-
Αρχική > Τοπικά νέα > 10+1 λόγοι για να ξεκλειδώσεις τα μυστικά του Νομού Καστοριάς

10+1 λόγοι για να ξεκλειδώσεις τα μυστικά του Νομού Καστοριάς

τη χώρα της λίμνης, τη χώρα της γούνας, την πόλη με τις 80 εκκλησίες

1.Γιατί η διαμονή στην αριστοκρατική αυτή πόλη με την παραμυθένια λίμνη, τα πλακόστρωτα καλντερίμια και τα πολύχρωμα βιτρό στα παράθυρα των οντάδων, θα σε μαγέψει!

2.Για να «χαθείς» στις παλιές συνοικίες της πόλης. Το περίφημο Ντόλτσο, και το Απόζαρι, οι γραφικές γειτονιές με τα μεγαλοπρεπή αρχοντικά και τις περίτεχνες βυζαντινές εκκλησίες, μαρτυρούν την οικονομική άνθηση του τόπου εξαιτίας του εμπορίου της γούνας.

3.Για να απολαύσεις έναν παραλίμνιο περίπατο, κάτω από πλατάνια και οξιές, ανάμεσα  σε αρώματα και χρώματα. Είναι το must της πόλης. Στο σεργιάνι σας επιβάλλεται μια στάση στο Σπήλαιο του Δράκου με τις επτά υπόγειες λίμνες και τις δέκα αίθουσες που φέρουν εντυπωσιακό διάκοσμο από σταλακτίτες.
lovelovetip: κάντε μια στάση για καφέ και γλυκό μελιτζανάκι!

4.Γνωρίστε την ιστορία της γούνας, η οποία έκανε την Καστοριά διάσημη σε όλο τον κόσμο. Προσέλκυσε μάλιστα το ενδιαφέρον διεθνούς φήμης προσωπικοτήτων, όπως η πριγκίπισσα Σίσσυ, αλλά και πολλών star του Hollywood.
lovelovetip: κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας…και αν αυτό δεν είναι πανοφώρι κανένα πρόβλημα! Aγοράστε γούνινες παντοφλίτσες για τις κρύες νύχτες του χειμώνα!

5.Γιατί  σε αυτόν τον τόπο, στο παραδοσιακό χωριό Νεστόριο (28 χλμ. από την πόλη) και δίπλα στις όχθες του Αλιάκμονα ποταμού, διοργανώνεται, κάθε καλοκαίρι το μεγαλύτερο River Party της Ελλάδας  με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών.

6.Επισκεφθείτε το Δισπηλιό (μόνο 7 χλμ. από την πόλη) στην θέση Νησί, ένα «προϊστορικό» εντυπωσιακό θεματικό πάρκο, ένας πασσαλόκτιστος προϊστορικός οικισμός της λίμνης, που χρονολογείται από το 5.000 π.Χ.

7.Γιατί στην Καστοριά, θα δεις το μεγαλύτερο πρότυπο ενυδρείο γλυκού νερού των Βαλκανίων. Εκεί φιλοξενούνται επαπειλούμενες ιχθυοποικιλίες (όπως ο οξύρρυγχος) λιμναίων και ποτάμιων νερών.

8.Για να φωτογραφίσετε, στα βόρεια του νομού, στα Κορέστεια χωριά, τα «σπίτια της λάσπης»»,  μια ιδιαίτερη κατασκευή σπιτιών από πλίνθους, (αν και σήμερα τα περισσότερα από αυτά έχουν ερημώσει).

9.Γιατί είτε είστε «ψαγμένος» περιηγητής είτε όχι, θα θελήσετε σίγουρα να δείτε το «άγνωστο» απολιθωμένο δάσος  ηλικίας 20 εκατομμυρίων χρόνων, που βρίσκεται στο  χωριό Νόστιμο.


(Nεστόριο)

10.Το «αλπεικό» τοπίο στο χιονοδρομικό κέντρο Βιτσίου, κοντά στο γραφικό χωριό Πολυκέρασο, θα σας γοητεύσει.!

11.Τέλος, η διασκέδαση εδώ δεν έχει όρια. Μπαράκια, εστιατόρια, καφέ, clubs. Φάτε σε ουζερί, ταβερνάκια, εκλεκτούς μακεδονίτικους μεζέδες, όπως σαρμάδες με λάχανο τουρσί (αρμιά),  κεφτέδες με μακάλο, γριβάδι στον ταβά, αρμιόπιτα.

by Giota Magkoura

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks