-
Αρχική > Ελλάδα > Πότε υποχωρούν οι σωματικές επιδράσεις της αποβολής;

Πότε υποχωρούν οι σωματικές επιδράσεις της αποβολής;

Μετά από μια αποβολή μπορεί να νιώθετε διάφορα δυνατά συναισθήματα, όπως θλίψη, πένθος, ενοχές, ενώ θα υποφέρετε και από τις σωματικές συνέπειες της απώλειάς σας.

Οι σωματικές επιδράσεις της αποβολής υποχωρούν συνήθως γρήγορα. Το αίμα σταματά σε 7-10 μέρες. Είναι προτιμότερο να μη χρησιμοποιείται ταμπόν για να περιορίσετε τον κίνδυνο αιμορραγίας. Η επόμενη περίοδος θα έρθει μετά από 4-6 εβδομάδες.

Η αποβολή είναι κάτι σύνηθες. Μπορείτε να είστε σίγουρη ότι θα μείνετε πάλι έγκυος και πως θα διατηρήσετε την εγκυμοσύνη σας. Τώρα πρέπει να στηρίξετε τον εαυτό σας, να ξεκουραστείτε και να μην πιεστείτε να επιστρέψετε στη δουλειά ή να δείχνετε ευδιάθετη για τους άλλους. Βιώστε την απώλειά σας και βρείτε παρηγοριά στον σύντροφό σας μέχρι να είστε έτοιμη να δεχτείτε τη στήριξη των άλλων.

Κάθε γυναίκα χειρίζεται την αποβολή διαφορετικά. Μερικές φορές μια πρώιμη αποβολή μπορεί να θεωρηθεί «μοιραία». Μερικές γυναίκες παρηγοριούνται με τη σκέψη ότι προκλήθηκε από μια χρωμοσωμική ανωμαλία που θα καταστούσε αδύνατη τη γέννηση ενός υγιούς μωρού. Έτσι,νιώθουν ότι είναι πιο εύκολο να προχωρήσουν.

Μερικά ζευγάρια αποφασίζουν να προσπαθήσουν αμέσως πάλι για παιδί, ενώ άλλα νιώθουν ότι είναι πολύ νωρίς και χρειάζονται χρόνο για να συνέλθουν συναισθηματικά. Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος, θα πρέπει να κάνετε αυτό που θεωρείτε καλό για εσάς. Συνήθως συνιστάται να περιμένετε τουλάχιστον μία περίοδο πριν ξαναπροσπαθήσετε, αν και το σεξ είναι ασφαλές απ’ όταν σταματήσει η αιμορραγία και νιώσετε και οι δύο έτοιμοι.

Οι περισσότερες αποβολές – το 80% περίπου- συμβαίνουν τις πρώτες 12 εβδομάδες της κύησης και οφείλονται σε μια «εφάπαξ» χρωμοσωμική ανωμαλία. Οι όψιμες αποβολές , μετά τις 12 εβδομάδες, οφείλονται συνήθως σε ένα υποκείμενο πρόβλημα της μητέρας ή σε σοβαρό πρόβλημα του μωρού.

Από το βιβλίο «Η εγκυμοσύνη μου» εκδόσεις Διόπτρα.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr , Mothersblog.gr

Top
Enable Notifications OK No thanks