-
Αρχική > Απόψεις > Kαστοριά : Η μάχη για την εκλογή των βουλευτών  σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ(Του ΔώραΘέτη )

Kαστοριά : Η μάχη για την εκλογή των βουλευτών  σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ(Του ΔώραΘέτη )

Η χώρα πλέον έχει μπει έστω και ανεπίσημα σε  προεκλογική περίοδο με αποτέλεσμα να έχουν κινητοποιηθεί οι κομματικοί μηχανισμοί

και οι υποψήφιοι που επιθυμούν  διακαώς να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια.

Ειδικά στη Νέα  Δημοκρατία ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, μιας  και είναι πολύ πιθανό να είναι η επόμενη κυβέρνηση και το κίνητρο είναι μεγάλο. Το  ίδιο συμβαίνει και σε τοπικό επίπεδο με τους μνηστήρες να πιέζουν για μια θέση στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο. Τα ονόματα που έχουν ακουστεί είναι μέχρι στιγμής σε τοπικό επίπεδο – πλην της νυν βουλευτή-  είναι  αυτά των κ.κ.  Τζηκαλάγια και Τσιφλικιώτη αλλά και της κα. Αγνής Κανδύλη.

Ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που  επιθυμούν να πάρουν μια θέση, από πρώην δημάρχους μέχρι κομματικά στελέχη που έχουν αποδείξει την αφοσίωσή τους στο κόμμα και περιμένουν μια ‘’αναγνώριση’’.   Γι’  αυτό τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο, αν και οι δυο θέσεις φαίνεται πως έχουν κλειδώσει και είναι γένους θηλυκού.

Με τα μέχρις στιγμής δεδομένα και με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν, και όχι άδικα, πως η σημερινή βουλευτής κ. Αντωνίου δύσκολα θα χάσει την έδρα. Αυτό φυσικά δεν έχει να κάνει με την ποιότητα των ανθρώπων που φαίνεται να συμπληρώνουν το ψηφοδέλτιο, αλλά με το γεγονός πως τα καινούρια πρόσωπα δεν έχουν τους κομματικούς  μηχανισμούς  ώστε να δημιουργήσουν ένα πολύ μεγάλο ρεύμα που θα είναι ικανό  να διεκδικήσει από την σημερινή βουλευτή της Ν.Δ. την έδρα.

Δεν ισχύει το ίδιο βέβαια για τον κ. Τζηκαλάγια , ο οποίος έχει έναν ισχυρό πυρήνα ανθρώπων που τον ακολουθούν ενώ θα πρέπει να θυμίσουμε πως και την προηγούμενη φορά που είχε εκλεγεί  βουλευτής στο ψηφοδέλτιο ήταν και πάλι δυο γυναίκες. Ίσως η ιστορία επαναληφθεί κάτι που  σίγουρα ο ίδιος εύχεται.

Πέραν όμως  των ψήφων που προέρχονται από τον κομματικό μηχανισμό μεγάλο στοίχημα  για τους υποψηφίους  θα είναι οι ψηφοφόροι από το χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς. . Άλλωστε το άνοιγμα στο κέντρο  είναι κάτι που επιθυμεί ο  αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και  για αυτό θα επιλεγούν και οι ανάλογοι υποψήφιοι  ώστε  να τραβήξει  όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους  από  τη δεξαμενή αυτή. Η  μάχη επομένως  για τον σταυρό θα δοθεί και πέραν του στενού κομματικού πυρήνα.

Σημαντικό επίσης ρόλο θα παίξει και κατά πόσον  πρώην ψηφοφόροι  του κόμματος που δεν προσήλθαν στις κάλπες το 2012 και το 2015 θα κινητοποιηθούν και θα στηρίξουν αυτή τη φορά τη Νέα Δημοκρατία.   Η παρουσία τους στις κάλπες θα είναι καθοριστική, τόσο για το κόμμα,  όσο και για του υποψήφιους.  Και στις δυο αυτές περιπτώσεις οι πιθανότητες να στραφούν αυτοί οι ψηφοφόροι σε  νέα πρόσωπα  και πιο ‘’ακομμάτιστες’’  επιλογές είναι πιθανότερο από το να συστρατευτούν με πρόσωπα που επιθυμούν την επανεκλογή τους . Ναι μεν θα στηρίξουν το κόμμα αλλά θα το κάνουν στέλνοντας και ένα μήνυμα για ανανέωση.

Τέλος, μεγάλο ερωτηματικό για το τοπικό ψηφοδέλτιο αποτελεί και ο κ. Τοτονίδης,  ο οποίος φαίνεται να σκέφτεται την κάθοδό του στις επερχόμενες εκλογές. Αυτό σίγουρα θα  ταράξει τα νερά και θα δημιουργήσει νέες ισορροπίες. Ωστόσο, όσο αυτό δεν επικυρώνεται ή δεν διαψεύδεται.

Από την άλλη, στο ΣΥΡΙΖΑ  λόγο της κυβερνητικής φθοράς δεν υπάρχει η δυναμική και ο ενθουσιασμός των εκλογών του 2012 και κυρίως του 2015. Στόχος του κόμματος σίγουρα είναι να παραμείνει  στην εξουσία και να διατηρήσει  όσο περισσότερων εδρών. . Η αλήθεια όμως είναι πως ούτως ή άλλως δύσκολα θα  άλλαζε χέρια, καθώς κανένα κόμμα δεν εμφανίζει τέτοια δυναμική που να μπορεί να πάρει τη δεύτερη θέση στο νομό.

Όσον αφορά τα πρόσωπα ακόμα δεν έχει ανοίξει η συζήτηση τουλάχιστον δημόσια. Η ίδια η βουλευτής και Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξη έχει καταφέρει να κρατήσει ένα χαμηλό  προφίλ  κερδίζοντας τη συμπάθεια πολλών Καστοριανών ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης,  ενώ έλυσε και αρκετά προβλήματα που χρόνιζαν. Υπό φυσιολογικές συνθήκες και παρά τη μεγάλη φθορά σε πανελλαδικό επίπεδο πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, η ίδια μπορεί με άνεση να επανεκλεγεί, ενώ η εικόνα της ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο από την υπουργοποίησή της. Ωστόσο, αναμένεται να δεχθεί πόλεμο εκ των έσω,  καθώς όλοι γνωρίζουν πως οι σχέσεις της με την τοπική οργάνωση  δεν είναι και οι καλύτερες.

Σίγουρα θα είναι μια μάχη που κριθεί κυρίως σε εσωκομματικό επίπεδο  καθώς η δεξαμενή  που θα ‘’αλιεύσουν’ ’τις  ψήφους θα  είναι σαφώς  πιο περιορισμένη σε σχέση με τις εκλογές του 2015.  Οι άλλες δυο θέσεις το πιθανότερο  είναι να συμπληρωθούν από πρόσωπα  απολύτου εμπιστοσύνης του κόμματος  που δεν θα διεκδικήσουν με αξιώσεις την έδρα και απλά θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο κόμμα παίρνοντας ταυτόχρονα θέση για μελλοντική ‘’εξέλιξη’’ στο κόμμα ή σε μια ενδεχόμενη νέα  κυβέρνηση

Top
Enable Notifications OK No thanks