-
Αρχική > Ελλάδα > Τι να κάνετε αν έχει ημικρανία το παιδί σας-Οι αιτίες και τα συμπτώματα

Τι να κάνετε αν έχει ημικρανία το παιδί σας-Οι αιτίες και τα συμπτώματα

Οι ημικρανίες ταλαιπωρούν αρκετά συχνά και τα μικρά παιδιά. Διαβάστε πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε μια κρίση και πώς να το βοηθήσετε.

 

Οι αιτίες

Η υπερκόπωση, η αϋπνία, ο θόρυβος, αλλά και οι φωνές μέσα στο σπίτι, είναι μερικοί από τους πιο συχνούς παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην εκδήλωση μιας κρίσης ημικρανίας στο παιδί. Οι παιδικές ημικρανίες συχνά είναι κληρονομικές, δηλαδή ο ένας από τους δύο γονείς υποφέρει και αυτός από ημικρανίες. Η ημικρανία στα παιδιά μπορεί επίσης ορισμένες φορές- ιδιαίτερα το Χειμώνα-  να οφείλεται σε λοίμωξη του αναπνευστικού. Τέλος οι κρίσεις ημικρανίες συχνά μπορεί να πυροδοτούνται από την κατανάλωση κάποιων τροφών ή από δυνατές μυρωδιές.  Για να αντιμετωπίσουν σωστά οι ημικρανίες πρέπει πρώτα να γίνει σωστή διάγνωση από τον παιδίατρο να βρεθεί η αιτία.

Τα συμπτώματα

Δυνατός πονοκέφαλος στη μια πλευρά του προσώπου

Ναυτία και εμετοί

Συχνά εκδηλώνεται και πόνος στην κοιλιά

Χλόμιασμα και ατονία

Ασυνήθιστα οπτικά ερεθίσματα πριν την εκδήλωση της κρίσης (π.χ. λάμψεις)

Παιδί: Τι να κάνετε αν έχει ημικρανία

 

Η αντιμετώπιση

Βάλτε το παιδί να ξαπλώσει σε ένα ήσυχο μέρος χώρος έντονο φωτισμό ώστε να ηρεμήσει. Δοκιμάστε να του βάλετε κάποια πετσέτα ποτισμένη με δροσερό νερό στο κεφάλι του για να ανακουφιστεί.

Αποφεύγετε τις πολύ λιπαρές τροφές, όπως τα τηγανητά, που έχουν συνδεθεί με κρίσεις ημικρανίας. Κρατήστε ένα ημερολόγιο με τα φαγητά που δίνετε στο παιδί για να εντοπίσετε ποιες τροφές ενδεχομένως του προκαλούν ημικρανία. Αν διαπιστώσετε ότι κάποια τροφή το πειράζει αποκλείστε την για μερικές εβδομάδες για να δείτε αν παρουσιάζει κάποια βελτίωση.

Αν ο πόνος είναι έντονος δώστε του κάποιο απλό παυσίπονο αφού ρωτήστε τον παιδίατρο. Για την αντιμετώπιση της ημικρανίας ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει κάποιο παυσίπονο με ιβουπροφένη.

Έχετε πρόχειρη μια λεκάνη ή κάποια σακούλα δίπλα στο παιδί σε περίπτωση που θελήσει να κάνει εμετό.

Αν η ημικρανία επιμένει για πολλές ώρες ή το παιδί υποφέρει συχνά από ημικρανίες συμβουλευτείτε τον παιδίατρο του. Αν οι ημικρανίες είναι συχνές ο γιατρός μπορεί να δώσει στο παιδί σας κάποιο φάρμακο για την πρόληψη τους, το οποίο θα πρέπει να λαμβάνει πριν την εκδήλωση μιας κρίσης (μόλις ξεκινά ο πόνος) ή και προληπτικά ανάλογα με τις οδηγίες του παιδίατρου.

 

 

pathfinder.gr

Αφήστε μια απάντηση

Top
Enable Notifications OK No thanks