-
Αρχική > Τοπικά νέα > Η Καστοριά της καθίζησης !!! (Ρεπορτάζ έρευνα )

Η Καστοριά της καθίζησης !!! (Ρεπορτάζ έρευνα )

 Ρεκόρ ανέργων  από την κρίση της γούνας!! 

 Θεοδώρα  Κωτσοπούλου

Η Καστοριά της ανεργίας της ακρίβειας και της ανέχειας  Η Ανεργία φώλιασε στην Καστοριά  Ξεπέρασαν τους 7. 000 οι άνεργοι από την κρίση της γούνας!!

 

Δύσκολο καλοκαίρι βιώνουν οι  πολίτες και ακόμη πιο δύσκολο  θα αντιμετωπίσου φθινόπωρο, αφού σταδιακά θ’ αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους οι επιπτώσεις από τα σκληρά  και επώδυνα μέτρα  που μας επιβάλουν  οι θεσμοί και ψηφίστηκαν από την  συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. 

    Πιο έντονη από κάθε άλλη φορά έχει γίνει πλέον η ανάγκη για λήψη μέτρων ανάσχεσης της ανεργίας στην περιοχή μας, η οποία σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, προκαλώντας έντονο προβληματισμό και ανησυχία.
Τα πρόσφατα στοιχεία του ΟΑΕΔ που δείχνουν ότι μέσα σε τρεις μόλις μήνες πάνω από 1500 άτομα στην περιοχή μας από τις γουνοποιητικές επιχειρήσεις έχασαν τη δουλειά τους είναι αποκαλυπτικά της πολύ δύσκολης κατάστασης και δείχνουν, ότι ο μόνος τρόπος για να παταχθεί αυτή η μάστιγα είναι οι παραγωγικές και με σχέδιο επενδύσεις ή επιχειρηματικές κινήσεις, που θα εξασφαλίσουν βιωσιμότητα και των θέσεων εργασίας.
Με δεδομένο ότι πλέον όσες θέσεις «ανοίξουν» θα είναι σχεδόν αποκλειστικά από τον ιδιωτικό τομέα, απαιτούνται σημαντικές και άμεσες παρεμβάσεις  πράξεις και έργα, όχι μόνο λόγια, θεωρίες και… ευχολόγια!

Ένας στους δυο στην περιοχή είναι άνεργος

Η κρίση και στον κλάδο της γούνας έχει  κάνει πλέον εμφανή τα …σημάδια της, αφού ελάχιστες γουνοποιητικές επιχειρήσεις λειτουργούν παραγωγικά το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα το ποσοστό της ανεργίας  στην περιοχή μας να φτάνει πλέον το 35% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και το 50% ανεπίσημα!!!

«Επιτακτική η ανάγκη εφαρμογής ενός προγράμματος για την καταπολέμηση της ανεργίας», τόνισε, αναφερόμενος στα παραπάνω στοιχεία, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, κ. Γιώργος Μαλέας, ενώ όπως είπε 1500 νέοι άνεργοι πέρασαν τις πύλες του ΟΑΕΔ το τελευταίο τρίμηνο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 7.000 ανέργους. Ένας στους δυο στην περιοχή είναι άνεργος.«Εάν σκεφτείτε ότι ο ενεργός πληθυσμός που μπορεί να εργαστεί είναι περίπου  12.000 και αισίως οι άνεργοι έχουν φτάσει τις 6.000 καταλαβαίνετε ότι πλέον πάμε σε αριθμούς μη διαχειρίσιμους ».

Το Εργατικό Κέντρο  έχει προτείνει ένα τοπικό ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη  δημιουργία  θέσεων εργασίας, αλλά ιδιαίτερα βάζει σαν πρώτο στόχο τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Γιώργος Μαλέας: Δεν υπάρχει χρόνος

Με τις συνθήκες, τόσο στην κοινωνία –κυρίως-, όσο και στην οικονομία να είναι ασφυκτικές από τον αριθμό των ανέργων που διαρκώς αυξάνεται, απαραίτητες όσο ποτέ άλλοτε φαίνεται να είναι κάποιες άμεσες λύσεις που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

«Πάρα πολλοί συμπολίτες μας δεν έχουν ουσιαστικά την δυνατότητα να αγοράσουν ούτε τα είδη πρώτης ανάγκης. Νομίζω ότι αυτό είναι το καμπανάκι για όλους αυτούς που συμμετέχουν στην λήψη αποφάσεων και ασκούν διοίκηση. Πρέπει να λάβουν πλέον δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας αλλά και την αδήλωτη εργασία η οποία είναι Καταφύγιο των φτωχών», δήλωσε ο κ Μαλέας .

Top
Enable Notifications OK No thanks