-
Αρχική > Τοπικά νέα > Πανσπερμία απόψεων και δηλώσεων στη σύσκεψη για την διεκδίκηση σχολών για την ΠΕ Καστοριάς(ρεπορτάζ φωτογραφίες )

Πανσπερμία απόψεων και δηλώσεων στη σύσκεψη για την διεκδίκηση σχολών για την ΠΕ Καστοριάς(ρεπορτάζ φωτογραφίες )

Πανσπερμία απόψεων και δηλώσεων περιείχε η σύσκεψη που συγκάλεσε σήμερα στο γραφείο του ο αντιπεριφερειάρχης

Θεοδώρα Κωτσοπούλου

  Καστοριάς  κ Σωτήριος Αδαμόπουλος με αφορμή τον σχεδιασμό της Ακαδημαϊκής Επιτροπής για τον Πανεπιστημιακό Χάρτη της Δυτικής Μακεδονίας.

Παρόντες στη σύσκεψη ήταν οι εμπλεκόμενοι φορείς όπως η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου, η Βουλευτής της Ν.Δ. Καστοριάς κ.  Μαρία Αντωνίου, ο Δήμαρχος Καστοριάς κ Ανέστης Αγγελής, ο Δήμαρχος Άργους Ορεστικού κ Πάνος Κεπαπτσόγλου, ο Δήμαρχος Νεστορίου κ Πασχάλης Γκέτσιος, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Απουσίαζε από την σύσκεψη ενώ είχε προσκληθεί η Ακαδημαϊκή Επιτροπή, ωστόσο ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, απέστειλε επιστολή στον κ. Αδαμόπουλο όπου και ενημέρωσε ότι δεν θα μπορούσε να συμμετέχει διότι δεν υπάρχει  ενημέρωση για τις τελικές αποφάσεις για την κατανομή των σχολών.

Πάντως στο τραπέζι των συζητήσεων των φορέων έπεσαν πολλές ιδέες και απόψεις για σχολές που πρέπει να διεκδικήσει η ΠΕ Καστοριάς όμως η συνισταμένη ήταν μια: ο Νομός Καστοριάς μετά την αδικία που υπέστη από την κατάργηση της αρχιτεκτονικής σχολής δικαιούται κάτι καλύτερο, προς αυτή μάλιστα την κατεύθυνση ήταν όλοι σύμφωνοι.

Αναφορικά τώρα με τις έδρες, όπως έχουν κατανεμηθεί, την μερίδα του λέοντος έχει η Κοζάνη με 4 έδρες και 2.000 φοιτητές. Η Φλώρινα έχει 3 έδρες και 900 φοιτητές, ενώ η Καστοριά και τα Γρεβενά οι δυο πιο αδικημένες πόλεις, δεν έχουν καμία έδρα και θα έχουν από 350 φοιτητές.

Μετά την πολύωρη σύσκεψη βγήκε λευκός καπνός, η πλήρης δηλαδή διεκδίκηση σχολών για την αδικημένη Καστοριά. Ωστόσο, παρόλο που μέχρι αυτό το σημείο υπήρχε ομοφωνία, για τον κ Αδαμόπουλο, την κ Αντωνίου και την κ Τελιογιορίδου υπήρχαν διαφορετικες απόψεις ως προς το ποια σχολή θα πρέπει να διεκδικήσει η Καστοριά για να αποκτήσει μια έδρα. Η κ Αντωνίου αναφέρθηκε σε μια σχολήφυτικής  παραγωγής και σε μια τουριστική σχολή, ο κ Αδαμόπουλος σε μαθηματική σχολή και θετικών  επιστημών , ενώ  κ Τελιγιορίδου μίλησε για τη διεκδίκηση ενός ακόμη πανεπιστημιακού τμήματος.

Αδαμόπουλος: Μαθηματικό Τμήμα και Σχολή Θετικών Επιστημών

Τον χορό των δηλώσεων ξεκίνησε ο κ. Αδαμόπουλος ο οποίος εστίασε την αναφορά του στο γεγονός ότιθέλουμε μεν να διεκδικήσουμε παραπάνω τμήματα από αυτά τα οποία μας προτείνει η Ακαδημαϊκή Επιτροπή όμως όπως χαρακτηριστικά είπε,  στόχος μας είναι να  διεκδικήσουμε το Μαθηματικό Τμήμα, αλλά και τη Σχολή  Θετικών Επιστημών, μαζί με ακόμα ένα τμήμα, ενδεχομένως το Φυσικό. Εκτιμώ  πως αυτή θα είναι και  η δίκαιη εξέλιξη»,είπε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης . 

 

Μαρία Αντωνίου: Να ιδρυθεί τουριστική σχολή 

 

Την δυσαρέσκεια της εξέφρασε η κ Αντωνίου για την απουσία από την σύσκεψη της αρμόδιας Ακαδημαϊκήςεπιτροπής έτσι ώστε να παρουσιάσει τα κριτήρια με τα οποία έγινε η επιλογή των σχολών , ενώ δεν έκρυψεκαι την έντονη αντίδραση της για την άδικη κατανομή των εδρών λέγοντας μάλιστα, πως όλα τα μέλη της Επιτροπής προέρχονται από την Κοζάνη και από το Υπουργείο Παιδείας.  «τα μέλη που θα υλοποιήσουν τον τελικό Ακαδημαϊκό Χάρτη της Δυτικής Μακεδονίας  θα πρέπει να είναι από όλες τις περιφερειακές ενότητες», δήλωσε η κ Αντωνίου.  Η ίδια πάντως στάθηκε και σε μια παλιότερη  πρόταση της, την ίδρυση τουριστικής σχολής στην Καστοριά όμως δεν υπήρξε η ανάλογη ανταπόκριση από τους συμμετέχοντες.

 Σε μια αποστροφή του λόγου της η κ. Αντωνίου τόνισε πως όλοι μαζί  πρέπει να διεκδικήσουμε τουλάχιστον μια  ακόμη σχολή για να αποκτήσει και η Καστοριά μια έδρα. Η απόφαση υποστήριξε η κ. Αντωνίου δεν ήταν ομόφωνη καθώς διαφώνησε η κα Τελιγιορίδου για το ποια σχολή να διεκδικήσουμε.

Ολυμπία Τελιγιορίδου: Πρέπει να διεκδικήσουμε  ένα ακόμα πανεπιστημιακό τμήμα

Για προτάσεις που πρέπει να είναι ρεαλιστικές και όχι μαξιμαλιστικές έκανε λόγο η βουλευτής του Σύριζα κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου. Η ίδια στις δηλώσεις της τόνισε ότι  “δεν πρόκειται να δώσουμε κανένα από τα τρία τμήματα που υπάρχουν στην Καστοριά  παρόλο που κατά τη διάρκεια της σύσκεψης προτάθηκε ακόμα και η ανταλλαγή. Πρέπει , υποστήριξε να διεκδικήσουμε το Μαθηματικό Τμήμα.

Η  βουλευτής του Σύριζα στην τοποθέτηση της ανέφερε  ότι στο στάδιο στο οποίο βρισκόμαστε  σήμερα,  πρέπει να  ληφθεί υπόψιν η δυναμική που υπάρχει αυτή τη στιγμή στα τρία τμήματα του ΤΕΙ Καστοριάς, όπως  το διδακτικό προσωπικό , οι υποδομές καθώς επίσης και  το γεγονός του πώς θα ανταποκριθούμε στις προκλήσεις από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έτσι ώστε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στο σύνολό του να είναι βιώσιμο και να αντέξει στο χρόνο. «Εάν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί μπορούμε να πούμε ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας μπορεί να γίνει ένα πανεπιστήμιο μεσαίου μέγεθος. Δεν μπορούμε να πούμε ότι θα γίνουμε σαν της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης ή της Πάτρας», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα πάντως με την ίδια, οι προτάσεις που πρέπει να γίνουν  πρέπει να εφικτές και ρεαλιστικές και όχι σαν τις προηγούμενες προτάσεις που διεκδικούσαν ανέφικτα πράγματα και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τις συνεχόμενες ήττες. «Εκτιμώ ότι στο στάδιο στο οποίο βρισκόμαστε θα πρέπει οι προτάσεις μας να είναι ρεαλιστικές και να ληφθεί υπόψιν το να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της ανώτατης εκπαίδευσης, ώστε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας να είναι βιώσιμο στο σύνολό του και  να μπορεί να αντέξει στο χρόνο» .

 Πάντως εκείνο που πρέπει να τονιστεί και να το σκεφτούν σοβαρά οι φορείς της περιοχής  μας είναι ότιμε την κατάργηση της αρχιτεκτονικής σχολής η Καστοριά  έχει δεχτεί ένα  μεγάλο πλήγμα καθώς η ιστορική περιοχή που υποτίθεται θα φιλοξενούσε την σχολή έχει ερημώσει και βιώνει δύσκολες καταστάσεις .Επιβάλλεται όλοι μαζί ενωμένοι να βρουν μια λύση που να φέρει ξανά το χαμόγελο στην πόλη μας που  υπέστη κατάφορη αδικία και έχειμεγάλα ποσοστά ανεργίας.

 

Top
Enable Notifications OK No thanks