-
Αρχική > Ελλάδα > Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης, αυτοάνοση και εξελικτική νόσος, που προσβάλλει κατ’ εξοχήν τις αρθρώσεις, συχνά όμως και διάφορα άλλα όργανα.

Είναι το συχνότερο φλεγμονώδες ρευματικό νόσημα. Προσβάλλει συνήθως άτομα ηλικίας 35-55 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, ακόμη και σε παιδιά.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης Χρόνιας Αναπνευστικής Πνευμονοπάθειας.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά, με επικεφαλής την Diane Lacaille, μελέτησαν στοιχεία ανθρώπων που είχαν διαγνωστεί με ρευματοειδή αρθρίτιδα, μεταξύ 1996 και 2006, και τα συνέκριναν με αυτά του γενικού πληθυσμού.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας

Η ανάλυση συμπεριέλαβε 24.625 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, ενώ 25.396 άτομα αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα ποσοστά νοσηλείας για ΧΑΠ ήταν μεγαλύτερα σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Συγκεκριμένα, οι πάσχοντες από τη νόσο είχαν 47% περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν νοσηλεία για ΧΑΠ σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν την ανάγκη ολοκληρωτικής εξάλειψης της φλεγμονής μέσω αγωγής για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή στο θέμα της προστασίας της υγείας του αναπνευστικού ανθρώπων με χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

Top
Enable Notifications OK No thanks