-
Αρχική > Δ. Μακεδονία > Υγειονομική βόμβα για την Κοζάνη: Στάβλος δίπλα σε πηγές

Υγειονομική βόμβα για την Κοζάνη: Στάβλος δίπλα σε πηγές

– Τα λύματα 100 μεγάλων ζώων χύνονται στον υδροφόρο ορίζοντα και απειλούν τη δημόσια υγεία

Σε άμεσο κίνδυνο τίθεται η υγεία δεκάδων χιλιάδων πολιτών του δήμου Κοζάνης, από έναν στάβλο που βρίσκεται, δίπλα ακριβώς στις πηγές της Ερμακιάς, από τις οποίες υδροδοτείται η πρωτεύουσα της Δυτικής Μακεδονίας και τοπικές κοινότητες του δήμου.

Την ύπαρξη της τριτοκοσμικής κτηνοτροφικής μονάδας δυναμικότητας 80 έως 100 αγελάδες και τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί για τη δημόσια υγεία, φέρνει στο φως αποκλειστικά το «e-ptolemeos,gr».

Το πρόχειρο παράπηγμα το οποίο θυμίζει κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις του προηγούμενου αιώνα και βεβαίως δεν πληροί στοιχειώδεις προδιαγραφές, κατασκευάστηκε πριν από δύο – τρεις μήνες στην περιοχή και αποτελεί υγειονομική βόμβα για την δημόσια υγεία και για τους κατοίκους της Κοζάνης, αφού ο δήμος υδροδοτείται κατά 50% από τις πηγές της Ερμακιάς και κατά 50% από τη νέα γεώτρηση του Βαθυλάκου. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, τα λύματα από τα περίπου 100 μεγάλα ζώα χύνονται στον υδροφόρο ορίζοντα των πηγών της Ερμακιάς που υδροδοτούν την Κοζάνη. «Το πρόβλημα ήταν πολύ πιο έντονο με τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις του τελευταίου διαστήματος, οπότε τα αναμεμειγμένα με το βρόχινο νερό λύματα, χύνονταν κατ’ ευθείαν στα φρεάτια του δικτύου ύδρευσης που ξεκινά από τις πηγές και οδεύει στην πόλη της Κοζάνης», δήλωσε στο «e-ptolemeos,gr» κάτοικος της Ερμακιάς, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους καταναλωτές νερού. Το «e-ptolemeos.gr» έθεσε το θέμα στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Κοζάνης.

Ο διευθυντής της ΔΕΥΑΚ Γιώργος Παυλίδης, δήλωσε ότι «η επιχείρηση έχει λάβει γνώση για το πρόβλημα και είμαστε σε μία διαδικασία συνεννόησης με τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου και της περιφέρειας για την απομάκρυνση της σταβλικής εγκατάστασης».

Πρόσθεσε επίσης ότι «η ΔΕΥΑΚ πήγε στην περιοχή, πραγματοποίησε αυτοψία και βρισκόμαστε σε μία διαδικασία αξιολόγησης του μεγέθους του προβλήματος». Σύμφωνα με πληροφορίες του «e-ptolemeos» έχουν επιληφθεί του θέματος η πολεοδομική υπηρεσία και η υπηρεσία ακινήτων του δήμου, καθώς και αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Από τις προαναφερόμενες υπηρεσίες ξεκίνησαν οι ενέργειες για την  απομάκρυνση της σταβλικής εγκατάστασης. Ωστόσο, λόγω και της γραφειοκρατίας οι διαδικασίες συνήθως είναι χρονοβόρες.

Γι’ αυτό επιστρατεύτηκε και η Δημοτική Αστυνομία του δήμου Κοζάνης, η οποία πήγε αρκετές φορές στην περιοχή και προειδοποίησε τον εν λόγω κτηνοτρόφο ότι ο στάβλος είναι παράνομος και πρέπει να τον απομακρύνει άμεσα.

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι αν και ενεπλάκησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της ΔΕΥΑΚ και του δήμου Κοζάνης, η κατ’ εξοχήν αρμοδιότερη υπηρεσία, που είναι η Υγειονομική Υπηρεσία της Π.Ε. Κοζάνης, τουλάχιστον μέχρι πριν από λίγες ημέρες, δεν είχε λάβει γνώση για το μείζον αυτό θέμα. Πάντως, σύμφωνα με την ίδια υπηρεσία, γύρω από πηγές υδροδότησης υπάρχουν ζώνες προστασίας, οι οποίες αν επηρεάζονται από σταβλικές εγκαταστάσεις ή άλλες δραστηριότητες, τότε επιβάλλεται η άμεση απομάκρυνσή τους.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή της παλιάς Χαραυγής που συνορεύει με την Ερμακιά, υπάρχουν χιλιάδες στρέμματα βοσκοτόπων, τα οποία εκμισθώθηκαν από τον δήμο Κοζάνης, ενώ υπάρχουν και εκτάσεις ιδιωτικών βοσκοτόπων. Ακόμη να σημειωθεί ότι αρκετά κοπάδια μεγάλων ζώων μετακομίζουν το καλοκαίρι στην εν λόγω περιοχή για βόσκηση και θερινή διαβίωση.

 

 

 

Πηγή: e-ptolemeos.gr

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Top
Enable Notifications OK No thanks