-
Αρχική > Τοπικά νέα >  Παναγιώτης Μητρούδης,” ‘’Στόχος μας να επιστρέψει ο  Ν.Ο.Κ. και πάλι στις επιτυχίες’’(Αποκλειστική συνέντευξη στο kastoria 365.gr

 Παναγιώτης Μητρούδης,” ‘’Στόχος μας να επιστρέψει ο  Ν.Ο.Κ. και πάλι στις επιτυχίες’’(Αποκλειστική συνέντευξη στο kastoria 365.gr

Οι πρόσφατες εκλογές και η ανάδειξη ενός νέου συμβουλίου με πρόεδρο τον παλαίμαχο αθλητή και πρωταθλητή του Ομίλου, τον κ. Μητρούδη

, που ανέλαβε και το ιστορικό βάρος να είναι ο νέος πρόεδρος σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, σε συνδυασμό με τα νέα πρόσωπα που επιθυμούν να προσφέρουν και αγαπούν το Σύλλογο, γέμισε με χαρά και αισιοδοξία όσους παρακολουθούν και αγαπούν την κωπηλασία και το Ναυτικό Όμιλο Καστοριάς.  Ήδη οι προσδοκίες είναι μεγάλες, όπως και η όρεξη για δουλειά και το πάθος των ανθρώπων που απαρτίζουν το Δ.Σ.  για ένα καλύτερο μέλλον, με στόχο να επαναφέρουν το Ν.Ο.Κ στις επιτυχίες. Αυτό φάνηκε και από τις πρώτες δηλώσεις και τον τρόπο με τον οποίο μίλησε ο πρόεδρος στο kastoria365.gr για την επόμενη μέρα.

Με τον κ. Μητρούδη βρεθήκαμε στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου, όπου εκείνη την ώρα ετοιμάζονταν τα παιδιά, το μέλλον του Ομίλου όπως χαρακτηριστικά μας είπε,  να κάνουν την προπόνησή τους και, αν και ο πρόεδρος με χαρά μας παραχώρησε την συνέντευξη, ωστόσο δεν άφησε ποτέ το βλέμμα του από τις βάρκες..

Συνέντευξη στο Χρήστο Μουρατίδη

 

 

κ. Μητρούδη ως αθλητής του Ομίλου έχετε δώσει πάρα πολλούς και σημαντικούς αγώνες, είναι όμως  αυτός ο αγώνας ο πιο δύσκολος που ετοιμάζεστε  να δώσετε;

Πράγματι έτσι είναι,  αλλά σ΄ αυτόν τον αγώνα δεν είμαι μόνος, είμαστε μια ομάδα εννέα ατόμων με πολύ όρεξη για δουλειά. Όλα τα παιδιά είναι ικανά, φιλότιμα με επιτυχίες και ιδιαίτερες γνώσεις στο χώρο της κωπηλασίας και όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε να βγάλουμε το Σύλλογο από το τέλμα, στο οποίο έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια και να τον οδηγήσουμε ξανά στο δρόμο των επιτυχιών.  Αυτός είναι και ο κοινός μας στόχος.

Ποιο είναι όμως το πρώτο σας μέλημα, πώς σκέφτεστε να κινηθείτε;

Το πρώτο μας μέλημα είναι να φέρουμε καινούριους αθλητές, οι οποίοι με τη σειρά τους ευελπιστούμε να αναδείξουν τον Όμιλο και να δημιουργήσουν μια νέα δυναμική. Χωρίς αθλητές, χωρίς νέα παιδιά, ο Όμιλος όπως και κάθε αθλητικό σωματείο είναι καταδικασμένο. Το δεύτερο μας μέλημα είναι η νομιμοποίηση του κτηρίου το οποίο είναι πολύ σημαντικό και είναι ένα θέμα που βασανίζει τον Όμιλο εδώ και χρόνια. Ειδικά, λόγω κάποιων λανθασμένων ενεργειών μετά  τη συνένωση που πραγματοποιήθηκε πριν κάποια χρόνια, ο  Ν.Ο.Κ. σήμερα αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα με τα περιουσιακά του στοιχεία. Αυτά θα κοιτάξουμε να λύσουμε, ώστε σιγά σιγά να μπουν σταθερές βάσεις πάνω στις οποίες θα χτίσουμε τον Όμιλο.

Τα οικονομικά τα οποία για κάθε Σωματείο είναι πιο σημαντικό κομμάτι και δείχνει τη δυναμική και τα περιθώρια ανάπτυξής του, πώς είναι σήμερα; Σε τι κατάσταση παραλάβατε το Όμιλο;

Δυστυχώς δεν υπάρχουν αρκετά έσοδα, ίσα που ο Σύλλογος κάθε μήνα καταφέρνει να βγάζει τα έξοδά του. Ευτυχώς το θέμα των οφειλών έχει τακτοποιηθεί. Ωστόσο, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει οικονομική ευρωστία, καθώς αυτό θα βοηθήσει την ανάπτυξη του Ομίλου είτε με ανθρώπινο δυναμικό είτε με υλικοτεχνικές υποδομές. Σήμερα  για παράδειγμα οι βάρκες που έχει ο Σύλλογος είναι από το 2004, ενώ η τελευταία που αγόρασε είναι ακόμα πιο πριν. Επίσης, για να γίνει σωστή δουλειά χρειάζονται αρκετοί προπονητές, ώστε να βρίσκονται κοντά σε όλα τα παιδιά. Για αυτό και θα επιχειρήσουμε ένα άνοιγμα στην κοινωνία της Καστοριάς, την οποία και χρειαζόμαστε κοντά μας να σταθεί αρωγός σ΄αυτή την προσπάθεια και φυσικά εμείς από την μεριά μας θα εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατή ευκαιρία και κάθε χρηματοοικονομικό εργαλείο. Δυστυχώς, τα χρόνια όπου υπήρχε χρήμα στην Καστοριά λόγω της γούνας, έχουν παρέλθει, ωστόσο υπάρχουν ακόμα αρκετοί που αγαπούν τον Όμιλο, καθώς είναι κομμάτι της πόλης, της ιστορίας της  και βλέποντας την δουλειά που θα γίνει θα  έρθουν κοντά μας κα θα μας ενισχύσουν.

Αυτό όμως προϋποθέτει να γίνει ένα  ανάλογο άνοιγμα από την μεριά του Ομίλου. Πολλοί έχουν την εντύπωση πως ο ΝΟΚ είναι ένα κλειστό κλαμπ.

Όχι δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε μια κλειστή λέσχη, απεναντίας μετά το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουμε μια εκστρατεία, ώστε να ενεργοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη. Να επαναδραστηριοποιήσουμε τα παλιά μέλη, τους παλιούς αθλητές που αποτελούν την ιστορία του Συλλόγου και χωρίς αυτή την ιστορία δεν θα υπάρξει και μέλλον, γι αυτό και θεωρούμε σημαντική την συμμετοχή τους και τη βοήθειά τους, όχι μόνο την οικονομική αλλά και την ηθική. Φυσικά, εκτός των παλαιών μελών, στόχος μας είναι να εγγράψουμε και καινούρια μέλη. Στις  τελευταίες εκλογές,  η Γενική Συνέλευση είχε 50 άτομα, όταν τα παλαιότερα χρόνια, όταν τουλάχιστον ήμουν εγώ αθλητής δεν χωρούσαν τα μέλη μέσα στην αίθουσα του Ομίλου. Είναι προτιμότερο οι αποφάσεις και οι συνελεύσεις να γίνονται με 200-300 άτομα, διότι κάτι τέτοιο  θα δώσει μεγάλη δυναμική,  ενώ θα εξασφαλίζει και τη συνέχεια αλλά και τη βιωσιμότητα  του Ομίλου. Να τονίσω σ΄αυτό το σημείο πως ως δια μαγείας έχει χαθεί και το παλιό βιβλίο των μελών,  επομένως ως νέα διοίκηση ξεκινάμε πραγματικά από την αρχή.

Μέλλον υπάρχει από άποψη παιδιών; Έχει αθλητές ο Όμιλος;

Υπάρχουν αρκετά παιδιά που παίρνουν μέρος και στους αγώνες, ωστόσο τώρα ως νέα διοίκηση θα κάνουμε την προσπάθεια να προσελκύσουμε νέους αθλητές. Σ΄ αυτό το κομμάτι χρειαζόμαστε και την βοήθεια των γυμναστών- εκπαιδευτικών. Πολλοί από αυτούς μάλιστα προέρχονται από τις τάξεις μας και είναι πρώην αθλητές μας. Χρειαζόμαστε την στήριξή τους και θα την επιδιώξουμε. Πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο, ένα πλάνο πάνω σ΄ αυτή τη προσπάθεια και να μην γίνει στα τυφλά.

Να ξέρουν και να είναι σίγουροι οι γονείς, πως ο Όμιλος θα αγκαλιάσει όλα τα παιδιά και θα τα προσέξουμε  όλα το ίδιο. Όσα θέλουν να κάνουν πρωταθλητισμό θα κάνουν πρωταθλητισμό, όσα θέλουν να κάνουν αθλητισμό θα ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι.

Πρώτα ο ΝΟΚ ευελπιστεί να έχει καλούς αθλητές που αγαπούν την κωπηλασία, η οποία είναι μια διέξοδος και ένας χώρος μέσα από τον οποίον μπορούν να διαπαιδαγωγηθούν και καλοί αθλητές και καλοί μαθητές και φυσικά ο Όμιλος θα χτιστεί  και θα λειτουργήσει με γνώμονα την αξιοποίηση όλων των αθλητών και  παρέχοντας τις κατάλληλες υποδομές και ευκαιρίες σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωταθλητισμό,  να κυνηγήσουν τα όνειρά τους και τις φιλοδοξίες τους και μέσω αυτών να επιστρέψει ο ΝΟΚ εκεί που του αξίζει.

Στον αθλητισμό τα παιδιά πολλές φορές έχουν πρότυπα μεγαλύτερους αθλητές που θέλουν να τους μοιάσουν και αποτελούν κίνητρο για αυτά. Εκτός των Γιατζιτζίδου και Χρήστου που έχουν και κάποια χρόνια που έχουν αποσυρθεί, υπάρχουν αθλητές να εμπνεύσουν τα νεότερα παιδιά;

Δυστυχώς, σήμερα  από τον Ν.Ο.Κ. απουσιάζει ένα ισχυρό  ανδρικό τμήμα και οι μεγαλύτεροι αθλητές που μπορούν να βοηθήσουν τους νεότερους, για αυτό και καλούμε και στόχος μας είναι να ενεργοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους παλαιούς αθλητές. Είμαστε τυχεροί που  σήμερα έχουμε κοντά μας την Ολυμπιονίκη Χριστίνα Γιαζιτζίδου , αλλά και το Θόδωρο Νόνα που είναι και πρώην πρωταθλητής, όπως άλλωστε και εγώ και ελπίζουμε να δώσουμε ένα κίνητρο και να μεταλαμπαδεύσουμε τις γνώσεις μας και την εμπειρία μας στους νεότερους αθλητές, όπως συνέβαινε άλλωστε χρόνια τώρα στον Όμιλο.

Ωστόσο, βλέπουμε τελευταία να ξεχωρίζουν δυο παιδιά που κατάγονται από την Καστοριά, και αναφέρομαι στο Χρήστο Στεργιάκα και τη Θωμαΐς Εμμανουηλίδου, γεγονός αρκετά ενθαρρυντικό

Πράγματι και ευχαριστώ για την πάσα που μου δίνεις για να συγχαρώ και δημόσια αυτούς τους δυο πραγματικά πολύ καλούς αθλητές. Με την αφορμή αυτή, να τονίσω πως είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και για τις επιτυχίες του ΝΟΜ. Είναι ένα σωματείο από την περιοχή μας. Προπονούμαστε στην ίδια λίμνη και δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. Θα πρέπει να είμαστε δίπλα ο ένας στον άλλον και να είστε σίγουροι πως η σημερινή διοίκηση θα λειτουργήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Αυτή τη στιγμή όμως η κωπηλασία έχει να αντιμετωπίσει και άλλα προβλήματα. Εδώ και χρόνια έχει φύγει ο πύργος από τη Νότια Παραλία, απαραίτητος για τους αγώνες, το ΔΗΝΑΚ μόνο αθλητικό κέντρο δεν θυμίζει , ο στίβος στη λίμνη πολλές φορές αντιμετωπίζει θέματα με τα χόρτα.  Τα θέματα αυτά που αφορούν τη λειτουργικότητα των αγώνων και της κατάλληλης προετοιμασίας των ομάδων, όπως της Εθνικής έχουν επισημανθεί πολλές φορές. Εσείς, η διοίκηση, σ΄αυτό το κομμάτι σκοπεύετε να κάνετε κάποια παρέμβαση;

Κοιτάξτε, ο ΝΟΚ δεν μπορεί και δεν έχει αρμοδιότητα να παρέμβει, υπεύθυνη για αυτή την κατάσταση και λύση πρέπει να δώσουν οι αρμόδιοι φορείς. Γνωμοδοτικά μόνο μπορούμε να παρέμβουμε χωρίς να επιβάλλουμε κάτι  και φυσικά να πιέσουμε για την εύρυθμη λειτουργία των αγώνων και του ΔΗΝΑΚ, χωρίς όμως να μπορούμε και πάλι να πάρουμε εμείς τις αποφάσεις. Επειδή ήμουν πριν και στο συμβούλιο των παλαιμάχων αθλητών, να σας πω πως κάναμε τρομερούς αγώνες με μπροστάρη τον κ. Κωνσταντίνο Παπαγιάννη, ο οποίος με τη δική του δουλειά, τη δική του εργασία, έρχεται η Εθνική Ομάδα και κάνει προπονήσεις στην Καστοριά και επειδή τα γνωρίζω η Εθνική ομάδα προπονείται στη λίμνη της Καστοριάς. Την αλήθεια να τη λέμε. Δυστυχώς αυτό που εισπράττουμε τα τελευταία χρόνια είναι πως κανείς δεν ενδιαφέρεται για την κωπηλασία στην Καστοριά.

Είναι κρίμα πάντως γιατί η κωπηλασία είναι το κατεξοχήν άθλημα της πόλης, με τεράστιες επιτυχίες,  έχοντας  προσελκύσει εκατοντάδες παιδιά κοντά της. Όμως πέραν αυτού, η παρουσία της Εθνικής Ομάδας, τόσο της δικής μας όσο και των ξένων αποστολών, είναι σημαντική και για έναν ακόμα λόγο. Ο Όμιλος έχει την ευκαιρία να δει από κοντά να προπονούνται αθλητές παγκοσμίου επιπέδου, κερδίζει σε παραστάσεις, σε τεχνογνωσία πέραν των οικονομικών οφελών για την πόλη και τη διαφήμιση.

Ακριβώς,  Αυτό είναι μια πολυτέλεια για τον ΝΟΚ και για τα παιδιά, είναι μια μοναδική ευκαιρία αυτό που συμβαίνει εδώ και αυτές τις  ευκαιρίες πρέπει να τις εκμεταλλευτούμε και όχι με τις ενέργειές μας να διώξουμε και να σβήσουμε την κωπηλασία. Ο προπονητής της Εθνικής είχε δηλώσει πως τέτοιο τοπίο δεν υπάρχει σε όλο τον κόσμο. Ο αθλητής μπαίνοντας στη λίμνη με αυτό που βλέπει γύρω του ανεβαίνει και του δίνει και έχει άλλη  διάθεση και δύναμη.  Η Καστοριά πραγματικά μπορεί να αποτελέσει δύναμη επάνω στην κωπηλασία σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που ευνοούν την προετοιμασία ενός αθλητή, από άποψη κλιματολογικών συνθηκών ,όπως της θερμοκρασίας ή του αέρα.

Το τοπίο, το φυσικό περιβάλλον το έχουμε, οι  κατάλληλες υποδομές  θα λέγαμε πως μας λείπουν.

Έτσι ακριβώς. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον πύργο που αναφέρατε και   ο οποίος  γκρεμίστηκε για λόγους αισθητικής.

Για λόγους αισθητικής; Σε μια περιοχή μάλιστα όπου ο καθένας σύμφωνα με την προσωπική του αισθητική και γούστο μπορεί να κάνει ότι θέλει;  

Ναι. Πάντως μας υποσχέθηκαν έναν πλωτό τον οποίον ακόμα δεν έχουμε δει και τον οποίον θα στήνει και θα ξεστήνεται από τον Ναυτικό Όμιλο. Αυτά δεν γίνονται. Πρέπει να γίνει μια κατασκευή σταθερή, καλαίσθητη για να μπορούν να γίνουν αγώνες σωστά. Τις προάλλες έγιναν αγώνες και έστησε ο στρατός σκηνές , το οποίο δεν είναι και λειτουργικό. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση και για να μπορούν να γίνουν αγώνες και μεγαλύτερης εμβέλειας. Σήμερα κάθε χρόνο εναλλάσσουμε τους αγώνες των Παίδων – Κορασίδων με τα Ιωάννινα, οι μεγαλύτεροι γίνονται στο Σχοινιά. Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διοργανώνουμε αυτούς τους αγώνες και αν θέλουμε να διεκδικήσουμε μεγαλύτερους, μια Βαλκανιάδα ή όπως κάνουν τα Ιωάννινα Ευρωπαϊκούς αγώνες, θα πρέπει να στηθεί και πάλι ένας πύργος.

Να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο σας

Ευχαριστώ και εγώ με την σειρά μου, να ευχηθώ καλή επιτυχία στους αθλητές μας που αυτή την περίοδο προετοιμάζονται για τους Βαλκανικούς αγώνες.

Top
Enable Notifications OK No thanks