-
Αρχική > Τοπικά νέα > Συναισθηματικοί νοημοσύνη -Αναστασία Νάνα Msc Σχολικής Ψυχολογίας

Συναισθηματικοί νοημοσύνη -Αναστασία Νάνα Msc Σχολικής Ψυχολογίας

Όλοι οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει το ρόλο του γονέα ο οποίος αποτελεί για πολλούς τον πιο σημαντικό

ρόλο της ζωής τους, προσπαθούν μεγαλώνοντας τα παιδιά τους να τους προσφέρουν ότι καλύτερο μπορούν.

Αγωνίζονται να τους εξασφαλίσουν ένα ιδανικό μέλλον. Επιθυμούν να τους προσφέρουν καλά ρούχα και πολλά παιχνίδια, να αποκτήσουν όσες περισσότερες γνώσεις μπορούν (π.χ. εκμάθηση ξένων γλωσσών), να γίνουν επιδέξια στον αθλητισμό ή σε κάποια τέχνη (μουσική, ζωγραφική κ.α.).

Δεν είναι πολλοί οι γονείς όμως που κατανοούν το πόσο σημαντικό είναι να μεγαλώσουν συναισθηματικά έξυπνα παιδιά. Τα παιδιά με αναπτυγμένη συναισθηματική νοημοσύνη είναι ικανά να αναγνωρίζουν και να εκφράζουν τα συναισθήματα τους και τα συναισθήματα των άλλων γύρω τους, όπως επίσης και να τα διαχειρίζονται με ορθό τρόπο.

Τα παιδιά που είναι συναισθηματικά έξυπνα τοπιο πιθανό είναι ότι θα βιώσουν ανθεκτικές σχέσεις εγγύτητας που θα τους εξασφαλίσουν μία πιο ευτυχισμένη ζωή.

Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης διαδραματίζει ο τρόπος με τον οποίο οι ίδιοι οι γονείς αντιμετωπίζουν τα συναισθήματα που συχνά εκφράζουν τα παιδιά τους.

Οι γονείς μπορεί να επιλέξουν να είναι αποστασιοποιημένοι στο συναίσθημα που έχει εκφραστεί, επιδιώκοντας να στρέψουν την προσοχή τους συνειδητά αλλού, υποτιμώντας αυτό που νιώθει το παιδί και δίνοντας σημασία στη πρακτική διάσταση μίας κατάστασης.

Το παιδί με αυτόν τον τρόπο όμως βιώνει έντονη σύγκρουση ανάμεσα στα συναισθήματα που καλείται συχνά να αντιμετωπίσει και στη προτροπή των γονέων του να τα αγνοεί. Επίσης δεν είναι λίγες οι φορές που οι ενήλικοι γίνονται επικριτικοί επειδή οι ίδιοι δεν κατάφεραν να βιώσουν υγιείς συναισθηματικές σχέσεις ως παιδιά. Η επικριτική στάση οδηγεί σε σοβαρές δυσκολίες στη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Βέβαια από την άλλη πλευρά υπάρχουν και οι γονείς εκείνοι που είναι άκρως επιτρεπτικοί σε σχέση με τα συναισθήματα των παιδιών τους.

Οι συγκεκριμένοι γονείς αναγνωρίζουν τα συναισθήματα των παιδιών τους αλλά επηρεάζονται από αυτά και οιίδιοι τόσο πολύ, με αποτέλεσμα  να μην μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά τα παιδιά να διαχειριστούν αυτά που νιώθουν. Έτσι καταλήγουν να τους επιτρέπουν να υιοθετούν ακραίες συμπεριφορές όταν νιώθουν οποιοδήποτε συναίσθημα, π.χ. όταν είναι θυμωμένα τους επιτρέπεται να «γκρεμίσουν» το σπίτι για να ηρεμήσουν.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που πρέπει να επιδιώκουν οι γονείς να μεγαλώνουν συναισθηματικά έξυπνα παιδιά. Τα παιδιά με συναισθηματική νοημοσύνη είναι βιολογικά πιο υγιή, εμφανίζουν υψηλή αυτοεκτίμηση και αυτοαποτελεσματικότητα, πιστεύοντας στον εαυτό τους και πετυχαίνοντας την πλειονότητα των στόχων τους, παρουσιάζουν καλύτερη σχολική επίδοση, δημιουργούν πιο λειτουργικές σχέσεις και γενικότερα έχουν μία ποιοτικότερη ζωή.

Εν κατακλείδι για να κατορθώσουμε να μεγαλώσουμε παιδιά που δείχνουν ανοχή στα συναισθήματα τους και κατορθώνουν να τα διαχειρίζονται επαρκώς χρειάζεταινα μην υποτιμάμε τα συναισθήματά τους , να μιλάμε για τα δικά μας συναισθήματα και των άλλων ανοιχτά στα παιδιά, να αποδεχόμαστε κάθε συναίσθημα ανεξάρτητα απόπρόσωπα και πράξεις και να βοηθάμε τα παιδιά να βρίσκουν τις δικές τους λύσεις ακόμα κι αν για εμάς υπάρχουν σωστότερες.

Και μη ξεχνάτε πόσο σημαντικό είναι να αφιερώνετε χρόνο στα παιδιά σας για να συζητήσετε αυτά που νιώθουν, δείχνοντας απόλυτη κατανόηση και να τα ενισχύετε να στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις.

Αναστασία Νάνα Msc Σχολικής Ψυχολογίας, Μετ/θείσα στη Γνωστική- Συμπεριφορικη Ψυχοθεραπεία

Από την στήλη Υπέρ υγείας

 

Αφήστε μια απάντηση

Top
Enable Notifications OK No thanks