-
Αρχική > Ελλάδα > Αυτά είναι τα πιο συχνά αυτοάνοσα νοσήματα

Αυτά είναι τα πιο συχνά αυτοάνοσα νοσήματα

Μία στις 12 γυναίκες και ένας στους 20 άνδρες αναπτύσσουν αυτοάνοση νόσο στη ζωή τους!

Οι φλεγμονώδεις αυτοάνοσες ασθένειες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα (RA), είναι σχετικά συνήθεις, ειδικά μεταξύ των ενηλίκων ηλικίας 50 ετών και άνω. Οι ερευνητές λένε ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης μιας αυτοάνοσης νόσου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας και του φύλου.

Σύμφωνα με έρευνα, 1 στις 28 γυναίκες (3,6%) και 1 στους 59 άνδρες(1,7%) θα αναπτύξουν το πιο συχνό από τα αυτοάνοσα νοσήματα στην ζωή τους, την ρευματοειδή αρθρίτιδα. Η δεύτερη πιο συχνή αυτοάνοση διαταραχή στην μελέτη ήταν η ρευματική πολυμυαλγία με κίνδυνο της τάξης του 2,4% για τις γυναίκες και 1,7% για τους άνδρες στην διάρκεια της ζωής τους.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος των αυτοάνοσων νοσημάτων αλλάζει σε κάθε ηλικία, αλλά τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας μπορεί να χρησιμεύσουν σαν οδηγός στην παροχή συμβουλών σε ανθρώπους όσον αφορά τον συνολικό τους κίνδυνο από αυτές τις παθήσεις.

Η έρευνα εντόπισε τις 7 πιο πιθανές αυτοάνοσες διαταραχές που ισχύουν και σε άντρες και σε γυναίκες, βάσει ιατρικών στοιχείων 1.179 ατόμων από το 1955 έως και το 2007.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες κατέληξαν στα ακόλουθα ποσοστά, που αποτυπώνουν την πιθανότητα για έναν άνθρωπο να εκδηλώσει αυτά τα αυτοάνοσα νοσήματα:

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα

3,6% ή 1 στους 28 γυναίκες και 1,7% ή 1 στους 59 άνδρες

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι και η πιο συχνή μορφή φλεγμονώδους αρθρίτιδας. Πρόκειται για μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από επίμονη φλεγμονή των αρθρώσεων. Η φλεγμονή είναι αποτέλεσμα της παρέμβασης του ανοσοποιητικού συστήματος. Αν και τα αίτια για την ρευματοειδή αρθρίτιδα παραμένουν άγνωστα, θεωρείται αυτοάνοση ασθένεια, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει να επιτίθεται στους ίδιους τους ιστούς του σώματος. Τα βασικά συμπτώματα είναι γενική αδιαθεσία, κούραση και κατάθλιψη. Για τη θεραπεία στα πρώτα στάδια της πάθησης χρησιμοποιούνται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ).

Ρευματική πολυμυαλγία

2,4% στις γυναίκες και 1,7% στους άνδρες

Στην ρευματική πολυμυαλγία (Polymyalgia rheumatica), πόνος και δυσκαμψία προσβάλλουν πολλούς μυς, κυρίως στον αυχένα και τους ώμους, καθώς και γύρω από τα ισχία και τους μηρούς. Οι ξαφνικοί και έντονοι πόνοι στους ώμους που προκαλούνται από τη ρευματική πολυμυαλγία μπορούν να κάνουν δύσκολη ακόμη και την κίνηση να χτενίσετε τα μαλλιά σας ή να βάλετε το σακάκι σας. Η ακαμψία στα άκρα που προκαλείται, σας κάνει να δυσκολεύεστε να σηκωθείτε από το κρεβάτι και να είναι μία επίπονη διαδικασία.

Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος

0.9% στις γυναίκες και 0.2% στους άνδρες

Υπάρχουν δύο βασικές μορφές λύκου:
• Ο δισκοειδής λύκος, που προσβάλλει μόνο το δέρμα
• Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (ΣΕΛ), που προσβάλλει το δέρμα και τα οστά, ενώ συχνά επηρεάζει και εσωτερικά όργανα, όπως την καρδιά, τους νεφρούς, το νευρικό σύστημα, τους πνεύμονες και τα κύτταρα του αίματος.
Η ενότητα αυτή ασχολείται μόνο με τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο.

Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος εκδηλώνεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους ιστούς του οργανισμού. Μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή σε διάφορα μέρη του σώματος, αν και στους περισσότερους εμφανίζονται μόνο ελάχιστα από τα πιθανά συμπτώματα.
Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (ΣΕΛ), κοινώς γνωστός ως λύκος, είναι αυτοάνοση πάθηση, κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει αντισώματα που επιτίθενται στους ιστούς του οργανισμού και προκαλούν φλεγμονή.

Ο ΣΕΛ συνήθως προσβάλλει το δέρμα και τις αρθρώσεις, αλλά μπορεί να επηρεάσει και την καρδιά ή τους νεφρούς, όταν τα συμπτώματα είναι έντονα. Ο ΣΕΛ δεν είναι το ίδιο με τον δισκοειδή λύκο, που επηρεάζει μόνο το δέρμα.

Γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα

1.0% στις γυναίκες και 0.5% στους άνδρες

Σύμφωνα με τον καθιερωμένο επιστημονικό ορισμό, η γιγαντοκυτταρική (κροταφική ή κρανιακή) αρτηρίτιδα (GCA) είναι «μια χρόνια αγγειΐτιδα (φλεγμονή) των μέσου και μεγάλου μεγέθους αγγείων, ιδιαίτερα των κρανιακών κλάδων των αρτηριών που εκφύονται από το αορτικό τόξο, παρατηρούμενη συνήθως σε άτομα ηλικίας >50 ετών».

Ποια είναι η κλινική της σημασία ;

Η γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα είναι μια σοβαρή πάθηση γιατί, εάν προσβάλει τις κροταφικές αρτηρίες, μπορεί να προκαλέσει απώλεια της όρασης (τύφλωση), αλλά και άλλα, λιγότερο σοβαρά συμπτώματα, όπως διπλωπία, πονοκέφαλο, χωλότητα κάτω γνάθου, μυαλγίες και συστηματικές εκδηλώσεις.

Ποιοι παθαίνουν συχνότερα GCA ;

Η GCA παρατηρείται συνήθως σε άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών και εξαιρετικά σπάνια <50 ετών. Γενικά, όσο μεγαλύτερο είναι το άτομο, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα έχει να πάθει GCA. Μπορεί να πεί κανείς ότι είναι μια πάθηση της γεροντικής ηλικίας.

Ψωριασική Αρθρίτιδα

0.5% στις γυναίκες και 0,6% στους άνδρες

Η ψωριασική αρθρίτιδα προκαλεί φλεγμονή και πόνο σε οποιαδήποτε άρθρωση. Συχνά συνδέεται με την ψωρίαση, μια πάθηση με κύριο σύμπτωμα την εμφάνιση του δέρματος σαν να έχει λέπια.

Η ψωριασική αρθρίτιδα προκαλεί φλεγμονή και πόνο μέσα ή γύρω από τις αρθρώσεις. Συνήθως πλήττει άτομα που ήδη πάσχουν από ψωρίαση, μια δερματολογική ασθένεια που προκαλεί ερυθηματώδεις πλάκες που μοιάζουν με λέπια και εμφανίζονται συνήθως στους αγκώνες, στα γόνατα, στην πλάτη, στους γλουτούς και στο τριχωτό της κεφαλής. Σε ορισμένους ασθενείς, ωστόσο, τα συμπτώματα της αρθρίτιδας εμφανίζονται πριν από την ψωρίαση, ενώ σε άλλους η ψωρίαση δεν εκδηλώνεται ποτέ.

Η ψωρίαση πλήττει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας και φύλου, ενώ η ψωριασική αρθρίτιδα προσβάλλει συνήθως ενήλικες.

Σύνδρομο Πρωτοβάθμια sjogrens

0,8% στις γυναίκες και 0.04% στους άνδρες

To σύνδρομο Sjögren (σ. Σιόγκρεν) είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, δηλαδή νόσημα στο οποίο το αμυντικό σύστημα του οργανισμού στρέφεται εναντίον των δικών του κυττάρων.

Τα κύτταρα του ανοσολογικού συστήματος στρέφονται εναντίον των εξωκρινών αδένων που παράγουν δάκρυα και σάλιο (δακρυϊκοί και σιελογόνοι αδένες) και διαταράσσουν την εύρυθμη λειτουργία τους, προκαλώντας ξηροστομία καιξηροφθαλμία.

Η νόσος μπορεί να επηρεάσει και άλλους εξωκρινείς αδένες του οργανισμού, προκαλώντας ξηρότητα και σε άλλες περιοχές που φυσιολογικά χρειάζονται υγρασία, όπως είναι η μύτη, ο φάρυγγας, οι βρόγχοι και η τραχεία, το δέρμα και ο κόλπος.

Ειδικά αυτοαντισώματα χαρακτηρίζουν τη νόσο και εμφανίζονται στον ορό των ασθενών.

Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα

0.1% στις γυναίκες και 0,6% στους άνδρες

Η Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτιδα (ΑΣ) είναι μια φλεγμονώδης νόσος που προκαλεί προβλήματα στις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης. Σπονδυλοαρθρίτιδα σημαίνει φλεγμονή της σπονδυλικής στήλης. Μερικές φορές, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως πόνο και δυσκαμψία και σε άλλες αρθρώσεις του σώματος, πχ. στα ισχία και τα γόνατα.
Μετά την υποχώρηση της φλεγμονής, εναποτίθεται ασβέστιο στους συνδέσμους που έρχονται σε επαφή με τους σπονδύλους (τα οστά της σπονδυλικής στήλης).

Αυτό μπορεί να προκαλέσει απώλεια της κινητικότητας της πλάτης. Μετά από πολύ καιρό, συνήθως πολλά χρόνια, οι σπόνδυλοι ενδέχεται να ενωθούν μεταξύ τους, και αυτό το ονομάζουμε αγκύλωση.
Η αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα διαφέρει από άτομο σε άτομο. Σε κάποιους ασθενείς, τα συμπτώματα μπορεί να είναι τόσο ελαφριά ώστε να μην τα παρατηρήσουν καν ή να ξεχνούν ότι έχουν κάποιο πρόβλημα. Πράγματι, πολλές φορές παίρνει χρόνια μέχρι να γίνει η διάγνωση.

KAI Σκλήρυνση κατά πλάκας

2,5 εκατ. άνθρωποι νοσούν με σκλήρυνση κατά πλάκας σε όλο τον κόσμο, στην πλειονότητα τους άνθρωποι παραγωγικής ηλικίας. Η σκλήρυνση κατά πλάκας εμφανίζεται στις γυναίκες με διπλάσια συχνότητα από ό,τι στους άντρες

Η Σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) ή πολλαπλή σκλήρυνση όπως συνηθίζεται τελευταία να αποκαλείται, είναι μία χρόνια αυτοάνοση νόσος του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ). Με τον όρο αυτοάνοση εννοούμε ότι μηχανισμοί άμυνας που κινητοποιήθηκαν κάποτε για να αντιμετωπίσει ο οργανισμός προηγούμενο νόσημα, ενεργοποιήθηκαν και πάλι από συρροή λανθασμένων μηνυμάτων και άρχισαν να προσβάλλουν τη μυελίνη που περιβάλλει τις νευρικές ίνες του ΚΝΣ.

Αφήστε μια απάντηση

Top
Enable Notifications OK No thanks