-
Αρχική > Τοπικά νέα > Καστοριανοί ψάχνουν για μεροκάματα επιβίωσης

Καστοριανοί ψάχνουν για μεροκάματα επιβίωσης

  Από την εργασία, στα μεροκάματα επιβίωσης. Η κατάρρευση της απασχόλησης στην πόλη της Καστοριάς  μοιάζει με απασφαλισμένη χειροβομβίδα για τις αντοχές της κοινωνικής συνοχής.

Ήδη ένα μεγάλο μέρος του κόσμου ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας

 «Είναι η χειρότερη περίοδος  ανεργίας από ότι μπορώ εγώ να θυμηθώ» επισημαίνει ο πρόεδρος του Εργατικού κέντρου Καστοριάς κ, Γιώργος Μαλέας

Θεοδώρα  Κωτσοπούλου

                 Δεν είναι μόνο η εκτόξευση της ανεργίας που σπάει κάθε ρεκόρ, καθώς η ακριτική μας πόλη έχει την πρωτιά στην ανεργία. Το εφιαλτικό σκηνικό συμπληρώνει η μαύρη εργασία καθώς σήμερα υπολογίζεται πως στην ΠΈ Καστοριάς ένας στους δύο εργαζόμενους δουλεύει χωρίς ένσημα και χωρίς καμία εξασφαλισμένη υποχρέωση από τον εργοδότη.

 

                                                Φοβάμαι ότι θα θρηνήσουμε θύματα

Η οικονομική κρίση έχει ισοπεδώσει τα πάντα στο πέρασμά της από την αγορά εργασίας με αποτέλεσμα χιλιάδες οικογένειες να αντιμετωπίζουν τον τρόμο της ανέχειας. Σε καθημερινή βάση αντιμετωπίζουμε περιπτώσεις ανθρώπων που αναζητούν εναγωνίως ένα μεροκάματο επιβίωσης. “Φοβάμαι ότι θα θρηνήσουμε θύματα. Θύματα από τη φτώχεια. Ακούγεται σκληρό, αλλά σκληρή είναι και η πραγματικότητα», δηλώνει  μιλώντας στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καστοριάς κ. Γιώργος Μαλέας. “ Ήδη εδώ έχουμε ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού που ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Είναι ένα γεγονός. Συγκριτικά με πέρυσι τα ποσοστά έχουν αυξηθεί αρκετά. Και νομίζω πως η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται», προσθέτει .
Τα στοιχεία του ΟΑΕΔ δείχνουν πως ο αριθμός των ανέργων στην Καστοριά τον Σεπτέμβριο,, ξεπέρασε τους τις 5.500  χιλιάδες ενώ η  δυναμική του φαινομένου είναι εκρηκτική και προμηνύει έναν ακόμη πιο δύσκολο χειμώνα. Σήμερα, χιλιάδες οικογένειες στην περιοχή μας επιβιώνουν από κάποια σποραδικά μεροκάματα και ζουν με την αγωνία της επόμενης ημέρας. Σύμφωνα με τα βάρβαρα μέτρα που αποφασίστηκαν, η ανεργία στον Νομό Καστοριάς θα ξεπεράσει το 30%. Οι περισσότεροι πλέον αναζητούν ένα μεροκάματα για να καλύψουν τις ανάγκες επιβίωσης των οικογενειών τους», συμπληρώνει ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου. Βέβαια, όπως υποστηρίζει, η ανεργία είναι η γενικότερη κατάσταση που επικρατεί σε όλη την Ελλάδα και φυσικά υπάρχει και στο νομό μας.  Άλλωστε, επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια, η Καστοριά είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία. « Νομίζω πως η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και ο κόσμος προσπαθεί να βρει κάποια λύση», εξηγεί ο ίδιος.

 

                       “Είναι ένα νούμερο αρκετά ανησυχητικό για την κοινωνία»,

 

Όσον αφορά τώρα στην μαύρη εργασία που κυριαρχεί στην πόλη μας, όπως είπε ο κ. Μαλλέας, η Καστοριά πάντοτε είχε μια ροπή προς την μαύρη εργασία. Όχι μόνο με αλλοδαπούς αλλά και με ντόπιους. « Είναι ένα φαινόμενο που μπορώ να πω πως αγγίζει περισσότερο τους ντόπιους και λιγότερο τους αλλοδαπούς», ήταν τα λόγια του .

Οι 5.500 άνεργοι που είναι στην πόλη μας, θεωρείται ότι είναι ένα αρκετά μεγάλο νούμερο. «Το θέμα χρειάζεται να το προσεγγίσουμε από όλες τις πλευρές. Είναι ένα νούμερο αρκετά ανησυχητικό για την κοινωνία», εξηγεί ο κ. Μαλέας .

Σύμφωνα πάντως με το ίδιο  το εργατικό κέντρο Καστοριάς , Θα πρέπει να βρει  δράσεις ώστε να μπορέσει να βοηθήσει  το κομμάτι των ανέργων αλλά και αυτούς που δουλεύουν να διατηρήσουν τις θέσεις τους.

  «Το εργατικό κέντρο είναι ανοιχτό σε προτάσεις αλλά και σε οτιδήποτε που μπορεί να αξιοποιηθεί. Είναι η χειρότερη περίοδος από ότι μπορώ εγώ να θυμηθώ στα όσα χρόνια ασχολούμαι με τα συνδικάτα και τα εργασιακά», τονίζει ο κ. Μαλλέας για να καταλήξει αναρωτώμενος, «αν είχαμε το μυστικό για το πώς καταπολεμούμε την ανεργία θα ήμασταν ευτυχείς. Δεν το έχουμε όμως. Και δεν είναι εύκολο το εργατικό κέντρο να βρει λύσεις που να είναι μόνιμες και να εξαφανίζουν το θέμα της ανεργίας. Νομίζω όμως πως κινούμαστε σε μια κατεύθυνση με προσπάθεια να ανακουφίσουμε τον κόσμο και να μετριάσουμε το πρόβλημα»..

 

 

 

 

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks