-
Αρχική > Απόψεις > Mια σειρά πολιτιστικών και πολιτισμικών μνημείων απαρτίζεται η Καστοριά .Υπάρχει τελικά η πολιτιστική της ανάδειξη(ΤουΔώραΘέτη ) 

Mια σειρά πολιτιστικών και πολιτισμικών μνημείων απαρτίζεται η Καστοριά .Υπάρχει τελικά η πολιτιστική της ανάδειξη(ΤουΔώραΘέτη ) 

«Η ανάδειξη των αρχοντικών, σημαίνει ανάπτυξη. Δεν είναι ένας απλός ρομαντισμός. Είναι χρήμα που θα έρθει στην πόλη μας

. Παράλληλα όμως με αυτά, θα αναβαθμιστούν τα πολιτιστικά και τα ιστορικά μας μνημεία. Εμείς δεν έχουμε θάλασσες και αμμουδιές, έχουμε όμως αρχοντικά και βυζαντινές εκκλησίες και αυτά πρέπει να δείχνουμε στους τουρίστες»

Πόσα αρχοντικά είναι εν δυνάμει κατοικήσιμα στην περιοχή μας;

 

Μελανό σημείο για την περιοχή μας είναι το γεγονός ότι το υπουργείο πολιτισμού έκρινε ότι μόνο τα 100 από τα 350 αρχοντικά, που έχουν μεγάλη μνημειακή αξία, είναι δυνάμει κατοικήσιμα.

Αξίζει όμως να αναφερθούμε και στις 76 εκκλησίες που έχει η πόλη της Καστοριάς, οι οποίες αποτελούν αδιαίρετο τμήμα της αρχιτεκτονικής και βυζαντινής μας κληρονομιάς.

Ένα είναι πάντως σίγουρο ότι «Το όνειρο όλων των καστοριανών είναι να δουν μια πόλη να θυμίζει Βυζάντιο, μια πόλη που να μπορεί να φιλοξενεί τουρίστες υψηλού επιπέδου. Να θαυμάζουν τα αρχοντικά μας, να πηγαίνουν βόλτα με το καραβάκι στο γύρο της λίμνης, να βλέπουν την ανάπτυξη και τον πολιτισμό μας. Πρέπει όλα αυτά να γίνουν όλα αυτά πραγματικότητα. Αν υπάρξει πρόσφορο έδαφος για να εκπληρωθούν αυτοί οι στόχοι, τότε θα μείνουν και τα παιδιά μας εδώ, και δεν θα αναγκαστούν να καταφύγουν στα μεγάλα αστικά κέντρα και στο εξωτερικό

 Φωτογραφία Κατερίνα Νίκου-Πουλκίδου

Το αρχοντικό της Πουλκως(Πουλκιδη)

Top
Enable Notifications OK No thanks