-
Αρχική > Απόψεις > SoS: Όλη η Καστοριά είναι έρμαιο της μόλυνσης του νερού(Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου )

SoS: Όλη η Καστοριά είναι έρμαιο της μόλυνσης του νερού(Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου )

Πως έχει η τρέχουσα κατάσταση με την μόλυνση του νερού του Δισπηλιου. Το νερό αυτό προέρχεται από γεωτρήσεις που γίνανε στο ΝΔ άκρο του ευρύτερου κάμπου της Κορησού.

Πράγμα που σημαίνει πρόβλημα στον υδροφόρο του ορίζοντα, με άγνωστη έως τώρα πηγή προέλευσης. Κάπως πάντως θα πρέπει να σχετίζεται με την εκεί λειτουργία (τωρινή και παλαιά) των βυρσοδεψείων γούνας γιατί οι επιμολυντές αποτελούν υποπροιοόντα διάλυσης λιπών, συνήθη στην επεξεργασία δερμάτων. Η μόλυνση αυτή του υδροφόρου ορίζοντα ότι και να λένε οι πολιτικοί από τις καρέκλες τους ούτε ως προς την έκταση της είναι γνωστή ούτε ως προς την χρονική της διάρκεια. Χρειάζεται επιστημονική παρακολούθηση διαρκείας για να φανούν και να προσδιοριστούν αυτά.

Και τέτοιου είδους παρακολουθήσεις στοιχίζουν οπότε δεν θα έβαζα το χέρι μου στην φωτιά πως θα λάβουν χώρα. Απ ότι έγινε μέχρι στιγμής γνωστό ένα από τα ύποπτα βυρσοδεψεία παραχώρησε σαν δωρεά στον Δήμο Αργους ορ. μια σειρά φίλτρων ενεργού άνθρακα προς χρήση στα αντλιοστάσια του και αυτό από μόνο τους είναι ενδεικτικό των φόβων που υπάρχουν.

Φόβοι που επιτείνονται από το γεγονός ότι ο υδροφόρος αυτός ορίζοντας καλύπτει μια σειρά χωριά που έχουν ιδιαίτερη σημασία γιατί τα κηπευτικά τους προιόντα διοχετεύονται στις λαικές αγορές του νομού και τα φυτά που παράγουν αυτά τα προιόντα αρδεύονται από ιδιωτικές γεωτρήσεις που δεν έχουν ελεγχθεί μεθοδικά και επισταμένα. Με λίγα λόγια εμείς οι καστοριανοί μπορεί να μην πίνουμε νερό με 3 και 4χλωροαιθένιο αλλά μπορεί κάλλιστα να το τρώμε μέσα στα αγγουράκια και τις ντομάτες που ψωνίζουμε από την λαική.

Το θέμα όπως καταλαβαίνετε δεν είναι διόλου αμελητέο και μπορεί να έχει σε βάθος χρόνου σοβαρές υγειονομικές επιπτώσεις στην υγεία του συνόλου πληθυσμού του νομού οπότε η πολιτεία θα πρέπει να κινητοποιηθεί άμεσα και να στείλει μια οργανωμένη επιστημονική ομάδα που θα αποφανθεί τελεσίδικα.

Κι όταν λέμε πολιτεία εννοούμε την ίδια αυτή πολιτεία που έδωσε εξετάσεις πολιτικής προστασίας στο Μάτι Αττικής και απέτυχε παταγωδώς. Οπότε ας σταυρώσουμε τα δάκτυλα μας….

 

Top
Enable Notifications OK No thanks