-
Αρχική > Ελλάδα > Πώς θα επιβιώσετε τις πρώτες μέρες χωρίς τσιγάρο

Πώς θα επιβιώσετε τις πρώτες μέρες χωρίς τσιγάρο

Εάν καταφέρετε να αποφύγετε το τσιγάρο για δυο βδομάδες, είστε σε καλό δρόμο για να το κόψετε οριστικά.

Υπάρχουν αναρίθμητοι λόγοι για να κόψει κανείς το τσιγάρο. Οι πρώτες μέρες συνήθως είναι και οι πιο δύσκολες, οπότε σας παρουσιάζουμε ορισμένα κόλπα και στρατηγικές για να περάσει το μεταβατικό στάδιο πιο ομαλά και να καταφέρετε να ξεφορτωθείτε μια και καλή αυτή την κακή συνήθεια.

Φαγητό και νερό

Αντισταθείτε στην επιθυμία για κάπνισμα, αντικαθιστώντας το τσιγάρο με ένα ποτήρι κρύο νερό με πλαστικό καλαμάκι. Ρουφώντας το νερό με το καλαμάκι απελευθερώνεται ντοπαμίνη, η οποία βελτιώνει τη διάθεση. Μπορείτε επίσης να καταπολεμήσετε την επιθυμία για τσιγάρο με μικρά γεύματα. Μόνο προσέξτε να είναι χαμηλά σε λιπαρά, για να αποφύγετε τα παραπανίσια κιλά.

Πώς θα επιβιώσετε τις πρώτες μέρες χωρίς τσιγάρο

Καταγράψτε τα θετικά

Υπάρχουν πάρα πολλά θετικά στο να κόψετε το τσιγάρο –από το να νιώθετε πιο υγιείς και να βελτιώνεται η αίσθηση της γεύσης, μέχρι το να γλιτώνετε χρήματα και να νιώθετε την θέληση να πετύχετε τον στόχο σας. Αρχίστε λοιπόν να τα καταγράφετε, ώστε να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας τι έχετε κερδίσει από τη διακοπή του καπνίσματος.

Τακτικό βούρτσισμα δοντιών

Ένα από τα άμεσα θετικά της διακοπής του τσιγάρου είναι ότι βελτιώνεται η αναπνοή. Έτσι λοιπόν με πιο συχνό βούρτσισμα δοντιών θα βελτιώσετε ακόμα περισσότερο τη στοματική υγεία και θα νιώσετε λιγότερο την επιθυμία για ένα τσιγάρο.

Πώς θα επιβιώσετε τις πρώτες μέρες χωρίς τσιγάρο

Αποφύγετε καφέ και αλκοόλ

Ο συνδυασμός του τσιγάρου με καφέ ή αλκοόλ είναι αρκετά ισχυρός και αυτά τα ποτά συχνά αποτελούν αφορμή για ξεκινήσει κανείς ξανά το τσιγάρο. Οι πρώτες μέρες, λοιπόν, χωρίς τσιγάρο θα περάσουν πιο εύκολα εάν αποφύγετε το αλκοόλ και την καφεΐνη.

Βρείτε ένα καταφύγιο χωρίς τσιγάρο

Αν νιώσετε την ανάγκη για ένα τσιγάρο, πηγαίνετε κάπου όπου απαγορεύεται το κάπνισμα –αυτό μπορεί να είναι ένα σινεμά, μια βιβλιοθήκη ή ένα πολυκατάστημα. Η διακοπή του τσιγάρου συχνά μπορεί να προκαλέσει άγχος και νεύρα στην αρχή, οπότε χρειάζεται να βρείτε όσα περισσότερα ερεθίσματα μπορείτε για να σας αποσπούν την προσοχή, ώστε να καταπολεμήσετε πιο εύκολα τις επιθυμίες για ένα τσιγάρο.

Πώς θα επιβιώσετε τις πρώτες μέρες χωρίς τσιγάρο

Μην ξεχάσετε γιατί το κόβετε

Ο καθένας έχει τους λόγους του για τους οποίους αποφασίζει να κόψει το τσιγάρο. Φτιάξτε λοιπόν μια λίστα με αυτούς τους λόγους και αναρτήστε την κάπου όπου θα την βλέπετε τακτικά για να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας γιατί το κάνετε. Πολλοί πρώην καπνιστές σημειώνουν ότι η διαδικασία γίνεται πιο εύκολη εάν προσθέσετε στη λίστα φωτογραφίες αγαπημένων σας προσώπων.

Βρείτε δραστηριότητες

Η άθληση είναι μια εξαιρετική δραστηριότητα για να καταπολεμήσετε την επιθυμία για τσιγάρο, καθώς και για να βελτιώσετε την υγεία σας. Μπορείτε να αρχίσετε από απλές δραστηριότητες όπως το περπάτημα και σιγά-σιγά να αυξάνετε την ένταση, βάζοντας κάθε μέρα πιο ψηλούς στόχους. Παράλληλα γεμίστε τον ελεύθερο χρόνο σας με πράγματα που έχετε αμελήσει και πρέπει να κάνετε, όπως να δείτε φίλους και συγγενείς.

Πώς θα επιβιώσετε τις πρώτες μέρες χωρίς τσιγάρο

Η στήριξη είναι πολύτιμη

Βρείτε ένα φίλο ο οποίος θα είναι εκεί για να σας βοηθήσει όταν χρειάζεστε συμπαράσταση. Η καλύτερη επιλογή είναι ένας φίλος ο οποίος έχει ήδη κόψει το τσιγάρο, αφού θα ξέρει τι περνάτε. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είναι ένα άτομο το οποίο νοιάζεται για σας και θέλει να σας δει να κόβετε το τσιγάρο.

Αποφύγετε τους ταραξίες

Οι περισσότεροι φίλοι και συγγενείς θα σας στηρίξουν στην απόφασή σας να κόψετε το τσιγάρο, αλλά ενδεχομένως να υπάρχουν κάποιοι που να μην συμφωνούν –όχι γιατί θέλουν το κακό σας, αλλά γιατί η διακοπή του καπνίσματος συνοδεύεται με αλλαγές στην καθημερινότητα και τρόπο ζωής σας που μπορεί να μην αποδεχτούν. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να εξηγήσετε τους λόγους της γενναίας απόφασης σας, ώστε να μην υπονομεύουν τις προσπάθειές σας.

Πώς θα επιβιώσετε τις πρώτες μέρες χωρίς τσιγάρο

Σταθερή πορεία

Μετά τις πρώτες δυο βδομάδες χωρίς τσιγάρο θα νιώθετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για τον εαυτό σας.

Σε περίπτωση όμως που υποκύψετε στον πειρασμό, μη νιώθετε ότι έχετε αποτύχει. Η διακοπή του καπνίσματος δεν είναι εύκολη υπόθεση και όλοι κάνουμε λάθη. Το σημαντικό είναι να μην εγκαταλείψετε τους στόχους σας, για να μπορείτε να χειριστείτε μια αντίστοιχη περίπτωση στο μέλλον και να αντισταθείτε στο τσιγάρο.

ΠΗΓΗ: www.clickatlife.gr

Αφήστε μια απάντηση

Top
Enable Notifications OK No thanks