-
Αρχική > Ελλάδα > Πού οφείλονται τα εκ γενετής σημάδια (βίντεο)

Πού οφείλονται τα εκ γενετής σημάδια (βίντεο)

Τα εκ γενετής σημάδια που εμφανίζονται στο δέρμα αποτελούν εδώ και χρόνια άλυτο μυστήριο.

Σε αρκετές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, η παράδοση λέει ότι τα εκ γενετής σημάδια εμφανίζονται στα παιδιά όταν μια γυναίκα δεν ικανοποιεί τις λιγούρες της εγκυμοσύνης!

Υπάρχει, ωστόσο, λογική και επιστημονικά τεκμηριωμένη εξήγηση τουλάχιστον για κάποια συχνά εκ γενετής σημάδια.

Τα εκ γενετής σημάδια χωρίζονται σε δύο ευρύτερες κατηγορίες: σε μελαγχρωματικά και αγγειακά. Τα μελαγχρωματικά σημάδια εμφανίζονται όταν χρωστικά κύτταρα του δέρματος δημιουργούν συμπλέγματα, όπως οι ελιές. Τα αγγειακά σημάδια εμφανίζονται –κυρίως στο πρόσωπο και το λαιμό– όταν συγκεντρώνονται σε ένα σημείο κάτω από την επιδερμίδα αιμοφόρα αγγεία.

Πού οφείλονται τα εκ γενετής σημάδια (βίντεο)

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι εκ γενετής σημαδιών και για το λόγο αυτό οι γιατροί δεν είναι βέβαιοι ποιο σκοπό εξυπηρετεί καθένα από αυτά ή γιατί μερικά είναι κληρονομικά και άλλα όχι.

Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει σε ορισμένα πιθανά σενάρια για τα βαθύτερα αίτια εμφάνισής τους. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι αποτέλεσμα της έκθεσης του εμβρύου σε συγκεκριμένες πρωτεΐνες μέσω του πλακούντα. Από την άλλη, το αιμαγγείωμα (είδος αγγειακού σημαδιού) μπορεί να οφείλεται στη μειωμένη παροχή οξυγόνου κατά την κύηση.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τα εκ γενετής σημάδια δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία, όμως αφαιρούνται εάν εμποδίζουν την όραση, την αναπνοή, την ακοή κ.λπ. Επίσης, συνήθως οι γιατροί συνιστούν να αφαιρείται ένα σημάδι που βρίσκεται εσωτερικά, επάνω σε κάποιο ζωτικό όργανο, ειδικά εάν αναπτύσσεται γρήγορα. Κατά τα άλλα, τα περισσότερα εκ γενετής σημάδια αφαιρούνται για αισθητικούς λόγους.

 

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

Top
Enable Notifications OK No thanks