-
Αρχική > Απόψεις > Παναγιά  Κουμπελίδικη. Άναρχο πάρκιν το σύμβολο της πόλης μας(φωτογραφίες )

Παναγιά  Κουμπελίδικη. Άναρχο πάρκιν το σύμβολο της πόλης μας(φωτογραφίες )

Ας  δούμε το σύμβολο της πόλης μας, τον Βυζαντινό ναό της Παναγιάς της Κουμπελίδικης

Η Καστοριά αντιμετωπίζει τα κλασικά προβλήματα όλων των ελληνικών πόλεων, μερικά εκ των οποίων κατορθώνει να μεγεθύνει πάρα πολύ. Παίρνοντας για παράδειγμα την προσβασιμότητα της πόλης η κατάσταση είναι τραγική. Δεν υπάρχει χώρος για τους πεζούς, για τα αναπηρικά καροτσάκια, τους ποδηλάτες και γενικά για όσους δεν μετακινούνται με αυτοκίνητο.  Δεν υπάρχει κανένας σεβασμός σε όλους αυτούς και δεν είναι μόνο η έλλειψη υποδομών,  όπως αναφέραμε, που δυσχεραίνει την κατάσταση αυτή, αλλά η παιδεία και η νοοτροπία μας. Καθημερινά θα δούμε αυτοκίνητα παρκαρισμένα πάνω σε πεζοδρόμια, μπροστά σε ράμπες, μέσα σε πεζόδρομους (Αν και πρέπει να είμαστε η μοναδική πόλη που δεν έχει ουσιαστικά πεζόδρομο) αλλά και σε θέσεις που προορίζονται για ΑμεΑ.

Η κατάσταση αυτή είναι θεμιτή και ανεκτή από όλους μας για την εξυπηρέτηση μας και την ευκολία μας.

Ας  δούμε το σύμβολο της πόλης μας, τον Βυζαντινό ναό της Παναγιάς της Κουμπελίδικης. Γύρω από το ναό  θα δείτε παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Είναι πρακτικά αδύνατο να φωτογραφήσει κανείς τον ναό, χωρίς να έχει μέσα στο κάδρο κάποιο από τα παρκαρισμένα αμάξια. Παρά τις δεκάδες επισημάνσεις που έχουν γίνει για το θέμα αυτό, το οποίο  που αποτελεί πραγματικά ντροπή, κανείς δεν ενδιαφέρεται να δώσει λύση στο πρόβλημα.  Από αυτή την πρακτική δεν θα μπορούσαν να εξαιρούνται και τα τείχη της πόλης,  που σε κάποια σημεία «στολίζονται» από οχήματα και κάδους απορριμμάτων. Πράγμα αδιανόητο να συναντήσει κανείς σε τουριστικές περιοχές Ευρωπαϊκών πόλεων. Και βέβαια είναι αδύνατο να φανταστούμε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πόλη, η οποία διαθέτει μεσαιωνική πλατεία και δεν την έχει καταστήσει «μαγνήτη» για τους επισκέπτες,  ενώ η πρόσβαση σ΄αυτή είναι αποκλειστικά για πεζούς.

Η Καστοριά πρωτοτυπεί έχοντας καταστήσει την δική της μεσαιωνική πλατεία, αυτή των Αφών Εμμανουήλ στο Ντολτσό, σ’ ένα άναρχο πάρκινγκ αυτοκινήτων. Σε τι ακριβώς αναφερόμαστε επομένως,  όταν μιλάμε για ανάδειξη της πολιτιστική μας κληρονομιάς;

Από το άρθρο Καστοριά Ευρωπαϊκή πόλη Του Χρήστου Μουρατίδη και Μπάμπη Παπαθανασίου

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks