-
Αρχική > Παραπολιτικά > Τελικά σε ποια κατηγορία πολιτών ανήκουν οι καστοριανοί;

Τελικά σε ποια κατηγορία πολιτών ανήκουν οι καστοριανοί;

Υπάρχει μια μεγάλη κατηγορία καστοριανών  που έχει περάσει  από όλες τις πολιτικές παρατάξεις

Υπάρχει μια κατηγορία καστοριανών πολιτών που συνειδητά στοιχίζεται πίσω από κάποιον ηγέτη, ορκίζεται απόλυτη πίστη και αφοσίωση στα λεγόμενα του, ενεργεί με τυφλή υποταγή για την ικανοποίηση της κάθε επιθυμίας του και δεν σκέπτεται ποτέ πόσο σωστό και δίκαιο είναι αυτό που κάνει.
Είναι οι στρατιώτες του καθεστώτος (που έλεγε ο Μπέρια)
*Υπάρχει μια άλλη κατηγορία πολιτών που θεοποιεί κάποιες προσωπικότητες. Που μετατρέπει σε θεότητες κάποιους ανθρώπους, τους κάνει εικονίσματα, πέφτει και ταπεινά τους προσκυνάει σαν εκφάνσεις του υπέρτατου όντος επί της γης.
(Είναι οι πιστοί της 7ης ακτίνας, πούλεγε και η μαντάμ Μπλαβάτσκι)
*Υπάρχει μια άλλη κατηγορία πολιτών που αδιαφορεί για τον οποιονδήποτε αποσχολημένη με τα ιδιωτικά θέματα αγνοώντας τον βαθμό στον οποίο αυτά εξαρτώνται και επηρεάζονται από τα δημόσια.
Είναι οι ιδιώτες (πού έλεγε ο Περικλής).

Υπάρχει όμως και μια  κατηγορία πολιτών και καστοριανών  που έχει φάει μια μεγαλειώδη ήττα. Είναι αυτοί που έχουν παρελάσει από όλες τις πολιτικές παρατάξεις, κόμματα, κινήματα, συνδυασμούς και έχουν απογοητευτεί οικτρά από όλα.

Άνθρωποι που έχουν καταλήξει σε μια συνολική απαξίωση, έχουν σκοτώσει κάθε ελπίδα μέσα τους δεν πιστεύουν σε τίποτα και σε κανέναν και ζουν απελπισμένοι μέσα σε πολιτικά σκοτάδια
Είναι οι ναυαγοί (που θάλεγε και ο Τομ Χάνγκς)

βέβαια υπάρχει όμως και  κατηγορία πολιτών που είναι πολίτες και πολιτικοί ταυτόχρονα. Που έχουν πλήρη συνείδηση του που βρίσκονται, του τι συμβαίνει και γιατί τριγύρω τους.

Που ξέρουν ποιες είναι οι δυνατότητες της χώρας τους ξέρουν τι μπορεί και τι πρέπει να γίνει στην κάθε συγκυρία και που ψάχνουν εργαλειακά να βρουν τους καταλληλότερους ηγέτες, εκείνους που έχουν περισσότερες πιθανότητες να κινηθούν προς την σωστή κατεύθυνση.
Είναι οι διαμορφωτές της πραγματικότητας (που έλεγε ο Καστοριάδης.

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks