτικές πόλεις της Ελλάδας με πλούσια ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία, που χάνονται στο βάθος των αιώνων. Στοιχεία βυζαντινού πολιτισμού τα οποία σώζονται έως σήμερα. Είναι γνωστή όμως και για τα εντυπωσιακά αρχοντικά της, πολύ μεγάλης αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας, που όμως χρόνο με τον χρόνο γκρεμίζονται.

«Περπατάω στις γειτονιές και βλέπω κτίσματα πολύ μεγάλης μνημειακής αξίας να γκρεμίζονται ή αλλά να είναι έτοιμα να γκρεμιστούν. Κάποιοι όμως το κάνουν εσκεμμένα, βγάζουν κανένα κεραμίδι, με αποτέλεσμα όταν πέφτουν τα χιόνια, να υποχωρεί η στέγη και σιγά σιγά να υποχωρεί το αρχοντικό. Φοβάμαι και λυπάμαι να πω ότι εμείς σαν Καστοριανοί δεν τα αγκαλιάσαμε όπως θα έπρεπε» σχολιάζει με παράπονο ο αρχιτέκτονας παλαιοδόμος Καστοριανός κ. Νίκος Δόϊκος. «Επίσης και το υπουργείο πολιτισμού δεν έδειξε το ανάλογο ενδιαφέρον» σημειώνει ακόμη.

 

Το μόνο προνόμιο που είχαν οι ιδιοκτήτες, ήταν να πάρουν από την κτηματική τράπεζα χαμηλότοκο δάνειο, μακροπρόθεσμο για την επισκευή των αρχοντικών.

«Εδώ χρειάζονται μερικές διευκρινίσεις» τονίζει ο κ. Δόϊκος. «Ενδιαφέρονται άνθρωποι από άλλες πόλεις να αγοράσουν ένα αρχοντικό, διότι αν φτιαχτεί καλά μπορεί να πουληθεί ακριβότερα. Παράλληλα όμως υπάρχουν και άνθρωποι που κυνηγάνε μια αρχιτεκτονική λύση, να ζούνε δηλαδή σε ένα αρχοντικό, διότι έχει μεγαλύτερη αξία από ένα σύγχρονο διαμέρισμα. Δεν βλέπω όμως να υπάρχει το απαιτούμενο ενδιαφέρον από τους ιδιοκτήτες και την πολιτεία» σημειώνει ο αρχιτέκτονας, υποστηρίζει δε «ότι ο Δήμος Καστοριάς με μια μελέτη που έγινε μπορεί να πετύχει από την ευρωπαϊκή ένωση επιδοτήσεις για να γίνει η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Καστοριάς».

«Η ανάδειξη των αρχοντικών, σημαίνει ανάπτυξη. Δεν είναι ένας απλός ρομαντισμός. Είναι χρήμα που θα έρθει στην πόλη μας. Παράλληλα όμως με αυτά, θα αναβαθμιστούν τα πολιτιστικά και τα ιστορικά μας μνημεία. Εμείς δεν έχουμε θάλασσες και αμμουδιές, έχουμε όμως αρχοντικά και βυζαντινές εκκλησίες και αυτά πρέπει να δείχνουμε στους τουρίστες» επισημαίνει ο κ. Δόϊκος.

Δεν πρέπει ωστόσο να αγνοηθεί πως το υπουργείο πολιτισμού έκρινε ότι μόνο τα 100 από τα 350 αρχοντικά, που έχουν μεγάλη μνημειακή αξία, είναι δυνάμει κατοικήσιμα. Αξίζει όμως να αναφερθούμε και στις 76 εκκλησίες που έχει η πόλη της Καστοριάς, οι οποίες αποτελούν αδιαίρετο τμήμα της αρχιτεκτονικής και βυζαντινής μας κληρονομιάς.

«Το όνειρο μου είναι να δω μια πόλη να θυμίζει Βυζάντιο, μια πόλη που να μπορεί να φιλοξενεί τουρίστες υψηλού επιπέδου. Να θαυμάζουν τα αρχοντικά μας, να πηγαίνουν βόλτα με το καραβάκι στο γύρο της λίμνης, να βλέπουν την ανάπτυξη και τον πολιτισμό μας. Πρέπει να γίνουν όλα αυτά πραγματικότητα. Αν υπάρξει πρόσφορο έδαφος για να εκπληρωθούν αυτοί οι στόχοι, τότε θα μείνουν και τα παιδιά μας εδώ, και δεν θα αναγκαστούν να καταφύγουν στα μεγάλα αστικά κέντρα» καταλήγει ο κ. Δόϊκος.

Μια προγενέστερη συνέντευξη που είναι πάντα επίκαιρη

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks