-
Αρχική > Διεθνή > Τελικά η σαρκοφάγος στην Αίγυπτο ανήκει στον Μ. Αλέξανδρο; (εικόνες)

Τελικά η σαρκοφάγος στην Αίγυπτο ανήκει στον Μ. Αλέξανδρο; (εικόνες)

Παρουσία του γενικού γραμματέα του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, Μουστάφα Ουαζίρι αλλά και των δημοσιογράφων

ανοίχτηκε σήμερα η περίφημη σαρκοφάγος από γρανίτη στην περιοχή Σίντι Γκάμπερ της Αλεξάνδρειας, που είχε φουντώσει τις φήμες γιa τεράστια αρχαιολογική ανακάλυψη στην Αίγυπτο.

«Η σαρκοφάγος δεν ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο». Τη δήλωση αυτή έκανε απόψε στην «Αλ Αχράμ», ο Γενικός Γραμματέας Αρχαιοτήτων Αιγύπτου Μουστάφα Ουαζίρι, λίγες ώρες μετά το σημερινό άνοιγμα της τεράστιας σαρκοφάγου βάρους 30 τόνων.

Σύμφωνα με τον Τύπο, μία Επιτροπή του Υπουργείου Αρχαιοτήτων δήλωσε ότι η σαρκοφάγος περιέχει τρεις σκελετούς πολεμιστών που φαίνεται να έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια της μάχης.

Ο Γενικός Γραμματέας προσέθεσε ότι η ημερομηνία της σαρκοφάγου δεν έχει καθοριστεί ακόμη, αν δηλαδή ανήκει στην Πτολεμαϊκή περίοδο (332-30 π.Χ.) ή στη Ρωμαϊκή περίοδο (30 π.Χ. – 642 μ.Χ.).

Ένας από τους παρεβρισκόμενους επιστήμονες δήλωσε ότι το κρανίο ενός εκ των τριών σκελετών, φέρει τραύμα από βέλος.

Οι σκελετοί και η σαρκοφάγος θα μεταφερθούν στην αποθήκη όπου στεγάζονται τα αρχαία ευρήματα της Αλεξάνδρειας, για περαιτέρω μελέτη.

Ωστόσο, μετά την αποκάλυψη απομακρύνεται σημαντικά το ενδεχόμενο, η τεράστια γρανιτένια σαρκοφάγος της Αλεξάνδρειας να αποτελεί σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη.

Σε ό,τι αφορά τους σκελετούς μάλιστα, αν και παρουσιάζουν κάποιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, δεν φαίνεται να ικανοποιούν τις αρχικές προσδοκίες. Πάντως, ένα από τα κρανία φέρει τραύμα από ένα βέλος, κάτι που μένει να ερευνηθεί.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Top
Enable Notifications OK No thanks