-
Αρχική > kastoria365 > «Synergassia»: Συναντήσεις Γιάννη Κορεντσίδη με εμπορικούς εκπροσώπους των ΗΠΑ, Αργεντινής και Καζακστάν (αναλυτικό ρεπορτάζ)

«Synergassia»: Συναντήσεις Γιάννη Κορεντσίδη με εμπορικούς εκπροσώπους των ΗΠΑ, Αργεντινής και Καζακστάν (αναλυτικό ρεπορτάζ)

Το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται στην ελληνική οικονομία και την εμπιστοσύνη που δείχνουν επενδυτικά κεφάλαια, μετέφερε στην συνάντηση των 30 εμπορικών, οικονομικών ακολούθων και Πρέσβεων από 27 χώρεςτου κόσμου που γίνεται στην Κοζάνη, ο πρόεδρος της  Ελληνικής Εταιρίας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise GREECE) Γρηγόρης Στεργιούλης.

Στην συνάντηση, στο πλαίσιο του προγράμματος «Synergassia» που οργάνωσαν από κοινού το Enterprise Greece και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Επενδύσεων παρουσίασε λεπτομέρειες από το επενδυτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στην χώρα με τον ολοένα αυξανόμενο τουρισμό δημιουργώντας επενδυτικές προσδοκίες σε Έλληνες και ξένους επενδυτές, μίλησε για την εμπιστοσύνη που δείχνουν επενδυτικά κεφάλαια από τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ρωσία που επενδύουν στην χώρα και ανέφερε ότι εξαιτίας  αυτού του θετικού κλίματος, μεγάλες αμερικανικές εταιρίες πληροφορικής, όπως η Microsoft και η Αpple, «αποφάσισαν το αμέσως προσεχές διάστημα να ανοίξουν γραφεία στην Ελλάδα ενώ βρίσκονται σε αναζήτηση προσωπικού».
Προς επίρρωση όλων των παραπάνω ο κ Στεργιούλη,ς ανέφερε ότι «οι  ελληνικές εξαγωγές κατέγραψαν άνοδο  φθάνοντας στα 28,8 δις» και ότι το Enterprise Greece βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσέλκυσης επενδύσεων.  «Δεν ειναι πάντα εύκολο υπάρχουν αδυναμίες και δυσκολίες αλλά ο γίγαντας ξυπνάει», σημείωσε. Ως παράδειγμα ανάφερε το ελληνικό μέλι που είναι περιζήτητο σε όσους γνωρίζουν την αξία του. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι επενδυτής με 1000 μεγάλα κατάστημα στην Κίνα ζήτησε να έχει σταθερή τροφοδοσία με ελληνικό μέλι, αλλά δεν κατέστη δυνατό λόγω αδυναμιών στην οργάνωση συνεργειών των Ελλήνων παραγωγών.
Η Δήμητρα Πραγαλού, από την Διεύθυνση προσέλκυσης επενδύσεων του Enterprise Greece παρουσίασε στους υψηλόβαθμους διπλωμάτες τις υποδομές και το οικονομικό προφίλ της δυτικής Μακεδονίας, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και μίλησε για τον πρωτογενή τομέα, τον κλάδο των τροφίμων, καθώς και την γούνα που αποτελεί την εξαγωγική προμετωπίδα της περιοχής.
Στο δίδυμο της γούνας και των  προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα, που «σηκώνουν» το κύριο βάρος των εξαγώγιμων προϊόντων της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας,  αναφέρθηκε ο Σπύρος Ιγνατιάδης, από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ). Μίλησε για την ανάγκη «να ανέβουν στο τρένο των εξαγωγών μικρομεσαίες επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα» που – όπως υπογράμμισε – παρ’όλη την κρίση έχουν δείξει αντοχή και ανθεκτικότητα, απέδειξαν ότι είναι υγιείς και αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημα για την χώρα.
Ωστόσο, έδειξε την ανησυχία του για την έλλειψη  ανθρώπινου δυναμικού από την εκροή εξιδεικευμένων στελεχών του εξαγωγικού κλάδου σε ανταγωνιστικές εταιρίες στο εξωτερικό, ενώ μιλώντας για «την υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων» επεσήμανε ότι «δημιουργεί άνισο περιβάλλον στην σχέση μας με τους ανταγωνιστές μας». Σημείωσε, τέλος, ότι οι προτάσεις του κλάδου έχουν κατατεθεί στους αρμοδίους της κυβέρνησης. Επίσης, ανέφερε, ότι ένας από τους λόγους «που μείναμε πίσω στο κομμάτι των εξαγωγών είναι η ρευστότητα, εξαιτίας του  ασφυκτικού πλαισίου λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος».
Στο προφίλ των τοπικών επιχειρήσεων και την πιστοποίηση που φέρουν τα προϊόντα που παράγουν, αναφέρθηκε ο Χρήστος Γεωργίου, από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Ο κ. Γεωργίου, εξήγησε ότι οι επιχειρήσεις που εξάγουν τα προϊόντα τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελούν κίνητρο για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, αφού εκτός από την μεγάλη αξιοπιστία «τα προϊόντα τους διαθέτουν όλες τις προδιαγραφές που θέτει το αυστηρό πλαίσιο της ΕΕ». Επισήμανε, ακόμη, ότι το πλεονέκτημα της δυτικής Μακεδονίας έναντι άλλων περιοχών είναι ότι γειτνιάζει με την αγορά των Βαλκανίων την οποία οι εγχώριοι επιχειρηματίες γνωρίζουν αρκετά καλά.
Νωρίτερα, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θόδωρος Καρυπίδης, περιέγραψε τις πολιτικές για την διαμόρφωση του επενδυτικού περιβάλλοντος που «τρέχουν» στην περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε στα  προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης των νέων και τα προγράμματα μέσω του ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 που στηρίζουν την ίδρυση, τον εκσυγχρονισμό, ή και την επέκταση των επιχειρήσεων, με έμφαση στην καινοτομία και στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής. Απευθυνόμενος στους πρέσβεις και τους εμπορικούς ακολούθους δήλωσε ότι «η Περιφέρεια θα στηρίξει πρωτοβουλίες που αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών μας και μπορεί να δρουν προς όφελος της επιχειρηματικότητας».
Τριάντα εκπρόσωποι εξαγωγικών επιχειρήσεων και συνδέσμων πραγματοποίησαν απευθείας  συναντήσεις με τους εμπορικούς ακολούθους και όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, Γιάννης Κορεντσίδης, «στις συναντήσεις που πραγματοποίησαμε με τους εκπροσώπους των ΗΠΑ, Αργεντινής και Καζακστάν, συζητήσαμε τους πιθανούς τρόπους ώστε να διευκολύνουμε  ακόμη περισσότερο την πρόσβαση επισκεπτών από τις παραπάνω χώρες στα προϊόντα που παράγονται στην χώρα μας». 
Στην επιχειρηματική αποστολή συμμετέχουν διπλωμάτες από 27 χώρες. Πιο συγκεκριμένα από: Αργεντινή, Αυστραλία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Γερμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ΗΠΑ, Ινδία, Ιορδανία, Καζακστάν, Κούβα, Κύπρο, Λετονία, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Νότια Αφρική, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουζμπεκιστάν, Ουκρανία, Περού, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Γραφείο Εκπροσώπησης της Ταϊπέι στην Αθήνα, Τυνησία, και Φινλανδία.
Οι εμπορικοί ακόλουθοι και πρέσβεις της Ινδίας και του Μαυροβουνίου θα επισκεφθούν επιχειρήσεις του κλάδου τροφίμων και ποτών που τα προϊόντα τους προωθούνται κατά αποκλειστικότητα σε αγορές της Ευρώπης της Ασίας και των ΗΠΑ. 

ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Top
Enable Notifications OK No thanks