-
Αρχική > Ελλάδα > Κατά 75% μειώθηκε η χρήση της πλαστικής σακούλας

Κατά 75% μειώθηκε η χρήση της πλαστικής σακούλας

Τη μείωση της κατανάλωσης πλαστικής σακούλας κατά 75%, τουλάχιστον στον κλάδο των σούπερ μάρκετ και των μεγάλων αλυσίδων λιανικής, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στη 12η Πανελλήνια Σύνοδο των ΦΟΔΣΑ.

“Τα στοιχεία είναι πολύ ενθαρρυντικά” τόνισε και πρόσθεσε: “με βάση τα δεδομένα που έχουμε ήδη από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, χρησιμοποιήθηκαν 203 εκατ. τεμάχια το πρώτο τρίμηνο, που αν κάποιος το αναγάγει σε ετήσια βάση, μας δίνει έναν συντελεστή της τάξης των 75 τεμαχίων ανά άτομο, όταν θυμόσαστε ότι η Ελλάδα κατηγορούνταν ότι είχε κατανάλωση από 300 έως 500 τεμάχια ανά άτομο”.

Παράλληλα σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι ειδικά στην αναγέννηση και επαναχρησιμοποίηση ορυκτελαίων η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που έχουν κατορθώσει να επαναχρησιμοποιούνται αυτά τα υλικά, σε αντίθεση με χώρες της Ευρώπης που τα οδηγούν στην καύση και εφαρμόζουν μια κακή πρακτική στη διαχείριση μιας ουσιαστικά χρήσιμης ύλης. Μέσα στο 2018 οι δήμοι πρέπει να ετοιμάσουν διαλογή στην πηγή για τα ανακυκλώσιμα και χωριστή συλλογή του οργανικού.

Στο μεταξύ, ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η λογική της αξιοποίησης των πόρων, ώστε να εξασφαλίζονται και η καλή ποιότητα του περιβάλλοντος, αλλά και η δημιουργία θέσεων εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι “ήδη ο νόμος 4496 που ψηφίστηκε τον Νοέμβριο με αυξημένη πλειοψηφία από τα κοινοβουλευτικά κόμματα προβλέπει την εισαγωγή οικονομικών εργαλείων, που ενισχύουν την επαναχρησιμοποίηση εις βάρος της ταφής”.

Έτσι, μετά και την ολοκλήρωση της ψήφισης του “Κλεισθένη” θα υπάρχει υπουργική απόφαση για την εφαρμογή της ρύθμισης στο τέλος του 2018. “Εντός του 2018 πρέπει όλοι οι δήμοι να ετοιμάσουν ρεύματα χωριστής συλλογής για το οργανικό (απόβλητο) και διαλογή στην πηγή σε όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά” είπε και πρόσθεσε: “όλοι μας έχουμε την υποχρέωση της ανάκτησης, επαναχρησιμοποίησης, διαλογής στην πηγή, σε επίπεδο δήμου για το 50% των απορριμμάτων. Οι μονάδες που σχεδιάζονται ή κατασκευάζονται αφορούν το υπόλοιπο 50%”.

Εξηγώντας τη νέα κατάσταση που θα δημιουργηθεί, επισήμανε ότι οι δήμοι θα πρέπει σε έξι μήνες να καταφέρουν να μην εξέρχονται από τα γεωγραφικά τους όρια το 50% των παραγόμενων απορριμμάτων με τη μορφή σύμμεικτων απορριμμάτων, αλλά με τη μορφή των καθαρών υλικών. Επιπλέον ανέφερε ότι “ο δήμος που θα δει το 50% των παραγόμενων απορριμμάτων του να μην εξέρχονται ως σύμμεικτα  από τα γεωγραφικά του όρια, θα δει το κόστος μεταφοράς αποβλήτων να πέφτει στο μισό. Και όταν ο συντελεστής διαχείρισης αποβλήτων κατά το ένα τρίτο βαρύνεται από τα κόστη μεταφοράς αυτό σημαίνει άμεσα μείωση των δημοτικών τελών”.

Για την ξεχωριστή συλλογή του οργανικού αποβλήτου είπε ότι νομοθετικά κατοχυρώνεται ακόμη περισσότερο με τον “Κλεισθένη” εντός του 2018 και ανέφερε ότι οι Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) θα πρέπει να υποστηρίξουν τους δήμους, δημιουργώντας μεταβατικές μονάδες οργανικού σε όλες τις περιφέρειες που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή χωριστή επεξεργασία του οργανικού. Τόνισε, για παράδειγμα, ότι στην Κεντρική Μακεδονία, ο ΦΟΔΣΑ επέλεξε ένα εργαλείο μεταβατικής λειτουργίας το οποίο θα μπορεί να δέχεται βιοαπόβλητα από το 2019 και αυτό θα γίνει παντού στην Ελλάδα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχολίασε ακόμη ότι η Ελλάδα δεν είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο στη διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς μέχρι τώρα έγινε προσπάθεια για να μειωθούν τα πρόστιμα ύψους 80 εκατ. ευρώ, που πληρώνει η χώρα για ανεξέλεγκτη διαχείριση αποβλήτων. “Το 2014 η χώρα μας είχε ακόμη 293 ανεξέλεγκτες χωματερές, ΧΑΔΑ για τους οποίους πλήρωνε πρόστιμο και σήμερα έχουμε φτάσει με στοιχεία του Μαΐου του 2018 στους 54” είπε και γνωστοποίησε ότι την ερχόμενη Δευτέρα προκηρύσσεται το μέτρο του προγράμματος “Φιλόδημος” για την αποκατάσταση των τελευταίων χωματερών, ώστε εντός του 2018 να ενταχθούν τα έργα.

Σε ό,τι αφορά τους φορείς που θα στηρίξουν τις αλλαγές που προωθούνται, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι χρειάζονται ισχυροί ΦΟΔΣΑ που θα καθοδηγούν όλες τις υπηρεσίες των δήμων και θα είναι παράλληλα φορείς τεχνογνωσίας μέσα στην αυτοδιοίκηση. Επίσης τόνισε ότι στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου του “Κλεισθένη” δίνεται η δυνατότητα να ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες μεταξύ ΦΟΔΣΑ και ΟΤΑ, γιατί οι ΟΤΑ δεν είχαν αρμοδιότητες σε βασικά εργαλεία τους, όπως για παράδειγμα στη μεταφόρτωση, την κομποστοποίηση και την ανακύκλωση. «Όλα αυτά πλέον στον “Κλεισθένη” επιτρέπεται να γίνουν από τους ΟΤΑ μέχρι ένα όριο» πρόσθεσε.

“Τη διοίκηση της διαχείρισης απορριμμάτων πρέπει να την κάνουν οι δήμοι. Η Περιφέρεια έχει τον ελεγκτικό ρόλο, τη δεύτερη απόφαση στο σχεδιασμό, τη χρηματοδοτική υποστήριξη από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ). Έχει ρόλο, είναι κατοχυρωμένος, αλλά την αρμοδιότητα της αυτοδιοίκησης θα την κρατήσουμε με ισχυρούς ΦΟΔΣΑ και αυτό θέλουμε να κάνουμε” ανέφερε χαρακτηριστικά.

cnn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Top
Enable Notifications OK No thanks