-
Αρχική > Απόψεις > Δημοτικό Συμβούλιο της απαρτίας, των αναπάντητων ερωτημάτων και της διαδικασίας!

Δημοτικό Συμβούλιο της απαρτίας, των αναπάντητων ερωτημάτων και της διαδικασίας!

Ακόμα μια τραγική εικόνα παρουσίασε εχθές το Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς, στην έκτακτη συνεδρίαση του

με μοναδικά θέματα την αποδοχή της επιχορήγησης από το Υπουργείο Εσωτερικών και την σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Δήμου και ΔΕΥΑΚ για την αντιμετώπιση του προβλήματος του μολυσμένου νερού στο Δισπηλιό.

Τραγική γιατί ακόμα και σε ένα τόσο σοβαρό θέμα που έχει να κάνει με την υγεία χιλιάδων συμπολιτών μας, μετά βίας και τηλεφωνημάτων κατάφερε και πάλι να πιάσει το 21+1 παρόντων ώστε να σχηματιστεί απαρτία και να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση. Ήταν τέτοια η αγωνία ακόμα και του Δημάρχου, που πριν τοποθετηθεί για το θέμα της συνεδρίασης, ένιωσε την ανάγκη να ευχαριστήσει αυτούς που κατάφεραν να πράξουν το ελάχιστο αυτονόητο και επιβεβλημένο καθήκον του δημοτικού συμβούλου. Όσον αφορά τις απουσίες, εκτός από τους γνωστούς άγνωστους που οι παρουσίες τους μετριούνται στα δάχτυλα ενός χεριού στη μέχρι τώρα θητεία τους, νυν, τέως (με σχετική αρμοδιότητα επί του θέματος) και εν δυνάμει (ακόμα;) αντιδήμαρχοι έλαμψαν δια της απουσίας τους.

Τραγική γιατί περιορίστηκε σε μια σειρά τοποθετήσεων επίδειξης από όσους πήραν τον λόγο, ο καθένας για τους δικούς του λόγους και όλοι για τον ένα προφανή, και πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων προς την διοίκηση της ΔΕΥΑΚ. Μια ΔΕΥΑΚ τελείως αποκομμένη και εγκαταλελειμμένη από την υπόλοιπη διοίκηση του Δήμου αφού κανείς από τους αντιδημάρχους δεν τόλμησε, και δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά, να ψελλίσει μια κουβέντα για το θέμα λες και ότι συμβαίνει λαμβάνει χώρα στην Αλεξανδρούπολη ή στην Κρήτη και όχι σε Τοπική Κοινότητα της Καστοριάς. Μια ΔΕΥΑΚ που ο πρόεδρος της πότε υψώνοντας την φωνή, εν μέσω απειλών, μπροστά τις κάμερες, και πότε παρακαλώντας σιγαλόφωνα την αντιπολίτευση να μην μιλάει και να ρωτάει πολλά, “off the records”, δεν απάντησε σε καμία ερώτηση επί της ουσίας, ειδικά για το διάστημα το οποίο γνώριζε η εταιρία ότι υπάρχει πρόβλημα και την παράλειψη της όποιας ενέργειας από μέρους της. Μια ΔΕΥΑΚ που ο διευθυντής της παίρνει τον λόγο και προκαλεί τόσο με την επίδειξη αλαζονείας και την χρήση του «εγώ», ειδικά μπροστά στον προϊστάμενο του, όσο και με την αποκάλυψη μεθόδων ανάθεσης και εκτέλεσης έργων που προχωρεί.

Τραγική γιατί οι περισσότεροι εκ των παρευρισκομένων, που έτσι και αλλιώς δεν έχουν ακουστεί ποτέ να επιχειρηματολογούν και να έχουν κάποια θέση ή επιχείρημα, παρακινούσαν το προεδρείο να δώσει τέλος στην όποια συζήτηση προσπαθούσαν να πραγματοποιήσουν οι συνάδελφοι τους, ειδικά στα θέματα ευθυνών και συγκάλυψης, επικαλούμενη την «διαδικασία». Δηλαδή, την επιβολή της ψηφοφορίας της πλειοψηφίας άσχετα με τα επιχειρήματα και τον διάλογο των υπολοίπων συμβούλων, ασχέτως παρατάξεως. Είναι δυστυχώς η μεγαλύτερη απογοήτευση αυτών των «νέων», μόνο στην ηλικία, δημοτικών συμβούλων που πολεμούν φυσικά, και λόγω κομματικής εκδούλευσης, την όποια σκέψη της απλής αναλογικής στις επερχόμενες εκλογές, μιας και τότε δεν θα υπάρχει η μαγική «διαδικασία» του «πείτε ότι θέλετε, εμείς θα ψηφίσουμε και τέρμα» που το παλαιοκομματικό σύστημα έχει συνηθίσει να υπηρετεί.

Εν κατακλείδι, ακόμα και σε ένα τόσο σοβαρό θέμα δημόσιας υγιεινής, που η παρέμβαση της κυβερνητικού βουλευτή έκανε τόσο απλό (σε βαθμό να αναρωτιέται κανείς ποιος ο λόγος ύπαρξης Δημάρχου και πλειάδα αντιδημάρχων), το ΔΣ Καστοριάς απογοήτευσε και πάλι, χάρη στην ανωριμότητα και έλλειψη ευθύνης και θέσεων που επιδεικνύουν οι έχοντες το τιμόνι του μεγαλύτερου Δήμου της περιοχής μας. Ας προσέξουμε λοιπόν για την επόμενη φορά.

θ κ.

Top
Enable Notifications OK No thanks