-
Αρχική > Απόψεις > Πόσο μεγάλη ήταν τελικά η τρύπα που κάναμε στο νερό? (Λεωνίδας Εκιντζόγλου )

Πόσο μεγάλη ήταν τελικά η τρύπα που κάναμε στο νερό? (Λεωνίδας Εκιντζόγλου )

Η Καστοριά θα ξεχάσει την μόλυνση του νερού αλλά η μόλυνση δεν θα ξεχάσει την Καστοριά

Έχετε δει κάποια έντομα που τρέχουν επάνω σε ακύμαντες επιφάνειες νερού? Εκμεταλλεύονται ένα πράγμα που λέγεται ‘επιφανειακή τάση’ (surface tension.

Τα έντομα είναι συμπαγή, στερεά όντα και το νερό είναι ένα αραιοσυνεχές υγρό οπότε κανονικά αυτά κινούμενα επάνω στην επιφάνεια του θα έπρεπε να βυθίζονται μέσα της, μόνον που κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Και δεν συμβαίνει, όχι τόσο λόγω του μικρού τους βάρους όσο, περισσότερο, λόγω μιας αντι-πίεσης που ασκεί επάνω τους η επιφάνεια του νερού.

Στο μάτι ενός εξωτερικού παρατηρητή η κίνηση τους φαίνεται εύκολη, απλή και ομαλή, στην πραγματικότητα όμως δεν είναι. Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα στην ευρύτερη περιοχή των δήμων Καστοριάς και Άργους Ορεστικού. Επικρατεί μια ψευδεπίγραφη ηρεμία.

Εάν ρωτήσετε οποιονδήποτε Καστοριανό τοπικό πολιτικό τι ακριβώς συμβαίνει με την ύδρευση αυτής της περιοχής, η απάντηση που θα λάβετε θα είναι απολύτως καθησυχαστική. Ναι, όντως υπήρξε ένα είδος μόλυνσης η οποία όμως με μια έξυπνη και ταχεία αλλαγή παροχών αποκλείστηκε οπότε η κατάσταση επανήλθε στο φυσιολογικό και εφεξής δεν τρέχει τίποτα.

Είναι όμως τόσο απλά, όσο δείχνουν τα πράγματα? Φυσικά και όχι.

Πρώτον η μόλυνση η οποία παρατηρήθηκε ήτανε μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και όχι του δικτύου. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται για μια μόλυνση η οποία θα εκλείψει γρήγορα.

Δεύτερον οι επιμολυντές είναι στοιχεία εξαιρετικά επίφοβα για την δημόσια υγεία που μπορούν να επιφέρουν νοσήσεις ιδιαιτέρως σοβαρού χαρακτήρα, Αυτή την φορά δεν έχουμε να κάνουμε με μικρόβια παρόμοια με εκείνα τα κωλοβακτηρίδια της επιδημίας του 97, που το περισσότερο που θα μπορούσαν να προκαλέσουν θα ήταν ορισμένα άμεσα κρούσματα ήπιας ή βαριάς γαστρεντερίτιδας. Εδώ έχουμε να κάνουμε με δηλητηριώδεις χημικές ενώσεις σωρευτικού χαρακτήρα, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν ανεξέλεγκτη σειρά κρουσμάτων καρκίνου στον τοπικό πληθυσμό και μάλιστα σε μεγάλο βάθος χρόνου.

Τρίτον η προέλευσης αυτής της μόλυνσης, το ακριβές σημείο διόδου της στο υπέδαφος και ο βαθμός εξάπλωσης της στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής παραμένουν άγνωστα έως αυτή την στιγμή. Και η έλλειψη αυτών των δεδομένων καθιστά αδύνατη μια ορθολογική αντίληψη της απειλής και αδύνατη την κατάστρωση ενός λεπτομερούς κι αποτελεσματικού σχεδίου αντιμετώπισης της.

Τέταρτον παρατηρήθηκε και συνεχίζεται να παρατηρείται ένα ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΥΠΟΠΤΟ έλλειμμα πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος. το έλλειμμα αυτό οδηγεί σε αδρανοποίηση τον συνολικό μηχανισμό επίλυσης του θέματος.

Ουτε έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί προς την κατεύθυνση εντοπισμού του αιτίου της μόλυνσης, ούτε πρόγραμμα στοιχειοθεσίας του είδους και του βαθμού της μόλυνσης έχει αναπτυχθεί, ούτε τεχνοκρατικά μέτρα οριστικής επίλυσης του προβλήματος έχουν καταστρωθεί.

Ο εισαγγελέας Καστοριάς δεν έχει μέχρι στιγμής δώσει δείγματα σοβαρής ενασχόλησης με το θέμα και η τοπική αστυνομία καμία συγκεκριμένη εντολή εμπλοκής και έρευνας δεν έχει –ακόμη- παραλάβει.

Και η αδράνεια αυτή των αρχών παρατηρείται ενώ έχει ήδη επισήμως κατατεθεί μήνυση από τους κατοίκους του Δισπηλιού και ενώ έχουν ήδη καταγγελθεί δυο εναποθέσεις ποσότητας βαρελιών με δηλητηριώδες περιεχόμενο σε δύο διαφορετικά σημεία του νομού.

Η ίδια η χημική σύσταση των επιμολυντών θέτει προχείρως (αλλά βασίμως) μέσα στον κύκλο των οιονεί ενόχων τα τοπικά βυρσοδεψεία γουνας που βρίσκονται διάσπαρτα στην προβληματική περιοχή. Ενας έλεγχος των χημικών που παραλαμβάνουν χρησιμοποιούν και ανακυκλώνουν αυτά τα εργαστήρια θα ήταν επιβεβλημένος. Η κάθε παρτίδα χημικών που παραλαμβάνουν προέρχεται από συγκεκριμένους προμηθευτές και διακινείται με ιδιαίτερο τρόπο από ειδικά οχήματα σαν φορτία υψηλού ρίσκου.

Υπάρχουν τιμολόγια, αριθμοί παρτίδας και ανάγλυφες σφραγίδες απάνω στο κάθε βαρέλι χημικών που παραλαμβάνεται και αποθηκεύεται. Το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει ένας ανακριτής θα ήταν έναν έλεγχο αποθήκης σε αντιπαραβολή με τα δελτία διακίνησης.

Πόσα παρέλαβες, πόσα χρησιμοποίησες. πόσα είναι εδώ πού βρίσκονται τα υπόλοιπα? Το περισσότερο που θα μπορούσε να κάνει θα ήταν να διακριβώσει το περιεχόμενο και την προέλευση των βαρελιών που βρέθηκαν πεταμένα εδώ κι έκεί. Με δουλειά γραφείου δυο το πολύ ημερών, αυτός που πραγματικά θα ενδιαφερόταν θα εύρισκε πανεύκολα τον προμηθευτή αυτών των φορτίων

. Μέχρι στιγμής όμως καμία ανακριτική σχετική ανακοίνωση δεν έχει γίνει και δεν έχει γίνει γιατί καμία αστυνομική έρευνα δεν έχει πραγματοποιηθεί. Η όλη υπόθεση τεχνηέντως συσκοτίζεται και οι αρχές αδρανούν. Τα φώτα της δημοσιότητας αφεστιάζουν από την υπόθεση. Η τοπική κοινή γνώμη βρίσκει άλλα θέματα να στρέψει το ενδιαφέρον της.

Η Καστοριά θα ξεχάσει την μόλυνση του νερού αλλά η μόλυνση δεν θα ξεχάσει την Καστοριά

Αφήστε μια απάντηση

Top
Enable Notifications OK No thanks