-
Αρχική > Διεθνή > Μπορείς να πάθεις σήψη δοκιμάζοντας παπούτσια χωρίς κάλτσα;

Μπορείς να πάθεις σήψη δοκιμάζοντας παπούτσια χωρίς κάλτσα;

Η 4χρονη Sienna Rasul από την Ουαλία, μολύνθηκε επικίνδυνα αφού δοκίμασε παπούτσια χωρίς να φοράει κάλτσα, αναφέρει η εφημερίδα The Sun. Διαγνώστηκε με σήψη και νοσηλεύτηκε για πέντε ημέρες στο νοσοκομείο λαμβάνοντας θεραπεία με ισχυρά αντιβιοτικά.

Μπορείς όμως στ’ αλήθεια να αποκτήσεις σήψη δοκιμάζοντας απλά παπούτσια με γυμνό πόδι;

Σύμφωνα με τον Δρ. Amesh Adalja του Πανεπιστημίου John Hopkins, που μίλησε στo Live Science, είπε ότι αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο. «Γενικά δεν θα πρέπει να ανησυχούμε μήπως μολυνθούμε δοκιμάζοντας παπούτσια σε ένα κατάστημα. Τα βακτήρια στα παπούτσια υπάρχουν όπως υπάρχουν βακτήρια παντού.»

Η ακριβής αιτία για τη μόλυνση του μικρού κοριτσιού είναι ουσιαστικά άγνωστη, όμως οι γιατροί είπαν στη μητέρα της Sienna ότι είναι πιθανό να είχε κάποια μικρή πληγή στο πόδι της και να μεταφέρθηκε εύκολα το βακτήριο από το παπούτσι στο σώμα της.

Τα άτομα που εμφανίζουν σοβαρές μολύνσεις έχουν συνήθως κάποια προδιάθεση, εξηγεί ο Adalja. Αν και δεν γνωρίζουμε αν η μικρή Sienna είχε κάποια προδιάθεση, είναι γνωστό, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, ότι άτομα μικρότερα του ενός έτους ή μεγαλύτερα των 65 ετών, άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και εκείνα με χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης ή ο καρκίνος, είναι πιο ευάλωτα σε παρόμοιες μολύνσεις.

Και τι γίνεται όταν φοράμε καλτσάκια ενώ δοκιμάζουμε παπούτσια;

Ο Adalja πιστεύει ότι αν κάποιος δεν φοράει καλτσάκι όταν δοκιμάζει παπούτσια, τότε ο φόβος μήπως πάθει σήψη δεν θα έπρεπε να τον οδηγήσει να αλλάξει αυτή τη συνήθεια, αφού τελικά δεν είναι σίγουρο ότι έτσι θα προφυλαχτεί.

Αν κάποιος έχει κάποια εκδορά ή πληγή στο πόδι του τότε θα πρέπει να το φροντίσει με απλές γνώσεις πρώτων βοηθειών και να ελέγχει για τυχόν αλλαγές, πρήξιμο, πόνο, και γενικότερα σημάδια μόλυνσης.

Το άτυχο κοριτσάκι έχει επιστρέψει σπίτι του αλλά συνεχίζει να παρακολουθείται ιατρικά μέχρι να αναρρώσει πλήρως, αναφέρει η εφημερίδα The Sun.

Top
Enable Notifications OK No thanks