-
Αρχική > Ελλάδα > Θεσπιών: ”Δεν είμαστε ειλικρινείς και απέχουμε από την ζωή των Μαρτύρων

Θεσπιών: ”Δεν είμαστε ειλικρινείς και απέχουμε από την ζωή των Μαρτύρων

Στην Θεία λειτουργία προεξήρχε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών,

 

Με την Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία κορυφώθηκαν χθες…
Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018 οι εορταστικές και λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Νεομάρτυρος Μιχαήλ του Μπακνανά του Αθηναίου του Κηπουρού στον Ιερό Ναό της Αναλήψεως Νέου Κόσμου.

Στην Θεία λειτουργία προεξήρχε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών, πλαισιούμενος από τον Προιστάμενο του Ναού Αρχιμ. Νικόδημο Καβαρνό και τους Ιερείς π. Ευγένιο Παντζαρίδη, π. Αθανάσιο Μπουζέτο και τον Διάκονος του Καθεδρικού Ιερού Ναού των Αθηνών π. Δημήτριο Φωκιανό.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών, όπου εμπνεόμενος από τον τόπο καταγωγής του Αγίου Μιχαήλ του Πακνανά αλλά και το μαρτύριο του τόνισε: “Δεν είναι πολλά τα χρόνια που πέρασαν από τότε που σε αυτή την γειτονιά και σε αυτόν εδώ τον χώρο ζούσε ο Άγιος Νεομάρτυς ο Αθηναίος ο Πακνανάς ο Κηπουρός, και σε αυτούς τους κήπους εδώ ζούσε την καθημερινότητα του”¨.

”Την κρίσιμη εκείνη ώρα του μαρτυρίου του ο Άγιος φωτίστηκε και αποφάσισε να θέσει σε κίνδυνο την ζωή του παρά να αρνηθεί την πίστη του, την ταυτότητα του και αυτό αποτελούσε το καθοριστικό και ιδιαίτερο γνώρισμα της προσωπικότητας του. Δεν φοβήθηκε, δεν πτοήθηκε, ήξερε, είχε ακούσει ότι όπως και εκείνος και άλλοι πολλοί είχαν διωχθεί, είχαν βασανιστεί και είχαν μαρτυρήσει” ανέφερε μεταξύ άλλων ο Θεοφιλέστατος.

”Ερχόμεθα σήμερα σε αυτόν τον Ιερό Ναό να τιμήσουμε τον Άγιο Νεομάρτυρα Μιχαήλ και να κάνουμε τον σταυρό μας. Αλλά πώς τιμούμε τελικά έναν μάρτυρα και εν γένει έναν Άγιο; Είναι δυνατόν να θυμάσαι κάποιον και να κάνεις το ακριβώς αντίθετο απο αυτό που θέλει εκείνος; Πώς είναι δυνατόν να λέμε ότι τιμούμε κάποιον όταν η ζωή μας αποστρέφεται, αρνείται, αποδοκιμάζει του άλλου τον τρόπο ζωής;” πρόσθεσε ο Επίσκοπος Θεσπιών.

”Αυτά είναι ερωτήματα τα οποία θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε την κατάσταση την πνευματική στην οποία βρισκόμαστε. Να καταλάβουμε τουλάχιστον ότι δεν είμαστε ειλικρινείς, και ότι απέχουμε πολύ από την ζωή των μαρτύρων και του Κυρίου Ιησού Χριστού και αυτό να γεμίσει στην καρδιά μας μία ταπείνωση, να γίνουμε πιο ανεκτικοί και να δίνουμε περισσότερο κατανόηση στους άλλους” υπογράμμισε κλείνοντας ο Θεοφιλέστατος.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Προϊστάμενος του Ναού Αρχιμ. Νικόδημος Καβαρνός ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο για την αποδοχή της προσκλήσεως του να συμμετάσχει στην πανήγυρη του Ιερού Ναού επί την Ιερά Μνήμη του Αγίου Μιχαήλ του Μπακνανά και κάλεσε όλους τους πιστούς να παρευρεθούν στον εσπερινό που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα σήμερα αλλά και στους χορούς όπου θα διεξαχθούν στο προαύλιο του Ιερού Ναού.

Πηγή

 

Top
Enable Notifications OK No thanks