Είστε εδώ:
Αρχική > Πολιτισμός > Καστοριά :Ξεκίνησε  και επίσημα τις εργασίες του το 8ο Θερινό Πανεπιστήμιο(φωτογραφίες)

Καστοριά :Ξεκίνησε  και επίσημα τις εργασίες του το 8ο Θερινό Πανεπιστήμιο(φωτογραφίες)

Την πόρτα του άνοιξε χθες το απόγευμα το αρχοντικό Μπασάρα για να υποδεχτεί την 8η κατά σειρά φιλοξενία στην Ελλάδα του θερινού Πανεπιστημίου του Παρισιού

, το οποίο από το 2009 οργανώνει μαθήματα βυζαντινής ιστορίας και πολιτισμού σε νεαρούς βυζαντινολόγους από όλο τον κόσμο.

Η εκδήλωση υποδοχής των φοιτητών έγινε το προαύλιο του αρχοντικού Μπασάρα από τον Μητροπολίτη Καστοριάς κ Σραφείμ την βουλευτή Σύριζα κ Ολυμπία Τελιγιορίδου  η οποία  να τονιστεί ότι ήταν και η ίδια που έκανε όλες τις κινήσεις για να ευοδωθεί αυτό το σημαντικό  επίτευγμα για την πόλη μας, τον δήμαρχο Καστοριάς φορέων της περιοχής μας και πλήθος κόσμου.

Το βράδυ της ίδιας μέρας, πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης ««Άγιον Όρος: Κατ’ εικόνα του φωτογραφικού βλέμματος», την οποία συνδιοργανώνουν η Αγιορειτική Εστία, η Βυζαντινή Οικουμένη και ο Δήμος Καστοριάς.

Στο θερινό Πανεπιστήμιο συμμετέχουν 42 μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες βυζαντινής ιστορίας και αρχαιολογίας από τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ελβετία, την Αργεντινή, την Ιταλία, τη Βουλγαρία, τις ΗΠΑ, τη Ρουμανία, την Ισπανία, την Κίνα, την Ουγγαρία, την Νότια Κορέα, τον Καναδά, την Κύπρο, την Αλγερία, την Πολωνία, το Μεξικό, την Σερβία και τη Ρωσία.

Πρόκειται για την 8η κατά σειρά φιλοξενία στην Ελλάδα του θερινού Πανεπιστημίου του Παρισιού, το οποίο από το 2009 οργανώνει μαθήματα βυζαντινής ιστορίας και πολιτισμού σε νεαρούς βυζαντινολόγους από όλο τον κόσμο. Τη φετινή χρονιά το θέμα που θα συζητηθεί είναι: «Οι απολαύσεις στο Βυζάντιο». Για τον λόγο αυτό, διακεκριμένοι βυζαντινολόγοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα έρθουν στην Καστοριά να διδάξουν μαθήματα αναφορικά με τις απολαύσεις στην τέχνη, την αρχιτεκτονική, την καθημερινή ζωή, τη διακόσμηση κ.ά.

Στην Καστοριά, το θερινό Πανεπιστήμιο συνδιοργανώνεται με την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, τον Δήμο Καστοριάς, την Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς, καθώς και με την υποστήριξη πολλών άλλων φορέων όπως του δήμου Νεστορίου, του δήμου Άργους Ορεστικού, του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, του Αρχοντικού Ωρολογόπουλου και των Αστικών Λεωφορείων. Επίσης, η περιήγηση στην βυζαντινή πόλη και τα μνημεία της θα γίνει σε συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς.

Στην εύρεση και πρόσκληση των παραπάνω χορηγών καθοριστική υπήρξε η μεσολάβηση της βουλευτής Καστοριάς κ. Ολυμπίας Τελιγιορίδου και του πανοσιολογιότατου αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου, βιβλιοφύλακος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας π.ΑγαθάγγελουΣίσκου, ριανής καταγωγής.

Αφήστε μια απάντηση

Top